Keskustan puheenjohtajaehdokkaat vierailivat Kärkölässä

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sekä hänen haastajansa, päätoimittaja Ilkka Tiainen ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko vastailivat piirikokouksen osanottajien kysymyksiin. Jarkko Juselius

Jarkko Juselius

Keskustan puoluejohtoon pyrkivät ehdokkaat kävivät esittäytymässä puolueväelle Päijät-Hämeen piirikokouksessa Kärkölän kunnantalolla lauantaina. Nykyisistä varapuheenjohtajista Hollolan Juha Rehula kuitenkin panttaa vielä kantaansa, vaikka keskustan piirikin sitä häneltä maanitteli.

Keskustan Päijät-Hämeen piirikokous asettui tukemaan asikkalalaista kansanedustaja Hilkka Kemppiä puolueen varapuheenjohtajaksi. Kokouskäytävillä keskustelua synnytti kuitenkin keskustan nykyisen varapuheenjohtajan Juha Rehulan rooli. Piiri oli pyytänyt Rehulaa ilmoittamaan josko tämä haluaa olla ehdolla varapuheenjohtajaksi. Rehula ei vielä vastannut, eikä hän ollut kokouspaikalla.

Rehula on toiminut keskustan kansanedustajana vuodet 1996–2019 ja puolueen varapuheenjohtajana vuodesta 2012. Hän on ollut kahteen otteeseen ministerinä. Rehula on Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtaja ja edelleen Hollolan valtuuston varapuheenjohtaja. Hän työskentelee nyt Pukkilan vs. kunnanjohtajana ainakin tämän vuoden loppuun. Melkoinen meriittilista siis.

Rehula itse on kuitenkin päättänyt ”vetkutella vastaustaan”, kuten hän itse puhelimitse Saimaan rannalta toteaa. Hän perustelee panttaamista ensisijaisesti koronan aiheuttamalla epävarmuudella. Puoluekokous on määrä järjestää Oulussa 4.–6. syyskuuta.

Rehulan arvion mukaan ei ole vielä lainkaan varmaa, että kokous voidaan ylipäätään järjestää. Juha Rehula ei tietenkään ole arvioinnissaan yksin, sekä keskustan että sosiaalidemokraattien puoluekokousten toteutuminen riippuu pandemian kehityksestä.

Vetkuttelun logiikka on sellainen, että puoluekokouksen lykkääminen koronan takia johtaisi Rehulan varapuheenjohtaja-pestin jatkoon. Jos siis haluaa säilyttää jonkinlaisen äänivallan jatkopestissä, ei kannata vielä sanoa ehdokkuudelle ei. Toisaalta ”ovi ehdokkuudelle on kolme milliä avoimena siltä varalta, että, että tehtävään halutaan jatkuvuutta varmistamaan joku menneisyyden mies”, Rehula vinoilee.

Vaikka Päijät-Hämeen piiri puolsi Hilkka Kempin ehdokkuutta, pääsisi Rehula (tai joku muu) halutessaan ehdokkaaksi puoluekokouksessa, sillä henkilövaalissa ei tarvita edes kannatuspuheenvuoroa.

Itse keskustan piirikokouksessa Kärkölän pormestari Markku Koskinen toivotti vieraat tervetulleiksi kuntaan ja kehui samalla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen juuri perustamaa yhteistä sote-yritystä.

– Toivottavasti valtion taholta ei tule vaikeuksia, Koskinen totesi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sekä hänen haastajansa, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja päätoimittaja Ilkka Tiainen vastailivat piirikokouksen osanottajien kysymyksiin. Kisaan ilmoittautunut neljäs ehdokas, varapuheenjohtaja Petri Honkonen ei Kärkölään päässyt.

Ehdokkaita yhdisti huoli korona-pandemian vaikutuksista ihmisiin ja maan talouteen. Puolueen osalta yhteinen murhe olivat matalat kannatusluvut. Mitään suuria irtiottoja tai merkittäviä uusia linjauksia keskustelussa ei tullut esiin.

Katri Kulmuni on toiminut puheenjohtajana vasta vuoden päivät. Hänen mukaansa Suomea uhkaa eriytyminen ja eriarvoistuminen, jos erilaisten ihmisten elintapoja tai kotiseutua ei arvosteta.

Annika Saarikko puolestaan varoitti keskustaa käpertymästä pienen mittakaavan puolueeksi. Päivänpolitiikan ulkopuolinen Ilkka Tiainen vaati kansanäänestystä, jos EU:lle annetaan budjettivalta.

Yleisökysymyksiin olivat vastaamassa myös varapuheenjohtajaehdokkaat Hilkka Kemppi ja Riikka Pakarinen sekä puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen. Eläkkeistä ajatukset olivat melko yhteneviä. Kulmunin mukaan pienistä eläkkeistä ja yrittäjien eläkkeistä on pidettävä huolta. Kemppi lisäsi listaan pätkätyöläiset. Pakarinen kehui Matti Vanhasen esitystä eläkeläisten palkkatyön verotuksen helpottamisesta.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen moitti ay-liikettä työelämän jäykistämisestä. Kulmuni pahoitteli keskustan työmarkkinatoimikunnan lakkauttamista ja lupasi käynnistää sen uudestaan, jos hänet valitaan.

Annika Saarikko puolusti hallitusyhteistyötä.

– Keskustan paikka on nyt sovitulla linjalla hallituksessa, Saarikko linjasi.

– En halua että keskusta mielistelee perussuomalaisia, hän jatkoi ja sai lausunnostaan kokousväen suurimmat suosionosoitukset.

Kommentoi