Asikkalan seurakunnan uusi kirkkoherra on joukkuepelaaja, joka haluaa tuoda seurakunnan lähelle asikkalalaisia

"Olen yli 40 vuotta elänyt jakeesta, joka on Johanneksen evankeliumissa: ”Sitä, joka luokseni tulee, minä en aja pois”, Asikkalan seurakunnan uusi kirkkoherra Jari Laulainen kertoo Raamatusta löytyvästä suosikkijakeestaan. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

– On suuri ilo ja kunnia saada tulla Asikkalaan. Vastaanotto on ollut todella lämmin, ja asikkalalaiset tuntuvat arvostavan pappeja. Asioita on tullut pöydälle paljon heti alkuun, ja koronakin vaikuttaa. On ollut räväkkä alku, mutta hyvä mieli on, elokuussa Asikkalan seurakunnan kirkkoherrana aloittanut Jari Laulainen kiittelee.

– Kun tässä ehtisi vielä kaikilla kylilläkin kiertämään. Asikkala on niin iso pitäjä, että joka kylällä käymisessä menee aikaa. Tarkoituksena on yrittää liikkua siellä missä ihmiset ovat, kiireisenä pysynyt kirkkoherra jatkaa.

Seurakuntakodin rakennusprojekti on pitänyt Laulaisen kiireisenä.

– Uuden seurakuntakodin rakentaminen on poikkeuksellisen hienoa. Tarkoitus on tehdä siitä kaikille asikkalalaisille rakas ja kodinomainen paikka, missä voitaisiin kokoontua monen eri toiminnan parissa, Laulainen avaa.

Uutta seurakuntakotia rakennetaan asikkalalaisten yhteiseksi tilaksi.

– Toivottavasti mahdollisimman moni asikkalalainen löytää tiensä sinne, kun saamme sen toivon mukaan valmiiksi ensi keväänä. Emme rakenna sitä itseämme varten, vaan kaikkia asikkalalaisia varten. Meille on kunnia-asia, että asikkalalaiset voisivat kokea iloa ja ylpeyttä siitä, että sellainen rakennus on Kalmarin­mäellä pystyssä.

Kaikki ovat tervetulleita seurakuntakotiin uskontokuntaan katsomatta.

– Haluamme olla kaikkia kohtaan vieraanvaraisia, kirkkoherra kiteyttää.

Joukkuepelit ovat lähellä Laulaisen sydäntä. Hän on pelannut nuorempana paljon jääkiekkoa ja jalkapalloa sekä kannattanut Liverpoolia jo 1970-luvulta lähtien. Nykyisin kirkkoherralle maistuu sähly.

– Nyt olisi hakusessa näiltä kulmilta raavaiden miesten sählyporukka, missä pystyisi pelaamaan, hän naurahtaa.

Laulainen korostaa yhdessä tekemisen tärkeyttä myös kirkkoherran virassa.

– Olen joukkuepelaaja, en usko soolosuoritukseen. On tärkeää rakentaa yhdessä tekemisen meininkiä. Haluan olla sellainen kaveri, kenelle voisi tulla juttelemaan asiasta kuin asiasta.

Asikkalan seurakunnan joukkueen Laulainen näkisi mielellään lähellä asikkalalaisia.

– Toivoisin, että Asikkalan seurakunta olisi rohkeasti läsnä asikkalalaisten arjessa – siellä missä ihmiset elävät ja vaikuttavat. Meidän on rohkeasti lähdettävä tavoittamaan ihmisiä. Meillä on siinä paljon työtä.

Laulainen on toiminut kohta 30 vuotta pappina. Kokemusta hänelle on kertynyt monipuolisesti Suomesta ja ulkomailta. Pappina Laulainen on toiminut Riihimäellä, Kangasalla, Lahdessa ja Tanskassa sekä Lahden vuoden 2001 hiihdon MM-kilpailujen kisakyläpappina.

Thaimaassa Laulainen on tehnyt lähetystyötä vuosina 2006–2009.

– Viimeiset 10 vuotta olen ollut Lahden seurakuntayhtymässä kasvatustyön papin tittelillä, kirkkoherra summaa.

Kirkkoherran virkaan asettaminen tapahtuu sunnuntaina 30.8. kello 10 Asikkalan kirkossa. Virkaan asettamisen toimittaa piispa Seppo Häkkinen avustajineen.

– Olen yksi osa pitkässä ketjussa Asikkalan kirkkoherroja, jotka ovat saaneet kutsun tähän jaloon virkaan. Toivon, että minun vaihtoni aikana ei tehdä omaa maalia, Laulainen naurahtaa.

Kommentoi