Nastolalaiskaksikko lakitettiin poikkeusoloissa

Kevään uusia ylioppilaita juhlitaan loppukesällä.

Anniina Airos ja Noora Räsänen valmistuivat lauantaina Nastopolin lukiosta 41 muun ylioppilaan kanssa. Tanja Rautavirta

Tanja Rautavirta

Nastopolin lukiosta valmistui tänä keväänä kaikkiaan 33 ylioppilasta, joista aikuislinjalta 13. Kevät oli ylioppilaille poikkeuksellinen ja täynnä yllättäviä käänteitä: reaaliaineiden koepäiviä aikaistettiin viikolla ja lukusuunnitelmat menivät uusiksi. Lisäksi kesken lukuloman korkeakoulujen valintaperusteisiin tuli isoja muutoksia.

Nastopolin lukiossa ei tänä keväänä voitu järjestää perinteisiä ylioppilasjuhlia lukuvuoden päätteeksi, mutta päivää juhlistettiin kuitenkin lauantaina tervehtimällä uusia ylioppilaita ja lukiolaisia lukion nettisivuilla ja Wilmassa julkaistuin ylioppilas- ja kevätjuhlavideoin. Kukin sai juhlistaa päivää haluamallaan tavalla.

Noora Räsänen ja Anniina Airos juhlistivat valmistumistaan Nastopolin lukiosta rehtorin ja apulaisrehtorin videotervehdysten saattelema. Räsänen ja Airos painoivat valkolakit päähänsä pienellä kaveriporukalla.

Noora Räsänen kertoo valkolakin saamisen tuntuneen vieläkin suuremmalta jutulta nyt, kun sekä kirjoituksiin että koko kevääseen tuli ylimääräistä painetta ja muutoksia.

– Nyt on tosi helpottunut olo. Olihan tämä aika rankka kevät, varsinkin kun reaalit aikaistuivat. Muutokset vaikuttivat erityisesti viime viikkojen lukusuunnitelmiin, mutta kaikki me oltiin kuitenkin samassa veneessä, Räsänen toteaa.

– Kyllähän nuo äkilliset muutokset lisäsivät stressiä, eikä pystynyt ehkä ihan siihen, mitä toivoi, Anniina Airos jatkaa.

Äkilliset muutokset lisäsivät stressiä, eikä pystynyt ehkä ihan siihen, mitä toivoi.

Ylioppilas ­Anniina ­Airos

Hän kirjoitti syksyllä kolme ainetta ja nyt keväällä viisi. Myös Räsänen kirjoitti poikkeuskeväänä viisi ainetta. Molemmat olivat olosuhteisiin nähden tyytyväisiä tuloksiinsa mutta ovat kuitenkin menossa korottamaan arvosanojaan syksyllä.

– Panostin eniten psykologiaan, ja vaikka kirjoitukset menivät hyvin, jäin muutamalla pisteellä tavoittelemastani arvosanasta, joten haluan yrittää korottaa sitä syksyllä, Airos kertoo.

Noora Räsänen oli erityisen tyytyväinen kevään kirjoitusten osalta äidinkieleen, josta hän kirjoitti toisiksi korkeimman arvosanan eli E:n.

Sekä Räsänen että Airos tähtäävät yliopistoon: Airoksen tavoitteena on psykologian opinnot ja Räsäsen mahdollisesti yhteiskuntatieteet. Molemmat hakivat opiskelupaikkoja jo tänä keväänä, mutta odotukset ovat maltilliset. Välivuosi kuulostaa vastavalmistuneista hyvältä vaihtoehdolta, sillä se antaisi aikaa arvosanojen korottamiseen ja pääsykokeisiin valmistautumiseen.

– Kesällä aion lukea syksyn kirjoituksiin, mutta kyllä tässä nyt hetki tulee ihan varmaan vaan lomailtua tämän rankan kevään jälkeen. Kesätöitäkin olisi vielä ihan mahtava löytää, vaikka se näissä oloissa onkin hieman haasteellista, Räsänen sanoo.

– Minulla on kesäksi töitä, mutta pitää myös lukea jo niihin syksyn kirjoituksiin. Ehdin tässä keväällä onneksi jo ihan oleillakin, kun pääsykoejärjestelyt muuttuivat, Airos toteaa.

Apulaisrehtori Pilvi Pulkkinen kertoo Nastopolin ylioppilasjoukon selvinneen urakastaan hienosti.

– Voimme olla heistä todella ylpeitä! Yhdessä pääsemme vielä juhlimaan loppukesästä, kun lauantaina 29. elokuuta kello 12 järjestämme perinteisen ylioppilasjuhlan Nastopolin kevään 2020 ylioppilaille.

Kommentoi