Nastolalaisen Laakson pariskunnan kelopuurakennelmat tarjoavat suojaa metsäneläimille ja silmäniloa ihmisille

Teijo ja Kirsi Laakson minimökkikylä on pariskunnan yhteinen tapa ilahduttaa sekä itseään että naapureita, ja myös metsän eläimiä. Tanja Rautavirta

Tanja Rautavirta

Teijo ja Kirsi Laakso muuttivat yhdeksän vuotta sitten Nastolan Maitotielle. Hyvin pian muuton jälkeen pariskunta ryhtyi siistimään ja kunnostamaan pihapiiriä, joka oli tuohon aikaan vaatimattoman karu.

Pian pihapiiriin rakentui ensimmäinen kelopuusta rakennettu minimökki, joka sai kohta seurakseen lisää rakennuksia. Viimeisen viiden vuoden aikana mökkikylä on kasvanut yhdeksällä rakennuksella.

Kaikkiaan Teijo Laakson käsistä on syntynyt pihapiiriin kaikkiaan 42 erilaista mökkiä ja rakennelmaa; saunamökkiä, tuulimyllyä, kärryjä, rattaita ja löytyypä kylästä kirkkokin. Pihan perälle on rakennettu ruokintapaikka jäniksille.

Rakennelmista 32 on linnunpönttöjä, joista kaikki erilaisia. Laakso on tehnyt mökit pihassa sijaitsevalla sahapukilla, käsisahan ja taltan avulla. Materiaaliksi Laaksolle kelpaa ainoastaan kelopuu, ja minimökkeihin sitä on löytynyt luonnossa liikkuessa. Kelopuut Laakso kuljettaa pihaan pyöränsä tarakalla.

– Samoihin aikoihin, kun muutettiin tähän yhdeksän vuotta sitten, metsäkoneet kaatoivat suurimman osan pihapiirin puista. Tässä oli silloin jo kelopuita. Siitä tämä homma lähti, kun haluttiin kaunistaa karunnäköistä maisemaa, Teijo Laakso kertoo.

Oravan eväshetki kirkon kupeessa. Tanja Rautavirta

Laaksojen huomassa pihapiiristä on siistiytynyt viihtyisä ja vehreä paikka, jossa taloyhtiön asukkaiden lisäksi viihtyvät myös eläimet ja linnut.

– Ikkunasta seuraan, kun tässä välillä pysähtyy ihmisiä ihmettelemässä tätä meidän kylää, Teijo Laakso kertoo.

Pariskunta on mielissään siitä, että mökkikylä tuo hyvää mieltä muillekin kuin taloyhtiön ja naapuruston asukkaille.

Kirsi Laakso on maisemoinut minimökkikylää istuttaen kukkia ja rakentaen kauniita kiveyksiä. Hän myös huolehtii pihan yleisestä siisteydestä.

Linnuille ja metsäneläimille Kirsi Laakso vaihtaa päivittäin vedet pihapiirissä oleviin, Teijo Laakson valamiin altaisiin. Yhdessä he ovat istuttaneet myös kuusia tontille.

– Täällä on paljon lintuja, ja vakituisiin pihan asukkaisiin kuuluu myös siilejä, jäniksiä ja oravia, Kirsi Laakso kertoo.

Mökkejä on tätä nykyä myös talon takapihalla. Tanja Rautavirta

Teijo Laakso huoltaa rakennelmia ja rakentaa uusia sitä mukaa, kun sopivaa materiaalia sattuu kohdalle. Kylä kehittyy omaan tahtiinsa, kiirettä ei ole.

Mökkien katot hän voitelee tuhka- ja öljyseoksella joka vuosi.

Keskustelu