Uudistunut Hollolan pääkirjasto viettää avajaisviikkoa

Hollolan pääkirjaston uusi tapahtumatori taipuu monenlaiseen käyttöön. 120-paikkaisessa tilassa on mahdollista järjestää vaikka konsertteja. Tero Äijälä

Antti Hartikainen

Keskiviikon karaoke 16.9. ja lauantaille 19.9. kaavailtu kirpputoritapahtuma on peruttu. Avajaisviikon ohjelmistossa on tämän hetken tiedon mukaan vielä torstaina 16.9. klo 10–12 Waltti-kortti ja joukkoliikenne pop up -piste, klo 9–11.30 Kelan pop up -piste sekä lankapaja klo 15.30–18.30 ja Nahkapaja klo 16–18. Muutokset ovat mahdollisia.

Avajaisviikolla esitellään muun muassa Hollolan pääkirjaston uutta tapahtumatoria. Uudistuksilla tähdätään entistä yhteisöllisempään kirjastokokemukseen.

– Haemme tällä sitä, että perinteisen kirjastotoimen lisäksi kirjastossa on yhteisöllinen tila, jossa voidaan pitää monenlaisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Ennen kaikkea toivomme, että ihmiset ja yhdistykset varaavat tätä tilaa, ja sitä kautta pyrimme saamaan tänne vauvasta vaariin kävijöitä, Hollolan vapaa-aikapalveluiden yhteisöohjaaja Tero Äijälä avaa uudistuksen taustoja.

Uusi 120-paikkainen tapahtumatori on kirjaston keskeisin uudistus. Rajattu tila taipuu moneen eri käyttöön.

– Täällä voi pitää seminaareja ja konsertteja, tämä on hyvin monipuolinen tila. Erilaiset yhdistykset kokoontuvat tapahtumatorilla. Liikuntapalvelut pitää tuoli- ja keppijumppaa ja Mannerheimin lastensuojeluliitolla on lasten aamupäivätoimintaa, Äijälä luettelee esimerkkejä tapahtumatorin käytöstä.

Tällä hetkellä tapahtumatorilla on toimintaa neljänä päivänä viikosta ja varauskalenteri täyttyy hyvää vauhtia. Tapahtumatorin voi varata kysymällä kirjaston henkilökunnalta. Tapahtumatori on ilmainen tila kaikille hollolaisille.

Kirjastokaraoken on tarkoitus jatkua tapahtumatorin tiloissa klo 17–19 joka keskiviikko, mutta koronatilanteen takia karaoke voidaan perua toistaiseksi.

– Siirryimme sinne, kun saimme tapahtumatorille infran ja äänentoiston kuntoon.

Lasten ja nuorten osasto sai uuden ilmeen.

– Se on tehty viihtyisämmäksi ja valoisammaksi. Siellä on niin pienille kuin vähän varttuneemmillekin lapsille istumapaikkoja ja pöytiä, joissa voi piirtää. Kirjat on siirretty seinille, Äijälä kuvailee.

Uusi mediatyöpaja täydentää valmistuessaan kirjaston palveluvalikoimaa.

– Kaikenlaisen äänen ja kuvan tallentaminen onnistuu tulevaisuudessa. Siellä voi digitoida vanhoja valokuvia, VHS-nauhoja, C-kasetteja ja myös vinyylejä. Sinne tulee 3d-tulostin. Koronan vuoksi suurin osa kalusteista on viivästynyt, joten emme ole päässeet avaamaan mediatyöpajaa vielä.

Mediatyöpajan lisäksi kirjastossa on musiikkitila, jossa voi soitella sähkörummuilla, sähköpianolla, sähköbassolla ja sähkökitaralla.

Asiointipiste Piipahlus on siirtynyt jo aiemmin kesällä kirjastoon. Uudistuneesta kirjastosta löytyy myös Kelan yhteyspiste.

Lasten ja nuorten osaston uusi ulkoasu. Tero Äijälä

Pääkirjasto saa myöhemmin syksyllä uuden nimen. Nimiehdotuksia kerättiin viime perjantaihin asti. Vs. vapaa-aikapäällikkö Lassi Puodinketo laittaa ehdotukset paremmuusjärjestykseen ja välittää ne hyvinvointivaliokunnalle, joka lopulta päättää uuden nimen.

Kirjaston uusi nimi piti avajaisviikon ohjelmiston mukaan ilmoittaa jo tämän viikon perjantaina, mutta kyseessä oli väärä tieto.

– Kuvittelimme, että olisimme voineet itse päättää nimen. Olimme vähän epätietoisia tässä kohtaa, taustoittaa Äijälä.

Kommentoi