Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karnevaalisambaa Villähteen Pyrylässä

Kati Kettunen hurahti sambaan yli 20 vuotta sitten.

Laji on vienyt Kettusta myös maailmalle, aina Rion sambakarnevaaleille asti, joihin hän osallistui kansainvälisessä tanssijaryhmässä vuonna 2019.

Villähteellä on tanssittu karnevaalisambaa syyskuun lopusta lähtien.

Maanantaina ryhmä pääsi tutustumaan tanssin lisäksi myös otokseen Kati Kettusen samba-asusteita.

– Tämä on nyt kolmas maanantai-ilta, kun ryhmä harjoittelee täällä Pyrylässä. Porukkaa on ollut kivasti, mutta mukaan mahtuu vielä mainiosti, eikä aikaisempaa kokemusta tai kimmeltäviä asuja tarvita. Mukaan voi lähteä ihan kuntoilemaan tai sitten tavoitteellisemmin, keikkaesiintymisiin ja karnevaaleihin tähdäten, Kettunen kertoo.

– Tuntirakenne ei ole progressiivinen eikä keskity vain yhteen koreografiaan. Tunnit ovat kävijäystävällisiä sellaisillekin, jotka eivät välttämättä pääse harjoituksiin joka kerta. Suunnittelen tunnit kuitenkin niin, että tihennetään syketasoa sopivasti.

Pyrylässä tanssitaan karnevaalisambaa, joka yksilötanssina erottuu paritanssi- ja ballroom-sambasta. Kettunen sanoo lajin olevan yllättävänkin fyysistä, vaikka sitä osaisikin.

– Kyllä siinä hien saa pintaan perusaskeltakin vetäessä.

– Tärkeintä samban karnevaalisuudessa on se, että olet sitten minkä ammattiryhmän, sukupuolen tai iän edustaja, voit kääntää oman maailmasi ylösalaisin ja osallistua sellaisena kuin olet tai sellaisena kuin haluat olla. Karnevaalisambassa ihmistä ei kahlita mihinkään. Karnevaalin vahvin viesti voisikin olla se, että maailma on ylösalaisin käännetty, Kettunen avaa samban sanomaa.

– Pyrylän tunnit on suunniteltu nimenomaan naisia voimauttaviksi, sellaisiksi, joita lähestytään ihan omalla tyylillä.

Kettunen tutustui sambaan ensimmäisen kerran vuonna 1999 nuorisoprojektin kautta, jossa hän valmisti teatteritarpeistoa ja pieniä lavasteita.

– Valmistin Samba Maracanalle lavastevaunut ja sen jälkeen aloin osallistumaan ryhmän toimintaan rakentaen vastaavia vaunuja vapaaehtoisena. Siinä ohessa minua kyseltiin mukaan kokeilemaan tanssimista ryhmässä. Viimein, parin vuoden vastustelun jälkeen päätin sitten kokeilla ja niinhän siinä kävi, että koukkuun jäin. Laji vei mennessään. Ensi vuonna tulee kaksikymmentä vuotta samban tanssimista täyteen, Kettunen taustoittaa.

– Ryhmässä soittaminen tuli jotenkin luonnollisena jatkona tanssimisen jälkeen. Nykyisin toimin tanssivastaavana ja rumpuryhmän kuningattarena G.R.E.S Forca Natural yhdistyksessä. Sambaurani pääkoulu on ollut Samba Maracana, jossa olen myös ohjannut sambaa. Olen mukana myös turkulaisen sambakoulun toiminnassa, Kettunen sanoo.

Kati Kettunen toteaa samban olevan laastari tai lääke kaikkeen:

– Ilon, surun, riemun tai minkä tahansa asian tai tunteen kohtaamiseen liittyy samba. Samba on jotain, minkä jotenkin kokee niin omaksi. Sen viesti on alkukantaisen vahva ja se antaa niin paljon, niin monessa eri suhteessa. Se on hyvää energiaa; se on elämä, jossa kaiken ikäiset voivat oppia kaikenlaisia asioita.

Pimeään, pitkään ja märkään syksyyn samba ainakin tuo kaivattua väriä ja virkeyttä.

Pyrylän harjoituksista kiinnostuneet voivat tiedustella ryhmän ohjaajalta toiminnasta lisää.