Hälvälän lopetettavaa koulua kaivataan jo Kankaantaalla

Omaa koulua pidettiin kyläkyselyssä tärkeänä Kankaantaan alueen vetovoimaisuuden tekijänä. Kankaantaan alueella sijaitseva Hälvälän koulu sulkee ovensa 2022 elokuussa. Tuomas Räihä

Antti Hartikainen

Kankaantaan kylien kehittämisiltamassa käytiin läpi alueen asukkaiden kokemuksia ja toiveita.

Poikkeusolot eivät estäneet Kankaantaan kylätoimikunnan järjestämää iltamaa, sillä se pidettiin poikkeuksellisesti etäkokouksena. Virtuaaliseen tapaamiseen osallistui nelisenkymmentä kyläläistä.

– Illan kokoaminen lähti yhteisöllisyyden tarpeesta ja yhteisestä kylien toiminnan lisäämisestä, Kankaantaan kylätoimikuntaan kuuluva Terhi Kinnari alusti kokousta.

–Tarvitsemme enemmän yhteisöllisyyttä, jotta me pääsemme medioissa läpi ja voisimme olla yhtenäinen sanansaattaja siinä, että minkälainen voisi olla meidän mielestämme hyvä asuinalue tässä maaseudun ja kaupungin rajamailla.

Kehittämisiltamassa haluttiin nostaa Kankaantaka Hollolan kartalle.

– Tuntuu, että tämä alue Hollolaa jää katveeseen. Kankaantaan kehittämistä ei käsitellä omana kokonaisuutenaan. Jäämme joko kuntakeskuksen katveeseen tai kirkonkylän varjoon. Mielestäni olemme kuitenkin oman identiteetin omaava alue, kylätoimikunnan jäsen Mikko Niipala alleviivasi.

Hälvälän koulu herätti paljon puhetta. Hollolan kunnanvaltuusto päätti helmikuussa yhdessä Kankaantaan kylistä sijaitsevan koulun lopettamisesta. Vuonna 1876 perustettu koulu sulkee ovensa elokuussa 2022.

– Hälvälän koulu on ollut meille kriisi. Hälvälän koulu on koskettanut montaa sukupolvea. Oman kylän väki korostui valtavasti siinä prosessissa, kun puolustimme Hälvälän koulua. Koin sen silmiä avaavana kokemuksena – yhteisöllisyyttä tarvitaan. Näissä kylissä asuu valtavan hienoja ihmisiä, Kinnari otti kantaa.

– Koulun loppuminen on minulle henkilökohtaisesti kova paikka. Olen pitkään sitä taistelua käynyt, tuntojaan jakoi kylätoimikuntaan kuuluva Sanna Kaukonen.

Kyläläisille oli tehty kyläkysely, jonka vastauksia perattiin läpi illan aikana. Tuloksissa Kankaantaka nähtiin viihtyisänä alueena, mutta koulun menettäminen kirpaisi monia.

Kyselyn vastauksissa toistui useasti alueen kaunis maalaismiljöö ja luonto. Kumpuilevaa perinnemaisemaa arvostettiin. Vahvuutena pidettiin myös sitä, että sijainti on lähellä kaikkia palveluja, mutta kuitenkin omassa rauhassa.

Yksi vastaaja kuvaili Kankaantaata seuraavasti: ”Hiomaton timantti, jonka eteen kannattaa nähdä vaivaa.” Toinen vastaaja painotti koulun tärkeyttä: ”Pieni lähikoulu on tärkein vahvuus, joka yhdistää kyliä.”

Alueen vetovoimaisuutta parantaisi noin joka toisen vastaajan mielestä oma koulu.

Kyläiltamassa kuultiin lisäksi puheenvuoroja muun muassa Vesijärvisäätiön, Hollolan kunnan ja Maisa-hankkeen edustajilta sekä Hollolan 4H:n Minä, kaverit ja meidän kylä -hankkeelta, jonka tarkoituksena on työllistää tulevana kesänä nuoria Hollolan kylille.

Maaliskuun lopussa digitaalisesti järjestetty etäkokous sujui hyvin ja keskustelua virisi paljon. Kaikilta etäkokoustamisen hauskoilta kommelluksiltakaan ei säästytty, sillä hetkittäin ääneen pääsivät muun muassa imurit ja meteliä pitävät lapset.

Kankaantaka

Kylät:

Hälvälä

Vesala

Aikkala

Utula

Nokkola

Jarvala

Untila

Kommentoi