Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokelan kartanossa Hämeenkoskella voi opiskella pianonsoittoa ainutlaatuisessa kartanoympäristössä

Jokelan kartano Hämeenkoskella sai uudet omistajat elokuun alussa, kun Ulla Gartz ja Ville Haikola muuttivat kartanolle. Oma kartano on ollut heille pitkäaikainen unelma.

– Olen varmaan kuusi–seitsemän vuotta etsinyt tällaista. Ei näitä paljon ole tarjolla, Gartz kertoo.

Aiemmin pariskunta osti kyläkoulun Kellokoskelta, joka tuntuikin kodikkaalta, mutta samalla se toimi myös pianokoulua pyörittävän Gartzin työpaikkana, joten loppuelämän kotia siitä ei tullut. Sellainen olisi tarkoitus tulla nyt Jokelan kartanosta.

Vaikka kartano onkin pääasiassa koti, aikoo Gartz aloittaa myös siellä pianotunnit näillä näkymin syyskuussa.

– Meillä on täällä ihana sali ja hyvässä vireessä oleva flyygeli, niin siinä on ihan mahtava opettaa.

– En usko, että kovin moni pääsee pianotunnille vanhaan kartanoon ja Steinwayn flyygelillä soittamaan.

En ole itse sellaista lasta tai aikuistakaan nähnyt, joka ei oppisi soittamaan.

Yrittäjä Ulla Gartz

Gartzilla on pitkä kokemus pianokoulun pyörittämisestä, sillä viime vuonna juhlittiin hänen omistamansa koulun 20-vuotisjuhlaa. Pianonsoiton opettaminen lähti hänellä liikkeelle, kuten aavistella saattaa, omasta harrastuksesta.

– Ensin se oli harrastus, sitten opiskelun aihe ja lopulta työ. 7-vuotiaana aloitin pianonsoiton ja vielä viime vuosinakin olen käynyt pianotunneilla.

Pianokoulun pitämisen Gartz aloitti itsekseen, mutta omien sanojensa mukaan häneltä ”lähtee aina mopo käsistä”, niin toiminta on alkuajoista laajentunut runsaasti.

– Nyt minulla on neljä opettajaa töissä. Kaikki alkoi yhdestä toimipaikasta ja tällä hetkellä niitä on viisi.

Gartzin yritys Ullan Pianokoulu, joka toimii Hämeenkosken lisäksi Tuusulassa ja Järvenpäässä, opettaa vuosittain 50–100 oppilasta. Keskimäärin oppilaita on ollut noin 70–80 vuodessa.

– Nyt on ollut jonoa, emme ole pystyneet ottamaan kaikkia jotka haluavat. Ne, jotka ilmoittautuivat helmi–maaliskuussa pääsevät nyt kouluun. Täällä tietysti pääsee nopeammin, kun täällä ei vielä ole oppilaita, Gartz kertoo viitaten Hämeenkoskeen.

Pianonsoiton suosio harrastuksena on ollut hieman aaltoilevaa, vaikkakin soittajia on koko ajan ollut.

– Nyt menee taas tosi hyvin. Muutama vuosi oli välillä hiljaisempaa. Joskus vuoden 2009 paikkeilla oli tajuton nousukiito, en tiedä mikä siinä oli. Silloin oli hirveät jonot.

Välillä ihmiset innostuivat Gartzin arvion mukaan opettelemaan soittamista internetistä videoiden välityksellä, joka näkyi myös Ullan pianokoulun oppilasmäärissä.

– Yleensä silloin tulee tekniikassa jotakin ongelmia, kun ei niistä videoista opi, miten sormia pitää käyttää. Yleensä tarvitaan myös ihminen, joka kannustaa.

Soittamisen voi Gartzin mukaan aloittaa kuka vaan, eikä mitään erityistä lahjakkuutta tarvita.

– Ihmiset luulevat, että pitäisi olla jotenkin ihmeellisen musikaalinen, mutta se on ihan höpöhöpöä. En ole itse sellaista lasta tai aikuistakaan nähnyt, joka ei oppisi soittamaan.

Pianonsoiton voi aloittaa minkä ikäinen vain, mutta otollisin aika esimerkiksi motoriikan puolesta on aloittaa noin 7–12 ikävuoden välillä. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä.

– Aikuisilla voi motoriikka tehdä vähän hidastusta, mutta sen mitä motoriikka hidastaa, niin sen ajattelukyky ja elämänkokemus nopeuttaa.