Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalle Jokinen muuttaa Orimattilasta Lammille

Viime viikon maanantain kaupunginvaltuuston kokouksen päätteeksi Kalle Jokinen (kok.) pyysi eroa valtuuston jäsenyydestä paikkakunnalta muuton vuoksi.

Yli 30 vuotta Orimattilassa vaikuttanut kunnallispoliitikko ja kansanedustaja muuttaa kotiseudulleen Lammille.

– Kotiseutu on vetänyt jo pidemmän aikaa puoleensa. Vapaa-ajan painopiste on siirtynyt vahvasti Lammille jo useamman vuoden ajan. Tässä elämäntilanteessa muutto tuntuu hyvältä ratkaisulta, Jokinen kertoo.

– Näkyvin muutos on ainoastaan se, että kunnallispolitiikka jää pois.

Jokinen ehti olla päättämässä Orimattilan asioista 20 vuoden ajan. Vuonna 1988 Helsingistä työn perässä Orimattilaan muuttanutta Jokista ehdittiin kysyä mukaan kunnallispolitiikkaan useampaan otteeseen.

– Heti en innostunut ajatuksesta, vaikka olen aina ollut kiinnostunut politiikasta ja seurannut sitä tiiviisti. Vuoden 2000 syksyllä Yvonne de Bruyn soitti minulle töihin ja sanoi hänellä olevan tärkeää asiaa. Yvy istui poliisiaseman edessä valkoisessa Saabissaan, ja ihmettelin, että mitäköhän asia koski. Yvy kertoi sitten, että minut halutaan kunnallisvaaliehdokkaaksi, johon totesin, että mikäs siinä sitten. Olenkin jälkeenpäin usein sanonut, että kun Miss Suomi kysyy, niin eihän siihen voi vastata kieltävästi, Jokinen muistelee.

Kalle Jokinen sai heti ensimmäisissä kunnallisvaaleissa eniten ääniä. Askel askeleelta ura poliitikkona lähti etenemään. Ensin Hämeen Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja sen jälkeen kansanedustajaksi Arkadianmäelle vuonna 2009.

Jokinen myöntää, että kansanedustajan työ on vienyt monen kovan paikan eteen.

– Tuoreessa muistissa ovat hallituksen iltakoulut ja monet neuvottelut viime kaudella, kun olin eduskuntaryhmän puheenjohtajana. En lähde vielä avaamaan julkisesti kaikkein tiukimpia paikkoja. Kyllä niitä oli, mutta hyvinhän niistä selvittiin.

Tiukimmiksi paikoiksi Jokinen on kokenut sen, että päätöksentekoa on kiristetty uhkaamalla perhettä.

– Ne ovat olleet ilkeimpiä ja tiukimpia tilanteita itselleni.

– Olen sanonut aina, että politiikassa ei ole koskaan niin tiukkaa paikkaa mitä poliisina. Eduskunnassa on aina aikaa istua alas ja miettiä vaihtoehtoja sekä tehdä päätökset sen mukaan, mutta poliisina on toimittava siinä silmänräpäyksessä, siviiliammatiltaan ylikonstaapeli Jokinen kertoo.

Työhön politiikassa kuuluu toki myös positiivisia asioita sekä onnistumisia.

Tällä hetkellä liikennejaoston puheenjohtajana toimiva Jokinen on ohjaamassa liikennerahoitusta.

Päätös Lahden eteläisestä kehätiestä oli pitkä ja monivaiheinen prosessi, jonka toteutumiseen Jokinen sai eduskunnassa vaikuttaa hallituspuolueessa.

Kuntapolitiikan puolella hän on nähnyt niin nousut kuin laskut.

– Kuntatalous on taas tällä hetkellä heikko, mutta olen jo kerran käynyt saman läpi kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Alijäämät olivat silloin valtavat ja sieltä alettiin rakentaa taloutta uudestaan. Onnistumiset eivät kuitenkaan ole koskaan yhden ihmisen ansiota. Kun olin valtuuston ja hallituksen puheenjohtajana, meillä oli hyvä yhteishenki ja tekemisen meininki yhdessä Tero Mölsän (kesk.) ja Tuula Koivusen (sd.) kanssa.

Kuntatalouden tulevaisuuteenkin Jokinen haluaa katsoa positiivisesti.

– Sanoinkin viimeisen valtuuston kokoukseni päätteeksi, että Orimattilalla on hyvät mahdollisuudet kehittyä ja menestyä. Kuntapolitiikassa on mahdollisuus kehittää kuntaa lähes miten vain, kun yhdessä päätetään. Kun sitoutuminen yhteiseen hyvään on olemassa, sen jälkeen melkein kaikki on mahdollista.

– Aina on mentävä eteenpäin tilanteesta toiseen ja on uskallettava tehdä päätöksiä. Jos ne osoittautuvat myöhemmin vääriksi, niin sitten tehdään uusia päätöksiä.

Politiikka jää kirkkaasti taka-alalle, kun puhe kääntyy Jokisen uusimpaan luottamustehtävään, vaarina olemiseen. Pian kaksi vuotta täyttävä tyttärenpoika on avannut Jokiselle täysin uuden maailman.

– On upeaa saada olla vaari ja touhuta pienen pojan kanssa. Hänen loputtoman mielenkiintonsa kohteena ovat erityisesti vaarin kaivuri, traktori ja autot.

Eduskunnan istuntotauko alkaa näillä näkymin heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Kesä kuluu yli satavuotiaan hirsitalon remontoinnissa, puutarhanviljelyssä sekä pienen miehen seurassa, kun kansanedustajia työllistävät kesätapahtumat ovat koronatilanteen takia suurimmaksi osaksi peruttu.

Lopuksi Jokinen haluaa korostaa vielä sitä, ettei muutto tule vaikuttamaan yhteisten asioiden hoitoon.

– Ei kansanedustajan työ ole postinumerosta kiinni. Jatkossakin hoidan niin Orimattilan kuin Päijät-Hämeenkin asioita samalla lailla kuin ennenkin, Kalle Jokinen lupaa.