Kalkkisissa keskusteltiin koulun kohtalosta

Asikkalassa käynnissä oleva kouluverkkoselvitys on siinä vaiheessa, että eri kylissä järjestetään keskustelutilaisuuksia, joissa kuullaan asukkaiden mielipiteitä selvityksestä, joka on vielä luonnosvaiheessa. Tänään keskiviikkona keskustelutilaisuus järjestetään kello 18 Länsi-Asikkalan koululla, torstaina 3.9. on vuorossa Aurinkovuoren koulu kello 18 ja keskiviikkona 9.9. keskustellaan Vesivehmaan koululla niin ikään kello 18.

Kalkkisissa keskustelua käytiin maanantaina. Tämänhetkisen kouluverkkoselvityksen ohjausryhmän luonnoksen mukaan Kalkkisten koulu lakkautettaisiin vuonna 2021.

Pelkästään lukujen valossa Kalkkisten koulun tulevaisuus näyttääkin synkältä. Esimerkiksi oppilasmäärä on vähentynyt jo viime vuodesta yhdeksällä oppilaalla ja nyt oppilaita on 22. Ennustusten mukaan muutaman tasaisemman vuoden jälkeen määrä vähenisi entisestään ja esimerkiksi vuonna 2024 koulussa olisi vain 13 oppilasta.

Myös oppilaskohtainen hinta kasvaa luonnollisesti oppilaiden vähentyessä. Tänä vuonna koulunkäynti Kalkkisissa maksaa noin 14 500 euroa oppilasta kohden ja ensi vuonna hinta olisi ennusteiden mukaan jo lähes 17 400 euroa. Keskimäärin tuo lukema on Asikkalassa noin 8 000 euroa oppilasta kohden.

Keskustelussa tuotiin kuitenkin esiin myös asioita lukujen takaa. Vs. sivistystoimenjohtaja Petri Haapanen pisti tilaisuuteen osallistuvat miettimään sellaista vaihtoehtoa, jota Kalkkisten koulun osalta ei ole vielä pohdittu.

Osallistujat pohtivatkin muun muassa miten koulua voitaisiin markkinoida paremmin, mitkä ovat Kalkkisten koulun vahvuuksia, miten koko kylä voisi tukea koulun toimintaa ja voisiko koko koulupäivää ajatella jotenkin uudella tavalla.

– Lupasin vanhempainillassa, että pohdimme vielä sitä vaihtoehtoa, mitkä olisivat sellaisia mahdollisuuksia, että Kalkkisten koulussa saataisiin tavalla tai toisella opetus vielä järjestymään, Haapanen totesi.

Hän myös kertoi vievänsä kaikissa keskustelutilaisuuksissa esiin nousevat asiat päättäjien tietoon valtuustoseminaariin.

Keskusteluissa nousi esiin erityisesti muutama seikka. Ensimmäinen oli se, että kaikki toivoivat jonkinlaista päätöstä ja jatkuvuutta, sillä nyt koulun kohtalon suhteen on eletty pitkään löysässä hirressä.

– Se nousi esiin kouluverkkoselvityskyselyssä ja mitä olen ihmisten kanssa jutellut, että nyt pitää joku päätös saada aikaan. Tässä on vellottu monta vuotta näiden asioiden päällä ja se on epävarmaa kylän kehittämisen kannalta ja erityisesti se on epävarmaa lapsiperheiden osalta. On se myös koulun ja koulutuksen järjestämisen kannalta haasteellista, Haapanen kertoi.

Toinen esiin noussut asia oli se, mikä vaikutus koulun lopettamisella olisi koko Kalkkisten kylään. Monet osallistujat muistuttivat, että koulun lopettaminen on ollut kuolinisku monelle kylälle. Jotkut pohtivat myös sitä, keskitytäänkö Asikkalassa liikaa Vääksyn kehittämiseen muiden kylien kustannuksella.

Toisaalta osallistujat myös tunnistivat sen, että nykyisellä asuinmäärällä koulu ei tule jatkumaan, mutta pohtivat samalla, voisiko juuri toimivasta koulusta, jos sille luvattaisiin jatkuvuutta, tulla sellainen vetovoimatekijä, jolla Kalkkisiin saataisiin lisää asukkaita esimerkiksi nykyisistä kesäasukkaista.

Kouluverkkoselvitys

Luonnoksen esitys lyhyesti

Kalkkisten koulu lakkautetaan vuonna 2021.

Länsi-Asikkalan koulu 2-opettajaiseksi vuonna 2022 ja 5.–6.-luokkalaisten siirto Vääksyyn, koulun tilanteen uusi arvioiminen vuonna 2024.

Vesivehmaan koulun 5.–6.-luokkalaisten siirto Vääksyyn, koulun jatkaminen 3-opettajaisena ja koulun tilanteen uusi arvioiminen vuonna 2024.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut