Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poikkeustilanne luo Pajulahteen uuttakin

Liikuntakeskus Pajulahdessa on rauhallista. Opiskelut toteutetaan koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa etäopintoina, majoittujia ei ole ja ravintolapalvelut on suljettu. Teknisen- ja siivouspuolen tehtävissä henkilöstöä on edelleen paikalla, mutta valtaosa liikuntakeskuksen henkilöstöä on lomautettuna.

– Kun lähes 900 vuodenpaikkaa on tyhjillään, ei silloin juuri jää muuta vaihtoehtoa kuin lomauttaa henkilökuntaa, toteaa liikuntakeskus Pajulahden toimitusjohtaja ja rehtori Mikko Levola.

– Meillä on 90 vuorokauden lomautus päällä, joka käytännössä ei kuitenkaan toteutune aivan sillä määrällä. Lomautusjakso on käynnissä 7. heinäkuuta saakka, mutta tietenkin meidän toiveenamme on katkaista se mahdollisimman pian, jos näyttää siltä, että rajoitteita aletaan purkamaan. Toiveissamme on, että toiminta voisi osittain lähteä käyntiin kesäkuussa tai viimeistään heinäkuun alussa.

Liikunta-alan koulutus Pajulahdessa toimii edelleen, tosin etänä.

Osa opiskelijoista on valmistumassa ja tutkinnot halutaan saada valmiiksi, jotta valmistuvat opiskelijat pystyvät hakeutumaan jatko-opintoihin tai siirtymään työelämään.

– Reilu vuosi sitten alkoi urheiluopiskelijoiden yhteinen digipedagoginen kehitystyö, joka ajallisesti osui naulan kantaan, kun meillä oli nyt valmius lähteä sitä toteuttamaan näissä poikkeusoloissa. Tosin ei etäopiskelu paras vaihtoehto ole, kun puhutaan liikunta-alan opinnoista, mutta sillä pärjätään tällä hetkellä, Levola sanoo.

– Digitalisaatio etenee megatrendinä joka puolella yhä voimakkaammin, niin kyllä meillä jatkossakin opintoja tullaan osittain suorittamaan etänä yhä kasvavassa määrin.

Toimitusjohtaja Levolan työpäivät ovat poikkeusoloissa kuluneet pitkälti liikuntakeskuksen talousasioiden hoitamiseen.

Vastuulliseen työhön kuuluu se, että kassassa riittää rahat laskujen ja muiden välttämättömien kulujen peittämiseen. Tämän lisäksi Levolan työaika kuluu erilaisten rahoitusmallien ja tukien hakemiseen.

– Hakemuksia on laitettu sisään eri tahoille, muun muassa Business Finlandiin, josta vielä ei olla saatu vastausta. Myös ministeriön kanssa käydään keskustelua poikkeustilanteesta.

– Samaan aikaan pitää miettiä keinoja siihen, jos koronan aiheuttama tilanne vielä pitkittyy: luoda erilaisia skenaarioita ja ratkaisumalleja siihen tilanteeseen.

Pajulahden kesäkuun varauksista on kadonnut 20 000 yöpymisvuorokautta, joista osa on siirtynyt kohti syksyä. Samaan aikaan on kuitenkin tullut 10 000 uutta varausta, mikä kertoo siitä, että tulijoita olisi.

– Tällä alalla korona kohtelee kovimmasta päästä, kun meille ei voida tulla eikä saa tulla, vaikka tulijoita tosiaan olisi, Levola sanoo.

– Heti kun saadaan lupa avata palvelut, olemme täydessä valmiudessa tuottamaan niitä normaaliin tapaamme. Meillä on kaikki paikat täällä kunnossa ja työntekijät voidaan kutsua viikon varoitusajalla takaisin töihin. Kaikki on kiinni siitä, miten rajoitukset tulevat jatkumaan ja miten viranomaiset asioihin suhtautuvat. Meillä voidaan lähteä vaikkapa siitä, ettei meillä koskaan ole yli 500 henkilöä, varsinkaan samassa tilassa.

Levola uskoo, että tarve tulla liikkumaan Pajulahteen vaan kasvaa, kun ollaan eletty eristyksissä neljän seinän sisällä.

– Ja kun lasten ja nuorten sekä perheiden liikunta on niin tärkeässä roolissa, niin kyllähän näille tilausta on. Toiminta ei tietenkään saa vaarantaa kenenkään terveyttä ja niillä ehdoilla meillä toimitaan, Mikko Levola lupaa.

Poikkeustilanne luo aina myös jotakin uutta. Pajulahdessakin on digitaalisten opintojen lisäksi luotu jo malleja uudenlaisille tuotekonsepteille, joihin liittyen on käynnistymässä uusi hankekin. Levola suhtautuu muutoksiin optimistisesti.

– Jokainen yksikkö meillä pohtii uusia ideoita ja kehitystyötä on jo lähdetty tekemään yhdessä. Vaikka ministeriön alaisuudessa toimivan oppilaitoksen liikkeet eivät voi olla kovin nopeita, meidän toiminnallemme on oleellista ideoida ja löytää uusia tapoja toteuttaa liikunnan riemua, joten ehdottomasti kyllä: Olemme pohtineet tätä muutosta myös mahdollisuutena, Levola linjaa.