Päivä pääministerinä antoi potkua tulevaan

Viime keskiviikkona järjestettiin neljättä kertaa Plan Internationalin Girls Takeover -tempaus, jossa tytöt eri puolilla maailmaa astuvat poliittisten, yhteiskunnallisten ja talouden johtajien saappaisiin osana kansainvälisen tyttöjen päivän juhlintaa. Tempaus toi tänä vuonna esiin teknologian vaikutuksia tyttöjen asemaan ja tulevaisuuteen.

Yksi suuriin saappaisiin hyppääjistä oli vääksyläinen Aava Murto, joka sai yhdeksi päiväksi hoitaakseen kenties Suomen vaikutusvaltaisimman pestin, kun hän valtasi pääministeri Sanna Marinin paikan.

– Kuulun Planin lastenhallitukseen, ja sitä kautta sain tietää tästä Girls Takeoverista. Halusin hakea mukaan ja pääsinkin, ja esitin toiveena, että pääsisin valtaamaan poliittisen tahon, Murto kertoo siitä, miten pääsi pääministerin pestiin.

Se, että haluttu poliittinen taho oli juuri pääministeri, oli Murrolle iloinen yllätys.

– Minulla oli ihan mahtavat fiilikset, kun kuulin siitä. En kyllä olisi pystynyt parempaa valtauskohdetta keksimään. Olin todella innoissani, ja oli mahtavaa, että pystyin niin ison tahon roolissa tuomaan tärkeää teemaa esiin.

Murron päivään kuului esimerkiksi Ylen aamu-tv:n lähetyksessä vierailu, tapaamisia muun muassa ministeri Ville Skinnarin sekä pääministerin erityisavustajan kanssa, haastattelujen antaminen Eduskuntatalon portailla sekä päivän päätteeksi tapaaminen itse Sanna Marinin kanssa. Tapahtumarikas päivä oli Murron mukaan onnistunut.

Ehdottomasti (päivä) täytti kaikki odotukset ja ylittikin ne. Oli ihan mahtavaa.

Aava Murto

– Ehdottomasti täytti kaikki odotukset ja ylittikin ne. Oli ihan mahtavaa.

Murto pääsi päivän aikana keskustelemaan vaikutusvaltaisten ihmisten kanssa tärkeistä asioista.

– Ehkä eniten puhuimme kehittyvien maiden tyttöjen tilanteesta teknologian saralla. Puhuimme paljon myös verkkohäirinnästä ja jonkin verran myös ilmastonmuutosasioista.

Päivän pesti pääministerinä toi mukanaan Murrolle myös paljon medianäkyvyyttä, joka oli tietysti etukäteenkin tiedossa.

– Oli se silti vähän epätodellisen ja oudon tuntuista, mutta tosi hienoa myös samalla. Monessa jutussa kerrottiin myös tempauksen teemasta ja sen tärkeydestä. Se on tärkeää, että sitä viestiä saadaan vietyä eteenpäin.

Oli mahtavaa, että pystyin niin ison tahon roolissa tuomaan tärkeää teemaa esiin.

Ex-pääministeri Aava Murto

Murto opiskelee parhaillaan ensimmäistä vuotta IB-linjalla Kannaksen lukiossa Lahdessa. Tulevaisuuden opiskelusuunnitelmat ovat hänellä selvät.

– Olen päättänyt, että lähden ulkomaille opiskelemaan valtiotieteitä. Sitä kautta haluaisin alkaa tekemään järjestötyötä ja sitä kautta päästä vaikuttamaan minulle tärkeisiin teemoihin.

– En sitten tiedä, miten politiikan kanssa käy, että tuleeko se päivä koittamaan, kun asetun ehdolle vaaleissa. Ainakin muuten haluan tehdä vaikuttamistyötä ihan ammatiksenikin, Murto kertoo.

Girls takeover -päivästä hän sai potkua myös tulevaisuudensuunnitelmiinsa.

– Tämä lisäsi intoa siihen, että haluan jo nuorena enemmän alkaa suuntautua politiikkaan päin.

– Ylipäätään tämä oli kokemuksena opettavainen ja antoi tietynlaisia mediataitoja, keskustelutaitoja ja näytti paljon, millaista politiikan maailma oikeasti on. Ilman muuta päivä lisäsi intoa, ei todellakaan sitä karistanut, Murto summaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut