Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kumppanuus­maatalous nostaa päätään

Hollolalaisella Niipalan tilalla kokeiltiin tänä vuonna uutta liiketoimintamallia, jossa tuotanto pohjautuu kuluttajan ja viljelijän väliseen sopimukseen.

Kumppanuusmaataloudessa kuluttaja tilaa tuottajalta ennakkoon sato-osuuden, jonka viljelijä sitoutuu kasvattamaan. Tänä vuonna Niipalan tilalla pilotoitiin kumppanuustalousmallia, jossa asiakas pystyi ostamaan 250 euron maksua vastaan kymmenen satolaatikkoa.

– Näillä näkymin siihen tullaan ensi vuonna painottamaan huomattavasti enemmän. Paikallisen pientuotannon kannalta tuntuu, että se on ainoa mahdollinen toimintatapa. Vaihtoehtoisesti pitäisi tuottaa tukuille isompia määriä, Niipalan sukutilan viides isäntä Mikko Niipala kertoo onnistuneesta kokeilusta.

– Kumppanuusmaatalous tarkoittaa erityisesti paikallisen pientuotannon toteuttamista uudella ajattelutavalla. Siinä tuotanto pohjautuu paikallisen kuluttajan ja viljelijän väliseen sopimukseen. Tuotamme sen verran vihanneksia kuin kuluttajat ovat sopineet ostavansa meiltä, Niipala kiteyttää.

Satolaatikko on tyypillisesti kätkenyt sisäänsä kymmentä eri vihanneslajia reilun viiden kilon edestä. Sisältö valikoituu sadon kypsymisen mukaan.

– Katsomme viikon alussa, mitkä vihannekset alkavat olla kypsiä, ja kokoamme niistä satolaatikot, Niipala kertoo.

Satolaatikoita on voinut noutaa kahden viikon välein Niipalan tilalta tai Päijät-Hämeen REKO-jaosta Hollolan ja Lahden toreilta.

Tuotamme sen verran vihanneksia kuin kuluttajat ovat sopineet ostavansa meiltä.

Mikko Niipala

– Ensi vuodeksi tavoitteena on saada joustavampi noutopiste Lahden keskustaan, jolloin saavuttaisimme Lahden asiakkaat paremmin.

Vuoden 2021 sato-osuudet tulevat myyntiin Niipalan tilan verkkosivuille myöhemmin talvella. Oston yhteydessä voi esittää toivomuksia ensi vuoden kasveista.

– Katsotaan vielä, kuinka paljon pystymme vastaamaan toivomuksiin. Valikoima säilynee yhtä monipuolisena kuin nyt.

Niipala siirtyi tilan isännäksi vuonna 2012 vaimonsa Johannan ja kahden lapsen kanssa. Helsingistä muuttaneella korkeakoulutetulla nuorisotyöntekijällä ei ollut lainkaan kokemusta maanviljelystä.

– Aloitin maanviljelyn opettelun nollasta, kiteyttää Niipala.

– Koin, että maatilan pitäisi jatkua maatilana. Ei ollut mieltä tulla tähän peltojen keskelle, jos minulla ole mitään roolia tilassa.

Niipala on nauttinut uusien asioiden opettelusta, mutta matkaan on mahtunut haasteitakin.

– Tämä on ollut raadollista varsinkin alkuvaiheessa. Tilan uudistaminen on teettänyt paljon työtä. Olen joutunut oppimaan monet asiat kantapään kautta.

– Maalle muuttamisesta puhuttaessa en uskalla suositella meidän toimintamallia. Tällaisen paikan arki ei sovi kaikille ihmisille. Itse olen kuitenkin kokenut todella antoisaksi tekemisen vapauden, työn vaihtelevuuden ja luonnonläheisen elämän.

Niipalan tila on luomutila.

– Siirryimme heti tähän tultuamme luomuviljelyyn. Se oli meille monestakin syystä itsestäänselvyys. Näimme, että se mahdollistaa paremmin luonnon hyvinvoinnin tilalla. Kodin ovelta on viisi metriä pelloille, joten torjunta-aineruiskutukset suoraan etupihalle eivät houkutelleet pikkulasten kanssa.

– Maanviljely itsessään on ollut vain sivuelinkeino, tämä on sen verran pieni tila. Nyt katsomme, voisiko vihannestuotanto nousta isompaan rooliin jatkossa.

Niipalan tilalla viljellään myös viljaa ja tarjolla on majoitus- ja juhlatiloja sekä erilaisia kursseja.