Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Olemme joutuneet taistelemaan, jotta musiikinopetus pysyisi pystyssä Nastolassa"

Lasten musiikinopetus hoituu Nastolassa etänä soitellen, uuden oppilasryhmän haku on käynnissä ja 30-vuotisjuhla on tulossa.

Musiikinopetuksen säilyttäminen Nastolassa on ollut työn takana. Syksyllä 1990 toimintansa aloittanut Nastolan Musiikkikoulu liitettiin laman seurauksena Nastolan kansalaisopistoon vuonna 1999 ja lopulta Wellamo-opistoon 2007.

Wellamon musiikin laajan taiteen perusopetuksen vastuuopettajan Elina Noran mielestä kolmekymmentävuotisen historian kohokohta on lasten vanhempien sitoutuminen paikallisen musiikkiopetuksen järjestämiseen.

– Olemme joutuneet taistelemaan monta kertaa, jotta musiikinopetus pysyisi pystyssä. Yhteisen asian puolesta taisteleminen tiivistää porukkaa. Sama henki on vuosien varrella pysynyt, vaikka vanhemmat ovat vaihtuneet. Ilmeisesti nastolalaiset ovat aina pitäneet omaa musiikinopetusta tärkeänä.

– Vanhempainyhdistys Mesenat ry perustettiin 1994 laman seurauksena. Vaikeina aikoina Mesenat pelasti Musiikkikoulun toiminnan.

Koronapandemia on tuorein haaste, mutta musiikinopetus ei ole Nastolassa pysähtynyt. Opetus tapahtuu nyt etänä.

– Käytän Google HangOutsia, FaceTimea, Zoomia tai WhatsAppia. Minulla oli ennakkoluuloni etäopetuksesta, mutta kaikki on sujunut yllättävän hyvin. Nuoret ovat oppineet puhumaan videon välityksellä enemmän kuin minä, Nora naurahtaa.

Oppilaat lähettävät opettajilleen videoita harjoittelemistaan kappaleista, joita opettajat kommentoivat.

– Joidenkin kohdalla opetus on nyt tehokkaampaa. He joutuvat kuuntelemaan tarkemmin mitä sanotaan, kun välissä on väline. Teknisiä asioita voi opettaa hyvin etänä, koska oppiminen on muutenkin kiinni kotona tehtävästä harjoittelusta.

Etäopetuksessa voi olla joskus mutkia matkassa, eikä laitteiden kautta välittyvä ääni tee aina kunniaa soittimille. Noran mukaan huono nettikin voi hankaloittaa opetusta.

Uusien opiskelijoiden haku on päällä 5.4.–10.5.2020 Nastolassa järjestettävään Wellamo-opiston musiikin laajan taiteen perusopetukseen. Vaikka opetus on sujunut hyvin, aiheuttaa koronapandemia huolta tulevaisuudesta, koska opiskelijahaun mainostus on hankaloitunut.

Nora kertoo, että hakua mainostettaisiin normaalisti pitämällä koulukonsertteja ja avoimien ovien päiviä. Vallitsevan tilanteen takia tapahtumien järjestäminen on ollut jäisssä.

Hakemusprosessiin kuuluu normaalisti soveltuvuushaastattelu, mutta pandemia voi aiheuttaa siinäkin ongelmia.

– Voi olla, että hakumenettely on nyt erilainen. Haastattelujen olisi tarkoitus olla viikolla 21.

Opetus alkaa syksyllä, jos pandemia ei pitkity. 5–10-vuotiaille suunnattu opetus sisältää yksilöopetusta, yhteissoittoa ja teoriaopetusta. Opetusta voi saada viulun, sellon, pianon, huilun, klassisen kitaran ja haitarin soittamiseen. Opetus soveltuu kaikille, sillä osaamistasovaatimuksia ei ole.