Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kärkölän yksityisteiden oikeudet ja rasitteet ajantasalle

Maanmittauslaitos käy Kärkölän yksityistiet läpi alue kerrallaan noin kahden vuoden aikana

Maanmittauslaitos on aloittanut Kärkölässä alueelliset yksityistietoimitukset, joiden tavoitteena on järjestellä kiinteistöjen kulkuoikeudet vastaamaan todellisia kulkutarpeita ennestään olevalla tieverkolla. Samalla muun muassa tarpeettomat tieoikeudet lakkautetaan.

Kyse on Maanmittauslaitoksen normaalista menettelystä, jolla perusparannetaan kiinteistörekisteriä tierasitteiden osalta. Työhön kuuluu muun muassa tieoikeuksien järjestäminen.

Kärkölä on työn toteuttamiseksi jaettu 13 alueeseen, joista kahden ensimmäisen osalta toimitus on jo tehty ja vahvistettukin.

Kaikkiaan alueelliset yksityistietoimitusten läpivieminen kestää Kärkölässä arviolta vuoden tai kaksi. Työ etenee alue kerrallaan pohjoisesta etelään.

Kärkölässä alueellisia yksityistietoimitusten käytännön työtä tekevät Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri Jaana Lehti ja toimitusvalmistelija Pirjo Iso-Pietilä.

– Tarkoituksena on saattaa käytäntö ja teoria mallaamaan yhteen, Lehti kiteyttää.

Tarkoituksena on saattaa käytäntö ja teoria allaamaan yhteen.

Toimitusinsinööri ­Jaana Lehti

Työ alkaa kiinteistönomistajien kuulemisella. Maanmittauslaitos lähestyy maanomistajia kirjeellä, jossa omistajia pyydetään merkitsemään karttaotteeseen heidän käyttämänsä kulkureitit. Kiinteistön omistajien vastausten, tarvittavien arkistoselvitysten ja maastokatselmusten perusteella laaditaan ehdotus alueen tieoikeuksista.

– Siksi on tärkeää, että lähettämiimme kirjeisiin vastataan. Kaikenlainen täydentävä taustatietokin on aina avuksi ehdotusta valmisteltaessa, Lehti korostaa.

Kärkölässä noin puolet kirjeen saaneista on siihen vastannut. Vastausprosentti voisi olla korkeampikin.

Saatujen palautteiden ja arkistotyön jälkeen toimituksesta pidetään kokous, johon kiinteistönomistajat kutsutaan.

Kokouksessa käsitellään alueen tieoikeudet, esitellään tiesuunnitelman kartta, kuullaan kiinteistöjen omistajia ja annetaan päätös tieoikeuksista.

On voinut käydä niin, että tie on vain tekeytynyt paikkaansa ilman minkäänlaisia tie­oikeuksia.

Jaana Lehti

Toimitusten verkkosivuilla asianosaiset pääsevät tutustumaan tie-ehdotukseen jo ennen varsinaista kokousta. Toimitusinsinööri vastaa mielellään tiedusteluihin toimitukseen liittyvissä asioissa.

Jos toimituskokouksesta on tiedotettu lainmukaisesti, toimitus voidaan suorittaa, vaikka asianosainen olisikin poissa kokouksesta. Käyttämättömät tieoikeudet voidaan näin ollen poistaa, vaikka maanomistaja ei paikalle toimitukseen tulisikaan.

– Kokoukseen osallistuvien osalta noin 70 prosentin asiat ovat suoraan kunnossa, lähes kaikkien osalta tieoikeudet saadaan selvitettyä katsomalla ne henkilökohtaisesti läpi kokouksessa. Toimitukseen tyytymättömät saavat kokouksessa valitusosoituksen ja neuvontaa valituksen tekemiseen, Lehti selvittää.

Alueellisessa yksityistietoimituksessa ei käsitellä tieoikeutta, jossa ilmenee epäselvyyttä tai riitaisuutta, eikä myöskään sellaista tieoikeutta, joka kohdistuisi uuteen alueeseen eli täysin koskemattomaan maahan perustettavaa tietä.

Toimituksessa ei määrätä tienpidon yksiköintiä, eikä määrätä mitään ­korvauksia.

Alueellisissa yksityistietoimituksissa kiinteistörekisterin tiedot saadaan päivitettyä ajan tasalle. Tie on saatettu alunperin tehdä maastossa ihan muualle kuin asiakirjoihin merkitty tieoikeus näyttää.

– Tai sitten on voinut käydä niin, että tie on vain tekeytynyt paikkaansa ilman minkäänlaisia tie­oikeuksia. Nämä ovat joskus uskomattomia juttuja. Tällaisessa tapauksessa meillä on mahdollisuus antaa kiinteistöille tieoikeus siihen tekeytyneeseen tiehen maanomistajan suostumuksella, Lehti ­kertoo.

Kiinteistörekisterin tietojen saattaminen ajan tasalle helpottaa kiinteistönomistajaa esimerkiksi myynti­tilanteessa.

– Rekisteristä nähdään suoraan, ketkä ovat oikeutettuja tiehen ja ketä se rasittaa sekä tien pituus. Pääsääntöisesti selviää myös tien leveys ja pituus, Lehti sanoo.

Maanmittauslaitoksen kannalta hyöty on muun muassa siinä, että rekisterissä tiedot saadaan selkeämpään ja yksinkertaisempaan muotoon, mikä helpottaa muiden toimitusten esimerkiksi lohkomisten tekoa.

– Toimitusmiesten ei tarvitse enää tehdä arkistotutkimuksia, vaan he voivat katsoa suoraan, että aha, täällä on tällaiset tieoikeudet ja rasitteet.

Alueellinen yksityistietoi­mitus tehdään valtion bud- jetoimilla varoilla Maanmittauslaitoksen hakemuksesta.