Heikki Mantere nimettiin järjestyksessään kolmanneksi Hollolan Holosuuksi

Heikki Mantere osasi omien sanojensa mukaan hieman ounastellakin Holosuu-nimityksen osumista omalle kohdalleen. Antti Hartikainen
Ville Hakala

Ville Hakala

Lauantaina jo 18:tta kertaa järjestetyt Hollolan eläkkeensaajien Elomarkkinat saivat ylimääräisen ohjelmanumeron, kun markkinoiden yhteydessä julkistettiin aikaisempina vuosina Hollola-illassa paljastettu Hollolan Holosuu. Hollola-ilta jouduttiin perumaan koronavarotoimena.

Tällä kertaa arvovaltainen raati oli valinnut tunnustuksen saajaksi kotiseutuneuvos Heikki Mantereen. Hän on kulttuuripersoona sanan varsinaisena merkityksessä. Mantere on on toiminut vuosikymmenten ajan kunnallisissa ja seurakunnallisissa luottamustoimissa. Hän on ollut myös kantavia voimia Hollolan kotiseutuyhdistyksessä, ja tänä vuonna jo 34-osaiseksi kasvava Hollolan kotiseutukirjasarja on hänen toimittamansa.

Erityisen ansiokasta työtä Mantere on tehnyt Hollolan murteen intohimoisena vaalijana. Aikaisempien holosuiden Ville Haapasalon ja Lari Halmeen tapaan Mantere on tuttu myös teatterin lavalta. Heinäsuon kesäteatteri toimi pitkään hänen pihapiirissään. Ja historian markkinamiesten, holosuiden, tapaan Mantere on myös innokas hevosmies ja seuraa aktiivisesti raviurheilua.

– Koiran kanssa mettäpolulla meinasin kompastua, kun toi Tero ( Äijälä) soitti ja sanoi, että tällainen olisi tulossa. Mantere kiitteli.

– Ja kiitän vielä sitä raatia, joka aikanaan kehitti tämän nimen Hollolan Holosuu. Se on historiallinen totuus. Hollolan markkinamiehet olivat kovia holottajia aina pikkuisen sievässä markkinoilla ja pettivät toisiaan. Ne olivat niin kuin Härmän häjyt. Ne tunnettiin ympäri maata.

– Esimerkiksi Kiteeltä on sellainen sananparsi Kansanrunousarkistossa, että ”viuhuu kuin Hollolan miesten hevospiiskat. Ja sehän juontaa siitä kun, Hollolan miehen kävivät Joensuun markkinoilla, ja tie sinne vei Kiteen kautta. Hollolaiset kännipäissään pelottelivat hevosia ja ajoivat kilpaa siinä Kiteen kohdalla, niin siitä tuli se, Mantere tiesi.

Hollolan markkinamiehet olivat kovia holottajia aina pikkuisen sievässä markkinoilla.

Hollolan Holosuu Heikki Mantere

Merkiksi uudesta tittelistään Mantereelle luovutettiin Juhani Jäämaan veistämä Holosuu-patsas.

– Täytyy sanoa, että silloin, kun tämä oli ensimmäisen kerran, niin mä vähän aattelin, että voi toi joskus minullekin lanketa, Mantere totesi vielä runsaslukuiselle markkinaväelle, joka oli yksimielisesti sitä mieltä, että tällä kertaa Holosuu-valinta osui täysin nappiin.

Kommentoi