Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rintasyöpä ei kysynyt lupaa tulla

”Yksivuotissyntymäpäiviään” viettävä orimattilalainen Mervi Varjola iloitsee, että jaksaa kävellä.

– Iloitsen siitä, että jaksan jo kävellä. En kovin hyvin, enkä pitkiä matkoja, mutta kävelen kuitenkin, kertoo orimattilalainen Mervi Varjola.

Hieman yli vuosi sitten Varjola reippaili vielä 25 kilometrin matkan vaikeamaastoisessa tunturissa. Saariselälle ja Nuorgamiin suuntautunut lomaviikko on piirtynyt Varjolan mieleen ikuisesti.

– Olin lähtöä edeltävänä päivänä käynyt mammografiassa. Olimme Nuorgamissa, kun sain tekstiviestin, että ottaisitteko yhteyttä Terveystaloon. Verenpaineet nousi heti varmaan 300:aan, sillä tajusin, mitä se tarkoittaa.

Varjola sai patologilta koepalan tulokset 24.9. Oikea rinta sekä imusolmukkeita poistettiin lokakuun 21. päivä Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Rinnasta sekä kainalon imusolmukkeista löydettiin kasvaimia, mutta ne eivät olleet aggressiivisia.

Rinnan kasvaimet olivat sijainneet niin syvällä, ettei Varjola ollut niitä huomannut.

– Jälkeenpäin tajusin kuitenkin merkkejä, joista olisi pitänyt ymmärtää, ettei kaikki ole kunnossa. Tunsin esimerkiksi outoa väsymystä, mutta laitoin sen yksinyrittäjän kiireiden piikkiin. Virtsanhaju oli myös outo, jonka moni muukin syöpään sairastunut on havainnut. Oikea rinta kutisi ajoittain, mutta ajattelin aina, että kuuma kesä tai ahdistavat vaatteet olivat syypäitä.

Lääkitykset ovat sellaisia myrkkyjä, että ne vievät totaalisen huonoon kuntoon.

Mervi Varjola

Leikkauksen jälkeen Varjolalla alkoi kuuden kerran sytostaattikuuri, joka jäi kuitenkin kolmeen kertaan.

– Olin jokaisen kerran jälkeen viikon sairaalassa, sillä tulehdusarvot nousivat, vatsa ei toiminut ja kunto oli todella huono. Kolmannella kerralla lääkäri määräsi keuhkojen varjoainekuvaukseen, jossa selvisi keuhkorakkuloiden mattalasimaisuus, joka on yksi sytostaattien sivuoireista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei saa hengitettyä kunnolla.

Varjolalle oli muodostunut myös imusuoniston vahingoittumisesta lymfaödeema, turvotus, joka vioitti oikean käden toiminnan.

– Senkin vuoksi sytostaatit piti lopettaa. En ole saanut myös sädehoitoa enkä rintasyöpäleikkauksen jälkeen syötäviä antihormoni­lääkkeitä.

Varjola käy keuhkojensa vuoksi kolmen kuukauden välein seurannassa. Edessä on myös syövän vuosi­tarkastus.

– Käteen tullaan tekemään imusolmukesiirtoleikkaus, jolla yritetään elvyttää käden toimintaa. Sitten on vielä edessä rinnan korjausleikkaus sekä toisen rinnan pienennysleikkaus.

– Rintasyövästä sanotaan usein, että se on helppo syöpä. Mennään hoitoputki läpi ja se on siinä. Mutta aina se ei mene niin kuin suunnitellaan. Tai että hyvän kunnon ansiosta jaksaa paremmin. Kissan viikset, kyllä lääkitykset ovat sellaisia myrkkyjä, että ne vievät totaalisen huonoon kuntoon.

Jaksamiseensa Varjola on saanut keskusteluapua psykiatriselta puolelta, Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksestä sekä Facebookin Rinnakkain-ryhmästä. Ne ovat auttaneet pelossa, joka kaihertaa syöpäpotilaita loppu­elämän.

Mutta entisenä yksin­yrittäjänä Mervi Varjola haluaa painottaa erästä asiaa.

– Yrittäjällä on oltava henkilö, joka on ajan tasalla yrityksen asioista ja velvollisuuksista sekä esimerkiksi tarvittavista salasanoista. Itselläni paloivat eläke­päiviksi säästetyt rahat, kun jouduin sairaslomalle ja esimerkiksi vuokra oli kuitenkin maksettava. Yrityksen velvoitteet eivät poistu mihinkään sairastumisen myötä.

– Ja käykää mammografias­sa, tutkikaa säännöllisesti itseänne ja huolehtikaa terveydestänne, positiivisesti tulevaisuuteen katsova Mervi Varjola haluaa muistuttaa.