Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tönnön koulu palasi lakkautuslistalle

Orimattilan kaupunginvaltuuston kolmen jäsenen pinna katkesi kesken maanantaisen valtuustokokouksen, kun valtuusto päätti äänestyksen jälkeen jatkaa kouluverkkoasian käsittelemistä.

Sirkka-Liisa Papinaho (kesk.) esitti kymmenen valtuutetun kannattamana, että kouluverkkoasian käsittelyssä otettaisiin aikalisä kesän yli ja että asiasta järjestettäisiin syksyllä kaupunkilaisille avoimia keskustelutilaisuuksia, minkä jälkeen valtuusto päättäisi kouluverkosta.

Papinahon esitys hävisi kuitenkin äänestyksessä äänin 18–15, joten asian käsittely jatkui maanantaisessa kokouksessa. Sitoutumaton Orimattila -ryhmän Susanna Särkinen jätti päätökseen eriävän mielipiteensä ja poistui tämän jälkeen valtuuston kokouksesta. Samoin kokouksen jättivät kesken saman ryhmän Juha Hirvonen ja perussuomalaisten valtuutetut Ville Erola ja Jari Kaitaranta.

Kunnanhallituksen valtuustolle tekemän pohjaesityksen mukaan Luhtikylän koulu lakkautetaan syksyllä 2021. Kuivannon ja Vuorenmäen koulut yhdistetään syyslukukaudesta 2022 alkaen Vuorenmäellä toimivaksi kouluyksiköksi, jonne keskitetään myös Artjärven varhaiskasvatus.

Järvikunnan koulu lakkautetaan, ja Länsi-Orimattilan koulu sijoitetaan Hennaan taloussuunnittelukauden jälkeen vuonna 2024.

Pertti Laaksonen (kd.) esitti, että Kuivannon ja Vuorenmäen koulujen osalta tehdään kustannusselvitykset tulevien kunnostusten osalta ennen kuin valtuusto päättää kouluverkosta. Jouni Räsänen (ps.) ja Juha Hämäläinen (kesk.) kannattivat esitystä.

Laaksosen esitys hävisi äänestyksen 18–11.

Venla Avelin (vihr.) esitti, että Vuorenmäen ja Kuivannon koulut yhdistetään syyslukukaudella vuonna 2023 Vuorenmäellä toimivaksi kouluyksiköksi. Varhaiskasvatus säilytetään Kuivannolla, ja Artjärven varhaiskasvatus keskitetään Vuorenmäelle. Ennen Kuivannon koulun lakkauttamista selvitetään koulukiinteistön myyntivaihtoehdot sekä Vuorenmäen koulun investointitarpeet ja -kustannukset. Arja Simola (ps.) kannatti Avelinin esitystä.

Jouni Räsänen (ps.) esitti, että Vuorenmäen ja Kuivannon koululen toiminta jatkuu nykyisellään. Sari Sikkilä (ps.), Esa Heinonen (vihr.) ja Pertti Laaksonen kannattivat esitystä.

Ensimmäisessä äänestyksessä olivat vastakkain Avelinin ja Räsäsen esitykset, joista jälkimmäinen voitti äänin 4–12, 13 tyhjää. Seuraavassa äänestyksessä vastakkain olivat Räsäsen esitys ja kunnanhallituksen pohjaesitys, joista jälkimmäinen voitti äänin 18–11. Laaksonen, Sikkilä ja Räsänen jättivät päätökseen eriävät mielipiteensä.

Kokoomuksen ryhmä esitti, että Tönnön koulu yhdistettäisiin Jokivarren kouluun vuonna 2025, mikä oli myös kaupunginjohtaja Osmo Pieskin alkuperäinen esitys kunnanhallitukselle viime viikolla.

– Tänä on varsin poliittinen farssi tämä valtuusto. Kokoomus vie koko valtuustoa kuin mätää kukkoa. Vanha sivistyspuolue, että kuinka te kehtaatte, Räsänen suomi kokoomusta esityksestä.

Puheenjohtaja Riitta Lonka (kesk.) joutui tässä vaiheessa muistuttamaan valtuustoa toisten mielipiteiden kunnioittamisesta ja asiallisesta keskustelusta.

Riitta Karjalainen (kok.) ja Jukka Mölsä (kesk.) kannattivat kokoomuksen esitystä. Seuranneessa äänestyksessä kokoomuksen esitys voitti äänin 13–14, 2 tyhjää eli Tönnön koulu yhdistettäisiin Jokivarren kouluun vuonna 2025.

Äänestämään jouduttiin myös Järvikunnan koulun kohdalla, kun keskustelussa tuli esiin, että koulun alapohjasta on vastikään löydetty uusia mikrobikasvustoja. Ainakin osalle valtuutetuista tieto oli uusi, ja Venla Avelin esitti asian jättämistä pöydälle. Sikkilä kannatti esitystä. Esitys hävisi äänestyksen äänin 18–11. Sikkilä ja Heinonen jättivät päätökseen eriävät mielipiteensä.

Jukka Mölsä vaati, että koulun mahdolliset korjaukset on tehtävä pikimmiten, eikä vasta mahdollisen siirron yhteydessä vuonna 2024.

Kokouksen lopulla yksi aikakausi tuli päätökseen, kun 20 vuotta valtuustossa istunut Kalle Jokinen (kok.) pyysi eroa valtuuston jäsenyydestä paikkakunnalta muuton vuoksi. Jokinen kertoi muuttavansa kotiseudulleen Lammille, jonne hänen asumisen ja vapaa-ajan vieton painopiste on vähitellen siirtynyt.

– Työ molempien kotiseutujen puolesta jatkuu eduskunnassa, Jokinen lupasi.

Hän kiitti myös Orimattilan luottamushenkilöitä, viranhaltijoita ja kaupungin asukkaita hyvästä yhteistyöstä ja arvokkaasta tuesta ja siitä, että sai toimia muun muassa kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajana sekä monissa muissa arvokkaissa luottamustehtävissä Orimattilassa.