Nastolalaiskirjailija Timo Sandbergilta ilmestyi uusi Kekki-dekkari

Timo Sandberg on allekirjoittanut jo kustannussopimuksen uudesta Kekki-dekkarista. Annika Pitkänen

Soili Kaivosoja

Kirjailija Timo Sandberg ei ole pitänyt lomaa vuosikausiin, eikä tämä kesä tee poikkeusta.

– Koen etten tarvitse sellaista, koska kirjoittaminen on niin mielenkiintoista puuhaa. Rentoudun muun muassa metsässä kävelemällä, marjastamalla ja lukemalla, uuden Kekki-dekkarin maailmalle saattanut Sandberg kertoo.

Kostonkierre on historiallisen dekkarisarjan viides osa. Komisario Otso Kekki syntyi vuonna 2016 ilmestyneessä Mustamäki-kirjassa, joka paitsi palkittiin Vuoden johtolanka -palkinnolla, hurmasi myös lukijansa.

– Kekki-sarja lähti liikkeelle lapsena kuulluista tarinoista, Lahdessa syntynyt kirjailija kertoo.

– Innostuin niistä jo pikkupoikana ja kirjoitin esimerkiksi Jepulis Benjamin tempauksista runon. Kun muutin takaisin Lahden seudulle, tarinat alkoivat elää mielessä ja päätin kirjoittaa niistä. Sitten hankin lisätietoja, arkistoista, Lahden museotoimen kautta, vanhoista lehdistä sekä haastattelemalla ihmisiä.

– Tarkoitus oli ensin tehdä vain yksi kirja. Kirjalle toivottiin kuitenkin jatkoa ja myös minua itseäni alkoi kiinnostaa, mitä luomilleni henkilöille jatkossa tapahtuu.

Erityisesti haluan myös pohtia, mikä saa ihmiset tekemään pahoja tekoja.

Kirjailija Timo Sandberg

Ennen Nastolaan muuttoaan vuonna 2006 Sandberg asui Järvenpäässä, jossa syntyi komisario Heittolan ympärille nivoutunut dekkarisarja.

– Olen pyrkinyt siihen, että joka toinen vuosi ilmestyisi Heittola-sarjan kirja ja joka toinen vuosi Kekki-kirja, joka vaatii perusteellisemman taustatyön.

Heittola tuli kirjailijalle niin läheiseksi, että komisario asui jopa samassa talossa. Nastolassa Sandberg on tietoisesti yrittänyt pitää etäisyyttä paikkakuntaan. Kuinka kauan se onnistuu, jää nähtäväksi.

– On hyvin mahdollista, että tarinat jatkossa sivuavat myös Nastolaa.

Normaalista rytmistä poiketen Sandbergilta ilmestyy seuraavaksi Kekki-sarjan kirja, josta on tehty jo kustannussopimuskin.

– Kostonkierteessä käsitellyt asiat ratkesivat osittain, mutta suuret linjat jäivät olosuhteiden pakosta odottamaan jatkoa. Tulevaan kirjaan on jo arkistoaineistoakin hyvin pitkälle valmiina.

Timo Sandbergin esikoiskirja on julkaistu jo 30 vuotta sitten. Ensimmäisiä kirjoja ei luokiteltu dekkareiksi, mutta kirjailija huomasi varsin pian, että häntä kiehtoo jännitys.

– Erityisesti haluan myös pohtia, mikä saa ihmiset tekemään pahoja tekoja.

Romaanien ja dekkareiden välille ei kuitenkaan tarvitse vetää ehdotonta viivaa.

– Mielestäni hyvä dekkari tarvitsee samanlaisia asioita kuin hyvä romaani yleensä. Se vaatii hyvää kieltä ja mielenkiintoista juonta. Henkilöiden on oltava uskottavia ja sellaisia, että lukija voi elää tarinaa heidän mukanaan. Dekkareissa on hyvä pohtia ihmisten tekoja ja niiden seurauksia. Niissä voi kuvata ja ehkä myös kritisoida yhteiskuntaa, Sandberg pohtii.

Uuden kirjan edessä kirjailija tuntee olevansa aina aika lailla tyhjän päällä.

– Kirjasarjoissa sentään keskeiset henkilöt ovat tiedossa. Se toisaalta helpottaa mutta toisaalta myös vaikeuttaa kirjoittamista. Pitää yrittää koko ajan muistaa, mitä kyseisistä henkilöistä on jo sanottu.

Kommentoi