Karikatyyrit ja pilapiirrokset hauskuuttavat Nastolan Taarastissa

Näyttelyssä on esillä useiden taiteilijoiden karikatyyrejä ja pilapiirroksia vuoden karikatyyppi Santtu-Matias Rouvalista. Kalevi "Kerberos" Laalo esittelee tyylinäytettään. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Taidekeskus Taarastin näyttelykausi on viimein avattu Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien killan vuosinäyttelyllä Skarpit Taarastissa.

Näyttelystä löytyy erilaisia tyylejä yhtä monta kuin taiteilijoitakin. Skarppien näyttelyssä on esillä 15:ltä taiteilijalta yhteensä noin 80 eri työtä. Suurin osa teoksista on ajankohtaisia, esimerkiksi korona on näyttävästi edustettuna.

– Kaikilla tekijöillä on oma tyylinsä. Se on huippua, Skarppien puheenjohtaja Satu Cozens hehkuttaa taitelijoiden kirjoa.

Näyttelyssä on esillä myös vuoden karikatyypiksi 2020 valitun lahtelaissyntyistä kapellimestari Santtu-Matias Rouvalia esittäviä teoksia.

– Hän on nuori, huippulahjakas, sympaattinen ja maanläheinen, Skarppien sihteeri Elina Rajala kuvailee Rouvalia.

Skarppien puheenjohtaja Satu Cozensia kiinnostaa karikatyyreissä erityisesti ihmisten kasvot. Antti Hartikainen

Skarpit valitsivat vuoden karikatyypin jo kymmenennen kerran. Valituksi on perinteisesti noussut persoonallinen ja positiivinen suomalainen julkisuuden henkilö.

Tämän vuoden karikatyyppi valittiin yhdessä viime vuoden karikatyypin Heikki Kinnusen kanssa.

– Vuoden karikatyyppipiirroksissa on hauskaa, että sama henkilö on piirrettynä monen eri tekijän näkökulmasta. On hienoa nähdä, mitä kukakin on lähtenyt karrikoimaan. Se ei välttämättä ole itsestään selvää, että se on jokaisella nenä. Ei ole yhtä tiettyä tapaa, millä saadaan tehtyä ihmisestä hänen näköinen karikatyyri, Satu Cozens kertoo.

"Pitäisi olla aina semmoinen vinksahtanut näkemys, mikä saa ihmiset ajattelemaan vähän kevyemmin asioita", Markku "Make" Haapaniemi avaa pilapiirtämistään. Antti Hartikainen

Taarastissa on Skarppien näyttelyn yhteydessä myös Kari 100 vuotta & Kerberos -näyttely, jossa on esillä edesmenneen Kari Suomalaisen ja Etelä-Suomen Sanomiin piirtävän nastolalaisen Kalevi ”Kerberos” Laalon töitä.

Helsingin Sanomiin piirtäneen Kari Suomalaisen merkitys suomalaiselle poliittiselle pilapiirtämiselle oli Laalon mukaan suuri.

– Kari oli kunkku. Hän uudisti poliittisen pilapiirtämisen, Kalevi Laalo kuvailee.

Suomalainen on inspiroinut muun muassa Laalon ja Markku Haapaniemen pilapiirtämisen pariin.

Näyttely Skarpit Taarastissa on avoinna 4.–31.7.2020 kello12–17 (ma ja ti suljettu). Vapaa pääsy.

Kommentoi