Kunniamerkki yllätti iloisesti

Lastenlapset täydentävät äititienpäiväkunniamerkillä palkittavan orimattilalaisen Sari Salmen elämää.

Orimattilalainen Sari Salmi on yksi 36 äidistä, jotka saivat tänä vuonna äitienpäivämitalin. Soili Kaivosoja

Soili Kaivosoja

Tasavallan presidentti sekä Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestari on myöntänyt orimattilalaiselle Sari Salmelle äitienpäiväkunniamerkin.

Ihan täytenä yllätyksenä huomionosoitus ei Salmelle tullut, sillä Riitta Lonka Orimattilan Keskustan kunnallisjärjestöstä oli aiemmin kysynyt lupaa kunniamerkin hakemisesta. Hakemuksen takaa löytyy Salmen vanhin tytär.

– Naureskelin etukäteen vain, että saattehan te toki hakea, mutta täysi yllätys oli, että kunniamerkki myönnettiin minulle, Sari Salmi kertoo.

49-vuotiaalla Salmella on viisi lasta, joista vanhin on nyt 29-vuotias ja nuorin 18-vuotias. Lastenlapsiakin on neljä, 5-, 4-, 3-vuotiaat ja kesällä vuoden täyttävä nuorimmainen.

Salmi pitää säännöllisesti yhteyttä lapsiinsa ja heidän perheisiinsä. Normaalioloissa se sujuu hyvin, sillä kaikki lapset asuvat Orimattilassa.

– Perhe on aina ollut minulle tärkeä. Olemme lasten kanssa edelleen tiiviisti tekemisissä. Tapaamisten lisäksi on ollut tapana, että lastenlapset ovat kerran kuukaudessa yötä täällä mummolassa. Koronan aiheuttama tilanne hämmentää tällä hetkellä lastenlapsia. Olemme yrittäneet kertoa heille, että täytyy odottaa, kunnes tämä vaarallinen pöpö menee ohi. Yksi lapsenlapsistani kysyikin tässä äsken, että minkä vuoksi siellä mummolassa on vaarallista.

Sari Salmi kertoo olleensa onnellisessa asemassa, kun pystyi aikoinaan olemaan lastensa kanssa kotona.

– Lapset ovat näin jälkikäteen kertoneet, kuinka mukavaa oli, että olin kotona, kun he tulivat koulusta. Kun nuorimmainen kasvoi isommaksi, ryhdyin perhepäivähoitajaksi. Tällä hetkellä minulla on kahden vieraan lapsen lisäksi hoidossa kaksi lastenlastani.

Äitiys on Salmen mukaan ollut parasta mahdollista. Haastavimmiksi hän mainitsee pienten lasten korvatulehduskierteet ja astman.

Erikoisia kasvatusmetodeja Salmella ei ole koskaan ollut.

– Siitä olen iloinen, että välillemme on kasvanut luottamus. Lapset tietävät, että kotiin voi tulla puhumaan kaikista asioista. Totta kai meilläkin on ollut omat riitamme ja kinamme, kuten varmaan kaikissa perheissä.

Saman luottamuksen Salmi haluaa rakentaa myös lastenlastensa kanssa.

– Materiaa enemmän arvostan yhdessäoloa ja touhuamista. Annan mieluummin omaa aikaani kuin tavaroita. Vappunakin tässä puhaltelimme pihalla saippuapalloja ja kaikilla oli hauskaa.

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein luovutetaan Salmelle Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimesta myöhemmin, kun se on epidemian takia turvallista. Valtakunnallinen äitienpäiväjuhla siirtyy puolestaan koronavirustilanteen vuoksi ensi vuoteen.

– Tämän vuoden mitalin saajat kutsutaan ensi kevään tilaisuuteen, kun seuraavat äidit palkitaan.

Entä miten aiot viettää tämän äitienpäivän?

– Yleensä lapset ovat perheineen aina meillä syömässä joka äitien- ja isänpäivänä. Nyt lapset ilmoittivat, että en saa touhuta mitään. He kuulemma ilmoittavat kellonajan, kun minut noudetaan kotoa. Enempää en sitten tämän vuoden äitienpäivän vietosta tiedäkään, Sari Salmi kertoo.

Tunnustus

Äitienpäivän kunniamerkki

Tasavallan presidentti palkitsee vuosittain ansioituneita äitejä. Tänä vuonna Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein sai 36 äitiä.

Äitienpäivämitalia voidaan hakea äidille, joka on ansioitunut lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, kantanut yhteisvastuuta sekä tukenut perhe-elämää ja vanhemmuutta. Ehdotukset tehdään marraskuun alkupuolella aluehallintovirastolle, jotka lähettävät ne käsiteltäviksi sosiaali- ja terveysministeriöön, josta ministeri esittää osaa niistä ritarikunnille.

Äidit joutuvat tänä vuonna vastaanottamaan onnitteluviestin, kunniamerkin sekä kunniamerkkioppaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta, sillä valtakunnallinen äitienpäiväjuhla on siirretty koronatilanteen takia ensi kevääseen.

Kommentoi