Viljamakasiinille uusi tiilikate Kärkölässä

Viljamakasiinin katon uusivat paikalliset ammattilaiset. Kärkölän Maa- ja Kotitalousseura ry

Soili Kaivosoja

Keskeisellä paikalla Kärkölän kirkonkylän vanhan hautaus- maan pääportin välittömässä läheisyydessä sijaitsee vanha punamultainen viljamakasiini.

Viljamakasiinin tarkoitusta selvittäessä on siirryttävä historiassa aina 1800-luvun lopulle.

Viljamakasiinit rakennettiin aikansa varmuusvarastoiksi. Niihin varastoitiin hyvinä vuosina viljaa, jota sitten lainattiin huonon sadon sattuessa lähinnä siemenviljaksi.

1800-luvun lopulla Kärkölässä oli kaikkiaan kolme viljamakasiinia, jotka tunnettiin myös lainajyvästön nimellä.

Kärkölän lainajyvästöt lakkautti toiminnan vuonna 2004 ja lahjoitti yhden makasiineista Kärkölän Maa- ja Kotitalousseura ry:lle. Yksi makasiineista myytiin muualla ja yksi on siirretty osaksi Huovilan puistossa sijaitsevassa Kärkölän kotiseutumuseota.

Nyt Kärkölän maa- ja kotitalousseura on päättänyt kunnostaa makasiinin.

Tällaiset työt eivät onnistu enää talkoilla, joten katsoimme parhaaksi antaa työn ammattilaisille.

Puheenjohtaja Heikki Mäntylä

– Rakennuksen katto alkoi olla niin huonossa kunnossa, että päätimme kunnostaa ensi hätään sen, Maa- ja kotitalousseuran puheenjohtaja Heikki Mäntylä kertoo .

– Viljamakasiini on kuitenkin kulttuurihistoriallisesti arvokas ja seisoo keskeisellä paikalla kirkonkylässä, joten tunsimme moraalista velvollisuutta sen säilyttämiseksi. Mitään käyttöä emme toistaiseksi ole rakennukselle suunnitelleet.

Kattoremontin toteuttavat paikalliset yrittäjät, rakennusmaalari Janne Lahtinen, talonrakentaja Jesse Lahtinen ja rakennusmaalari Tiia Kallio.

– Tällaiset työt eivät onnistu enää talkoilla, joten katsoimme parhaaksi antaa työn ammattilaisille.

Kattotiilet ovat Hämeen Kattomiehet oy:n valmistamat perinnekattotiilet. Ne ovat profiililtaan vanhojen betonikattotiilien mallien mukaisesti suunniteltu ja täysin nykyvaatimukset täyttävä.

Tällä kertaa seura kunnostaa ainoastaan katon, mutta mikäli rahoitusta ja voimavaroja jatkossa löytyy, on tarkoitus entisöidä myös ikkunat.

Korkean hirsirakennuksen pystyrimalaudoitus kaipaisi myös kunnostusta.

– Rakennuksen runko ja perustukset ovat kuitenkin suorassa.

Museovirasto on myöntänyt vesikaton korjaamiseen yhteisöille suunnattua rakennusten entistämisavustusta. Suurimmasta osasta kuluja vastaa kuitenkin seura.

– Seura omistaa kirkonkylässä Kahvila Tähkä -nimisen lounasravintolan, josta saamme vuokratuloja. Vanhan rakennuksen ylläpito vaatii kuitenkin sekin rahaa. Sen lisäksi saamme satunnaisia kannatusluontoisia jäsenmaksuja, Heikki Mäntylä kertoo seuran tulopuolesta.

Viljamakasiini

Viljelijöiden tukena

Viljamakasiinit olivat aikansa tärkeitä varmuusvarastoja. Loppuaikoinaan lainajyvästöt saattoivat omistaa myös yhteiskäyttöön soveltuvia maatalouskoneita, kuten Kärkölän kirkonkylässä esimerkiksi siemenviljan kunnostukseen lajittelijan ja peittauskoneen. Viljelijät pääsivät vuorollaan lajittelemaan viljaansa siemeneksi, jos eivät itse omistaneet lajittelijaa.

Kommentoi