Vääksyssä paljastettiin uusi muinaismuistomerkki

Kansanedustaja Hilkka Kemppi oli kutsuttu juhlapuhujaksi, kun Vääksyssä paljastettiin uusi muinaismuistomerkki viime lauantaina. Danielson-Kalmarin huvilan alapuolella on vanha siltapenkere, jonka paikalla on sijainnut ylisen Viipurintien silta.

Sillan tarkkaa ikää tiedetä, mutta joki on todennäköisesti ylitetty paikalta jo rautakaudella. Silta näkyy vuoden 1408 kartassa. Joki on virrannut paikalla jo jääkaudelta lähtien, ja sen vedellä uskottiin olevan parantavia voimia. Paikalla on myös vanhan myllyn kivipenkereet.

Ylinen Viipurintie haarautui Lammilla etelään Lahden suuntaan ja pohjoiseen Anianpeltoon. Myös kuningas käytti tätä tietä aikoinaan. Vääksyssä tie kulki nykyisen Kompantien paikkeilla, ja Anianpellon kylä sijaitsi nykyisestä Vääksyn keskustasta vähän Vesivehmaalle päin.

Sillan ympäristössä on aikanaan sijainnut postikonttori ja kruunun makasiini, jossa on säilötty veroviljaa. Sieltä lainattiin siemenviljaa paikallisille maanviljelijöille. Danielson-Kalmarin huvilan paikalla sijaitsi Roosin ratsutila, joka siirtyi kanavan rakennustöiden tieltä 1800-luvulla nykyisen Mikkolan kartanon paikalle.

Kun valtioneuvos Danielson-Kalmari rakennutti huvilansa, tehtiin myös muita talousrakennuksia. Pesutupaa rakennettaessa on ehkä käytetty perustukseen kiviä, jotka ovat aikoinaan kuuluneet siltaan.

Alue on aiemminkin ollut lain suojaama muinaismuisto, mutta sen merkitys on taas herännyt henkiin Vääksyn kulttuuriympäristöohjelmaa toteutettaessa. Monumentin adoptointi onnistui Asikkalan kunnan ja Väyläviraston myötävaikutuksella. Kunnan tekninen toimi poisti suuret puut ja avusti jalustan asennuksessa.

Sepät Seppo ja Kari Honka tilattiin tekemään niin kestävää jälkeä, että se säilyisi seuraaville sukupolville. Tapio Blåfield suunnitteli muistomerkin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut