Vesivehmaan ainutlaatuisessa drive in -lentonäytöksessä ihaillaan legendaarisia lentokoneita

DC-3 historiallinen matkustajakone Rich Cooper

Marjaana Kontu

Vesivehmaan lentokentän perinteinen ilmailupäivä toteutetaan lauantaina koronan takia drive in -lentonäytöksenä.

Ensin näytti siltä, että korona sotkee koko tapahtuman, mutta kävikin niin, että se sai järjestäjät ideoimaan ihan uudenlaisen konseptin.

– Tämä on ainutlaatuinen juttu, drive in -näytös järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa, kehaisee lentonäytöksen johtaja Perttu Karivalo Ilmailumuseoyhdistyksestä.

Näytöstä voi seurata kuunnellen selostusta autoradiosta ja omia eväitä napostellen – eikä tila 17 hehtaarin alueella taatusti lopu kesken. Karivalo uskookin tapahtuman vetävän paikalle vähintään 2 000 katsojaa.

Näytöksessä esiintyvät muun muassa Ilmavoimien VL Viima II -koulukone sodan ajalta, DC-yhdistyksen historiallinen DC-3-matkustajakone ja kotimainen taitolentoryhmä Arctic Eagles. Taivaalla nähdään myös Ilmavoimien Hawk-harjoitushävittäjä, ja tandemlaskuvarjohyppyjäkin on luvassa.

Mukaan näytökseen on lupautunut myös julkisuuden henkilöitä: taitolentäjien kyytiin nousee Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka, ja laskuvarjohyppääjiksi heittäytyvät tubettaja Roni Bäck ja sekä Lahden Kiekkoreippaan kasvatti, ex-NHL-kiekkoilija Janne Laukkanen, jotka leiskauttavat kolmesta kilometristä tyhjyyteen tandemlaskuvarjohypyssä.

Näytöksen vetonaulaa Karivalo ei lähde ennakoimaan, sillä hän tietää kokemuksesta, että yhdelle hienointa on taitolento, toiselle ärjyvät moottorit.

– Tärkeintä on, että ihminen saa wau-elämyksen, että vitsi tämä on hienoa!

Selostusta voi kuunnella Järviradion taajuudelta, jolla tapahtuman selostaa Riika Kaipainen.

Tapahtumalla juhlistetaan samalla Vesivehmaan kentän 80-vuotista historiaa. Kentän merkitys on Karivalosta Suomen ilmailulle ollut valtava.

– Sodan aikaan Vesivehmaan kentällä sai yli 300 ilmavoimien lentäjää koulutuksensa ja siirtyi puolustamaan Suomea. Kentän merkitys Suomen itsenäisyydelle on todella suuri.

Sittemmin kenttä on palvellut lentokoulutus- ja harrastekenttänä, jota käyttävät niin purjelentäjät kuin laskuvarjohyppääjätkin.

– Vastaavia koulutuskeskuksia ei Päijät-Hämeen alueelta muita löydy.

Koronarajoitusten vuoksi tapahtuma järjestetään ilman maanäyttelyä ja kiinteitä myyntipisteitä. Syötävää ja juotavaa voi ostaa liikkuvista myyntipisteistä.

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy, mutta pysäköinnistä peritään maksu. Pysäköinti toteutetaan lentokenttäalueella väljästi 5 x 10 metrin ruuduissa.

Järjestäjät suosittavat, että katsojat ottaisivat mukaan omia retkituoleja ja tarvittaessa kuulosuojaimet perheen pienimmille.

Alueella on wc-tilat.

llmailupäivä järjestetään yhdessä Asikkalan kunnan sekä paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa.

Vesivehmaan ilmailupäivä lauantaina 15.8. kello 12–16., varapäivä on sunnuntai 16.8. Lisätietoa tapahtumasta www.ilmailupaiva.fi .

Kommentoi