Konkarirakentaja Jouni Hirvonen rakentaa parasta taloa Asikkalaan

Jouni Hirvosen kunnianhimoisen taloprojektin pitäisi valmistua syyskuussa. Kuva on otettu kesäkuun alussa. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Asikkalassa on meneillään epätavanomainen rakennusprojekti. Jouni Hirvonen rakentaa rautakiskojen päälle koetaloa, joka tulee olemaan 70 senttiä irti maasta. Koetalossa pyritään hyvään energiatehokkuuteen sekä home- ja radonongelmien ehkäisemiseen.

– Olen purkanut taloja 40 vuotta, eli olen talojen ruumiinavaaja. Tiedän talojen kaikki huonot ja hyvät kohdat.

74-vuotias Hirvonen rakentaa mahdollisesti viimeistä taloaan, joten tavoitteet ovat korkealla.

– Olen tehnyt 40 taloa, ja olen aina vähän parantanut. Tästä pitäisi tulla niin hyvä kuin rakentamalla pystyy tekemään. Talo on irti maasta, ettei radon tai home mene siihen.

Talon rakennusmateriaalina on puu. Betonia ei käytetä ollenkaan.

Kipinä koetalon rakentamiseen syttyi, kun Hirvonen oli purkamassa kahta vain kolme vuotta vanhaa taloa.

Tästä pitäisi tulla niin hyvä kuin ­rakentamalla pystyy tekemään.

Rakentaja Jouni Hirvonen

– Niitä ei pystynyt vakavien homevaurioiden takia korjaamaan. Mieltä kirveli kauniita rakennuksia purkaessa.

Taloa rakennetaan kaltevaan rinteeseen, johon on ajettu 5 000 kuutiota täytemaata. Haastava maasto on mainio koetaloa ajatellen, Hirvonen kertoo.

– Koetalossa pitää olla vaikeat olosuhteet. Helppoahan jokainen pystyy rakentamaan. Esimerkiksi pellolle tehdessä säästäisi paljon kuluissa. Vaikeusaste kiinnosti tässä.

Koetalon rakentamisesta pidetään tarkkaa kirjaa. Ideana on, että tietojen pohjalta talon rakentamiseen tarvitaan vain kaksi tavallista ihmistä.

Tarvikkeiden osalta talolle on tulossa hintaa hieman yli 100 000 euroa, jonka päälle tulevat työkustannukset. Neliöitä talosta tulee löytymään 150.

Talon suunnitelmista ja konsultoinnista joutuu hieman maksamaan, jos koetalon haluaa itse rakentaa. Jouni Hirvosen mukaan kyse ei ole suurista summista.

Talo valmistuu syyskuussa, jonka jälkeen se myydään. Myyntihinta tulee olemaan alle 240 000 euroa. Ostaja velvoitetaan tarvittaessa näyttämään taloa asiakkaille, koska kyseessä on koetalo. Asiakaskäynnit korvataan ostajalle.

Vuoden kuluttua talon energiatehokkuudesta tehdään tarkat mittaukset.

– Silloin pitäisi päästä parhaaseen energialuokkaan. Laskelmieni mukaan talo säästää 80 prosenttia energiaa, mutta tietenkin rakentaminen tulee kalliimmaksi, arvioi Hirvonen.

Talon lämmitys tulee hoitumaan auringon avulla sekä lämmöllä kalliosta tai lämpöpumpulla.

– Joudumme laittamaan taloon ehkä vain 20 prosenttia uutta lämpöä.

– Ikkunan yläosasta tulee tuore ottoilma. Se viedään suoraan ilmastointikoneelle, joka jakaa ja lämmittää sen. Jos ottoilma tulisi kylmänä, se saattaisi muodostaa homeen tarvitsemia kastepisteitä.

Kosteus- ja tekniset tilat tehdään kaksikerroksisen talon alakertaan. Yläkertaan vesi tulee ainoastaan vessaan ja keittiöön.

Pohja tehdään raudasta, ja kaikkien rautojen päälle tulee 25 senttiä villaa. Kattoon villaa laitetaan 50 senttiä.

Talossa käytetään yhtenäisiä vesiputkia, eli väleihin ei tule lainkaan liitoksia. Myös lattialämmitykseen tulee yhtenäiset putket. Näin pyritään minimoimaan vuotoriskit.

Sähköjohdot vedetään putkeen vanhanaikaisesti. Hirvosen mukaan put­kien avulla estetään johtoja tekemästä ajan saatossa painaumia ja ilmakuplia villaan.

– Erilaiset bakteerit voivat lähteä leviämään ilmakuplista, Hirvonen painottaa.

Kommentoi