Korona on aiheuttanut muutoksia Huovilan puiston ohjelmistoon, mutta flora on kukkinut tuttuun tapaansa

Huovilan puiston puu- tarhuri Jukka Koponen esitteli ennen juhannusta ruusuorapihlajan kukintoa. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Puisto avautui toukokuun viimeisenä sunnuntaina, mutta koronatilanne huomioiden. Kesäkuussa Huovilan puistossa oli normaalia vähemmän tapahtumia. Kesäkuun alusta kahvio on toiminut lähes normaalisti. Sisällä on vähennetty istuinpaikkoja, mutta ulkona sopii olemaan.

Täksi kesäksi puiston sillat on uusittu ja alueelle on tehty jopa aluetta kiertävä suunnistusreitti. Kännykällä luettavia puiston tarinaa kertovia QR-koodeja on ilmestynyt puistoon ja lisää on tulossa. QR-pisteet hoitavat tänä vuonna pääosan opastuspuolesta, sillä vain Kärkölä-päivän aikana on tiedossa perinteistä opastusta.

– Puistosta löytyy yksitoista QR-pistettä ja kesäkuun aikana tulee kymmenen uutta pistettä lisää. Niitä tulee lisää museorakennuksiin ja puistoon. Pisteistä löytyy tietoa puiston kasveista, rakennuksista ja muista paikoista. Opastusta pyritään siirtämään tähän suuntaan, Huovilan puiston puutarhuri Jukka Koponen kertoo.

Kärkölä-seuran ylläpitämä kotiseutumuseo rakennuksineen on koko kesän auki. Pääsylipun voi ostaa kioskista.

Kasvimyymälä palvelee myös tänä kesänä.

– Parikymmentä erilaista perennalajia on tällä hetkellä myynnissä. Myös muutamia ruusun taimia on, kuten papulanruusua ja suviruusua, joita olemme monistaneet. Olemme kasvattaneet niitä ulkona, koska varsinaista kasvihuonetta täällä ei ole.

Kesälle on kaavailtu useita tapahtumia, mutta rajoitusten mahdollisia muutoksia pidetään silmällä, Koponen huomauttaa.

Kotiseutumuseossa on monenlaista vanhaa esineistöä. Osaan silitysraudoista laitettiin hiiliä sisään. Antti Hartikainen

Huovilan puisto on englantilaistyylinen maisemapuisto.

– Siinä ei ole täysin säntillisiä muotoja, eli käytävät polveilevat ja istutukset ovat vapaamuotoisia. Välissä on niittyalueita, jotka niitetään koneilla. Isommissa englantilaisissa puistoissa saattaa olla lampaat syömässä, Koponen selventää.

– Kivijalalta lähtee puiston pääkäytävä, joka on suoraviivainen ja sen päässä on lampi, jossa on suihkulähde. Muuten nämä polut mutkittelevat ja kiertävät lampia, ja niiden varsilla on istutuksia. Ei pysty välttämättä arvaamaan, mitä seuraavan mutkan takana on. Se on tyypillistä maisemapuistolle.

Varsinaisen puistoalueen koko on 3,5 hehtaaria. Puisto jatkuu Hiidenmäen rinteelle.

Huovilan puistossa saa ihailla myös kauniita maalais­maisemia. Antti Hartikainen

Silmä lepää puiston maisemia katsellessa.

– Ympäristöhän tässä on komea, etenkin kukkien kukkiessa. Tämä on laaksossa, eli tässä on Salpausselän harjujonon viimeisiä harjuja etelään päin. Metsäpolkua pitkin pääsee kiertämään puiston. Ylhäältä löytyy huvimaja, missä voi syödä eväitään. Normaalina kesänä erilaisista näyttelyistä löytyy kokemisen arvoista, Koponen luettelee puiston hyviä puolia.

– Paikan historia on myös mielenkiintoinen, mutta tänä vuonna ei ole opasta.

Huovilan ratsutila maineen kuului 1800-luvun lopussa Carl Collinille. Erinäisten vaiheiden jälkeen tila siirtyi Kärkölän kunnan haltuun 1950-luvulla. Nykyiseen muotoonsa puisto entisöitiin 2000-luvun taitteessa.

Huovilan puisto

Tulevat tapahtumat – muutokset ovat mahdollisia

Elina Saaren näyttely "Mystinen Jänömies" Huovilan puiston ladossa 31.7. saakka.

Vanhojen autojen kokoontumisajo pyritään järjestämään 4.8.

Kärkölä-päivä pidetään tänä vuonna näillä näkymin 16.8. sunnuntaina. Kärkölän Kärnäpää valitaan ja jaetaan ympäristöpalkinto. Lisäksi päivässä on musiikki- ja muita esityksiä.

Valon ja musiikin ilta pe 25.9. Kävijämäärältään Huovilan puiston suosituimmassa tapahtumassa nähdään tuhannen kynttilän roihu ynnä muita valoja.

Museorakennukset ovat läpi kesän auki.

Kommentoi