HC Giants vahvistuu pienin askelin

Kuudennen kautensa juuri päättänyt HC Giants on noussut II-divisioonan tulokkaasta Suomi-sarjan pudotuspelijoukkueeksi. Nyt päävalmentaja vaihtuu, ja koronan vuoksi moni muukin asia on arvoitus. Ville Hakala

Moni asia on tänä kesänä menossa uusiksi kiekkoseura HC Giantsissa.

Kolme vuotta joukkuetta nousujohteisesti luotsannut päävalmentaja Jesper Jalonen, 26, siirtyy päättyneellä kaudella muutamaa sijaa ylemmäs sijoittuneen kalajokelaisen Junkkarit Hockey Teamin peräsimeen.

Lähtö oli talvella hyvissä ajoin tiedossa ja useampaan kertaan keskusteltu, sanoo Giantsin general manager Kari Mäkitalo.

– Jesper haluaa urallaan eteenpäin ja etsimään haasteita organisaatiosta, jossa joukkue pystyy harjoittelemaan enemmän. Se on ihan ymmärrettävää, Mäkitalo toteaa.

Ensi kauden pelaajatilanne näyttää Mäkitalon mukaan ”suhteellisen hyvältä”.

– Pelaajia on kartoitettu ja tiedusteltu ajatuksia ensi kaudesta. Suurin osa rungosta jatkaa, selkeitä kieltäytymisiä ei ole. Vieraspaikkakuntalaisista ehkä kolme viiva neljä jää pois.

Meidän pitää päästä siihen statukseen, että ollaan koko oman kylän joukkue.

Kari Mäkitalo

Pelaajia, yleisöä ja toimittajaa luonnollisesti kiinnostaa, kuka Jalosen tilalle tulee.

– Uutta päävalmentajaa etsitään ja keskustelut on aloitettu hyvässä hengessä. Toivottavasti vappuna viimeistään päästään yhteisymmärrykseen, Mäkitalo vastaa.

Läheltä vai kaukaa?

– No kyllä se läheltä tulee, ei lähdetä ainakaan toistaiseksi kalastelemaan sen pidemmältä.

Suomi-sarjan seurat ja Jääkiekkoliitto pitivät pari viikkoa sitten etäpalaverin ensi kaudesta, jonka valmistelua koronaepidemia vavisuttaa.

– Mietitään erilaisia vaihtoehtoja miten kausi voitaisiin viedä läpi vähän kevyemmin ja säästeliäämmin. Pelien määrä tullee vähän tippumaan, Mäkitalo ennakoi.

Kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaajat maksavat itse kausimaksua päästäkseen pelaamaan.

Yhteistyökumppaneita ja muita tukijoita taas tarvitaan juokseviin kuluihin, kuten harjoitusten ja otteluiden jäämaksuihin, ruokailuihin ja vierasotteluissa matkustamiseen.

Nyt sponsorieurot ovat kuitenkin erityisen tiukassa. Yksi vaihtoehto voisi olla sarjan jakaminen eteläiseen ja pohjoiseen lohkoon.

– Kaiken A ja O on vähentää matkustuskilometrejä. Samalla tulisi enemmän paikallisotteluita, jotka voivat olla yleisölle kiinnostavampia, Mäkitalo uskoo.

Hollolalaisen joukkueen haasteena on, että Lahden seudulta löytyy monen palloilulajin pää- ja alasarjan kilpailevaa joukkuetta.

Vuonna 2014 perustettu Giants toimii kuudetta vuotta, ja Mäkitalo näkee, että sen tunnettuudessa ja markkinoinnissa on vielä petrattavaa.

– Hollolassakin on paljon ihmisiä, jotka eivät ole tienneet tällaisesta joukkueesta. Meidän pitää pikkuhiljaa saada yhä vahvempaa jalansijaa, ja päästä siihen statukseen, että ollaan koko oman kylän joukkue.

Keinotkin ovat jo tiedossa.

– Olemme lisänneet sosiaalisen median käyttöä, ja jalkautuneet keskustaan ja toritapahtumiin. Samaa tullaan jatkamaan ensi kaudella, elokuulle on esimerkiksi suunnitteilla tossulätkäturnaus, Mäkitalo paljastaa.

Suomi-sarjaan vakiintumisen jälkeen Mäkitalo näkee Giantsin seuraavana tavoitteena sarjan mestaruuden voittamisen 2022 mennessä.

– Tällä hetkellä tärkeintä on säilyttää yhteistyökumppanit ja tukijat, parantaa ottelutapahtumia ja kasvattaa yleisömääriä, sekä löytää ja sitouttaa ottelutapahtumiin vapaaehtoisia ihmisiä, joita tarvitaan aina toimitsijoista makkaramyyjiin, Mäkitalo listaa.

Tähän asti urheilulliset tavoitteet ovat toteutuneet aikataulussa, mutta malttikin on syytä säilyttää.

– Vaikka olemmekin jättiläisiä nimeltämme, niin haluamme edetä pienin askelin sekä urheilullisesti että taloudellisesti.

– Tekemisen laatu pitää olla sellaista, että olemme kiinnostava seura pelaajille. Moni pelaaja on sanonut kuulleensa tosi hyvää Giantsista ja sen joukkuehengestä. Sellaiseen yhteisölliseen hommaan haluamme panostaa, että täällä on hyvä olla, Mäkitalo toteaa.

Kommentoi