Nastolan hautausmaan historiaa tutkitaan – haudattujen joukossa Bulgarian pääministeri

Nastolan hautausmaan merkittävin rakennus on vuonna 1954 valmistunut siunauskappeli. Kuva on vuodelta 1978. Nastola-seura

Antti Hartikainen

Nastolan hautausmaa tutkitaan ja sen sisälleen kätkemä historia kartoitetaan. Tarkoituksena on tallentaa hautausmaan tarjoama kulttuurihistoriallinen hiljainen tieto.

– Minkä tyyppinen alue tämä on, miten tämä on syntynyt ja millaisia laajennusosia tämä sisältää, kertoo tutkimustyöstä vastaava arkkitehti Matti Oijala.

– Hiljainen tieto tarkoittaa sitä, että siellä on paljon vainajien elämänkertoihin liitettyä tietoa, kuten muistolauseita ja arvomerkkejä. Hautausmaalle jätetty tieto täytyy lukea ja selvittää, mitä sillä mahdollisesti on haluttu välittää muistomerkin katsojalle vainajasta ja hänen elämästään.

Muistomerkeillä on kulttuurihistoriallista sekä taiteellista arvoa.

– Pääosa muistomerkeistä on omaisten pystyttämiä. Niissä on esimerkiksi muistolauseita ja arvonimiä, kuten isäntä ja emäntä ja kunniamerkkejä näihin liitettyinä. Suurin osa hautakivistä on hautakiviveistämöiden mallikiviä, mutta siellä on myös yksilöllisiä taideteoksia sekä hautamuistomerkkeihin liitettyjä taideteoksia. Näitä käymme läpi.

Vanhimmat muistomerkit ovat 1800-luvun puolivälistä.

Esimerkkinä jo tehdystä havainnosta Oijala mainitsee niin sanotun vanhan virsikirjan sisältämän säkeistön muistomerkissä.

– Se laittaa pohtimaan, millainen virsilaulukäytäntö täällä on ollut, kun löytää 1900-luvun alussa hautamuistomerkkiin kirjoitetun vanhan virsikirjan säkeen. Virsikirja uudistettiin vuonna 1886. Ilmeisesti osa virsistä on ollut niin tuttuja, että niitä on haluttu laulaa senkin jälkeen.

Nastolan hautausmaalla on paljon näyttäviä sukuhautoja ja aatelisten hautoja.

– Ehrnroothien hauta on mielenkiintoisin sekä taiteellisesti että kulttuurihistoriallisesti.

Sukuhautaan on haudattu esimerkiksi Bulgarian pääministerinä 1880-luvun alussa toiminut nastolalainen.

Casimir Ehrnrooth oli Venäjän armeijan kenraali. Hän oli käytännössä Bulgarian hallitsija, kun Venäjä vapautti Turkin sodassa tämän alueen turkkilaisilta. Bulgarialaiset arvostavat tätä niin paljon, että sukuhaudassa on heidän 2010-luvun alkupuolella lahjoittama muistolaatta.

Bulgarialaisten pystyttämä muistolaatta entisen pääministerinsä Casimir Ehrnroothin haudalla. Nastola-seura

Tutkimuksen löydökset tullaan julkaisemaan pdf-muodossa kaikkien vapaasti luettavaksi.

– Omasta mielestäni olen tehnyt mielenkiintoisia havaintoja, mutta tässä vaiheessa niiden yksityiskohtainen esitteleminen ei ole tarkoituksenmukaista. Niitä täytyy pohtia vielä, Oijala sanoo.

Tutkimuksen löytöjä voidaan joutua odottamaan ensi vuoteen asti.

– Sen on tarkoitus valmistua tämän vuoden puolella, mutta olemme erinäisistä syistä varautuneet siihen, että työ saattaa jatkua hieman ensi vuoden puolelle.

Valmistuttuaan tutkimus julkaistaan Lahden seurakuntayhtymän nettisivuilla.

Nastolan hautausmaa on Lahden seudun vanhin aktiivinen hautausmaa.

– Kaikkien hautausmaiden tutkiminen on tärkeää. Lahden kohdalla jostain on aloitettava. Todennäköisesti syy Nastolan valikoitumiselle ensimmäiseksi on se, että tämä on Lahden alueen vanhin käytössä oleva hautausmaa. Täällä on vanhoja muistomerkkejä ja myös sellaisia, jotka alkavat kuntonsa puolesta olla lopussa, eli niitä ei kohta pystytä lukemaan. Nyt on viimeinen hetki käydä näitä läpi, ellei olla jo osittain myöhässä, Oijala perustelee.

Oijala vastaa tutkimuksesta.

– Teen inventoinnin ja tutkimuksen Lahden seurakuntayhtymän lukuun. Työryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa opastamaan ja valvomaan työtäni. Siinä on mukana ylipuutarhuri Eila Nykänen seurakuntayhtymästä ja Nastolan päästä hautausmaavastaava Päivi Liikkanen.

Lahden alueella ei ole aikaisemmin toteutettu vastaavaa hautausmaatutkimusta.

Kommentoi