Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tie vei Seinäjoelta Asikkalaan

Tuulikki ja Unto Kangas ovat ehtineet asua vakituisesti puoli vuotta Asikkalassa.

– Vanhempani hankkivat 52 vuotta sitten mökin Vesansalosta. Rakensimme lähistölle oman mökin yli 30 vuotta sitten, ja siitä lähtien kuljimme Pohjanmaalta tänne, Tuulikki kertaa kaksikon historiaa Asikkalassa.

Idea muuttamisesta syntyi, kun Seinäjoen ja Asikkalan välin sahaaminen alkoi kyllästyttää.

– Päätimme lyhentää mökkimatkan kolmestasadasta kilometristä kuuteentoista kilometriin. Viime syksynä laskin, että olen istunut autossa kevään aikana kuutisentuhatta kilometriä, Unto avaa.

– Minulle tämä on tietyllä tavalla paluu juurille, vaikka olen lapsuuteni ja nuoruuteni viettänyt Lahdessa. Unto sanoi, että mitä jos muutettaisiinkin tänne. Ei tarvinnut kahta kertaa suostutella, vaikka olin viihtynyt Seinäjoella hyvin, Tuulikki jatkaa.

Siirtymä mökkiläisestä vakiasukkaaksi on sujunut hyvin ja vastaanotto on ollut lämmin.

– Itsensä on saanut kokea enemmän kuin tervetulleeksi. Jäyhää hämäläisyyttä ei ole ollut, Tuulikki huomioi.

Palveluiden laatu Asikkalassa on yllättänyt pariskunnan positiivisesti.

– Olemme olleet suorastaan hämmästyneitä terveydenhuollon suhteen. Täällä on käden käänteessä päässyt niin terveyskeskukseen kuin erikoissairaanhoidon palveluiden piiriin ja hammaslääkäriin, Unto kehuu.

– Vääksyläisten ruokakauppojen tarjonta on todella hyvä. Kai se mökkiläisten paljous täällä tuo sen, että kysyntä on laajempaa. Seinäjoella oli useita marketteja, joiden tarjontavalikoima oli suppeampi.

Muuton jälkeen Tuulikki on löytänyt entistä enemmän pikkuputiikkeja.

– Kesällä löytyy kaikkea vähän erikoisempaakin. Täällä on paljon pieniä putiikkeja.

Vesistö, luonto ja liikuntamahdollisuudet kuuluvat kaksikon mielestä Asikkalan vahvoihin puoliin.

– Minulle vesi on ollut aivan uusi elementti. Olen niin maakrapu kuin olla ja voi. Täällä olen Tuulikin isän kanssa oppinut kalastamaan. Sitä tässä on tehty tämäkin kesä, minkä golfinpeluulta ja töiltä olen ehtinyt. Olen vieraillut golfkentällä kuutisenkymmentä kertaa kesän aikana, Unto naurahtaa.

– Täällä on hirveän paljon erilaisia liikuntamahdollisuuksia kunnan puolesta. On hiihtoa, kuntosaleja ja kevyen liikenteen väylillä voi pyöräillä ja rullahiihtää, luettelee Tuulikki.

Unto K angas on yrittäjä ja lakipalveluiden asiantuntija.

– Teen työkseni muun maussa erilaisia omistusjärjestelyjä ja perinnönjakoja. Kokemukseni Asikkalasta ovat suhteellisen vähäiset, mutta mielestäni täällä on kohtuullisen hyvä ilmapiiri yrittäjien keskuudessa. Ymmärretään se, että käytetään oman paikkakunnan yrittäjiä.

Unton kokemusten perusteella hitaiden hämäläisten maineessa voi olla jotakin perää.

– Pienen pieni miinus tulee siitä, että joitakin palveluita luvataan, mutta lupaukset eivät tahdo realisoitua ajoissa. Mutta ehkä on ollut sellaisista toimialoista kyse, että on ollut ruuhkaa.