Vääksyn Telakkarannan tulevaisuus kiinnostaa – kaavaa esiteltiin yleisölle

Asikkalassa järjestettiin viime viikon keskiviikkona kaavapäivä Telakkarannan asemakaavasta. Päivän aikana Tammenlehvätalolla pääsi tutustumaan aluetta koskevaan kaavaehdotukseen ja kyselemään kaavasta Asikkalan kaavoituspäälliköltä Heikki Manniselta. Uusi asemakaava mahdollistaisi kolmen kerrostalon rakentamisen Tammenlehvätalon kohdilta Vartiopolun suuntaan.

Kaavaan oli jo aamupäivän aikaan käynyt tutustumassa Mannisen sanojen mukaan ”yllättävän moni” ja kiinnostusta riitti myöhemminkin päivällä, sillä kaikkiaan paikalla kävi 25 ihmistä. Osaa paikalla käynneistä kiinnosti Tammenlehvätalon kohtalo, toisia liikenteen järjestäminen tai sataman, jonka uusi kaava mahdollistaa, sijainti.

Myös muun muassa viheralueiden tulevaisuus aiheutti kysymyksiä. Olipa kaavaan tutustuneiden joukossa niitäkin, joita kiinnosti, milloin taloja päästään rakentamaan, koska he olisivat halukkaita ostamaan niistä asunnon.

Osaan kysymyksistä on selkeämpi vastaus ja osaan ei niinkään. Se milloin alueella mahdollisesti aletaan rakentamaan, on täysin hämärän peitossa. Kaava lähtee seuraavaksi hyväksyntäkierrokselle kunnan päätöksentekoon. Mahdollisen hyväksynnän jälkeen saattaa tulla valituksia, eikä heti päästä rakentamaan, vaikka valituksia ei tulisikaan.

– Ennen kuin talot voisivat rakentua, pitäisi rakentaa uusi katu. Se vaatii oman katusuunnitelmansa, joka pitää laittaa nähtäville. Pitää myös varata kadulle rahat ja toteuttaa se, Manninen kertoo.

Tontit pitää myös luonnollisesti hinnoitella ja myydä ennen kuin taloja paikalle nousee. Eli ainakaan seuraavaan vuoteen ei rakentamaan päästä?

Tammenlehvätalo olisi mahdollista siirtää nykyiseltä paikaltaan lähemmäs rantaa.

Heikki Manninen

– Vaikea nähdä sitä. Sitten olisi kaikkien asioiden käydä aika sutjakkaasti. Siihen pitää vielä rakennuslupakin hakea, Manninen sanoo, mutta muistuttaa, että ei ole rakentamisen asiantuntija.

Esimerkiksi Tammenlehvätalon kohtaloon on jo rakentamisen ajankohtaa selkeämpi vastaus olemassa.

– Me halumme talon säilyttää. Rakennus on arvokas, siitä ei ole kahta sanaa. Niin osayleiskaavassa kuin tässäkin kaavassa se on osoitettu suojelumerkinnällä. Se olisi mahdollista siirtää nykyiseltä paikaltaan lähemmäs rantaa, Manninen valottaa.

Myös viheralueiden kohtalo on kaavassa määrätty. Talojen kohdalta metsä luonnollisesti häviää, mutta niiden eteen on jäämässä kapea kaista metsää ja taakse suurempi alue.

– Kun on puita rannassa, niin se pehmentää näkymää Päijänteelle päin, Manninen kertoo.

Kaavoitus

Asikkalassa vireillä kolme asemakaavaa

Telakkarannan asemakaavan lisäksi Asikkalassa on vireillä kaksi muutakin asemakaavaa: Kanavatien kaava ja Metsä-Aakalan teollisuusalueen kaava.

– Kanavatie on oikeastaan hallinnollinen kaava. Siinä muutetaan yleinen tie katualueeksi, Heikki Manninen kertoo.

Metsä-Aakalaan Route 24:n lähistölle ollaan puolestaan kaavoittamassa teollisuus- ja toimitilatontteja, joita ei juurikaan kunnalla ole tällä hetkellä vapaana.

Metsä-Aakalaan on vireillä myös asuinalueen kaava, mutta Manninen kertoo, että sille ei ole tehty vuosiin mitään. Kunnalla on tällä hetkellä vapaana riittämiin varsinkin omakotitalotontteja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut