Heidi Viherjuurien kirjassa lapsuuden muistot lyövät kättä mielikuvituksen kanssa

Kirjailija Heidi Viherjuuri ”Hiljan satumetsässä”, kädessä vanhempien kotijulkkareihin teettämä juliste uusimman lastenkirjan kannesta. Elina Jantunen

Elina Jantunen

Heidi Viherjuuren viides Hilja-sarjan kirja Hilja ja täydellinen talvipäivä oli tarkoitus esitellä lapsuuskodin sijaan kirjastossa, mutta toisin kävi. Korona-ajan varotoimet ohjasivat pitämään yksityiset ”julkkarit” Asikkalassa Iso-Äiniön kodin pihamaalla ja jatkamaan Suomen visiittiä omissa oloissa. Nyt kirjailija on jo kotonaan Saksan Kölnissä ja jatkaa kirjasarjan kuudennen osan kirjoittamista.

Parempaa paikkaa kirjan esittelyyn ei olisi voinut kuitenkaan olla, sillä vaikka Viherjuuren lastenkirjat ovatkin pääosin mielikuvituksen tuotosta, niiden taustalla hohtaa lapsuuden satumetsä kotitalon lähellä, jonne myös osa tarinoista kirjailijan mielessä sijoittuu.

Heidi Viherjuuri on koulutukseltaan äidinkielen opettaja ja hän on aiemmin opettanut suomea yliopistolla Kölnissä. Tällä hetkellä hän tekee freelancerina kirjoitus- ja opetustöitä. Vaikka koti on ollut jo kymmenen vuotta Saksassa, kotimaan vierailut ovat tärkeitä myös kielen kannalta suomeksi kirjoittavalle kirjailijalle.

On haastavaa kirjoittaa suomen kielellä saksankielisessä maassa, jos ei pääse toisinaan kielikylpyyn Suomeen.

– Kölniläiset ovat avoimia ja iloisia, mutta eivät välttämättä kovin ”uskollisia” eli eivät enää muista mitä ja kenen kanssa on tullut juteltua. Saksassa kuitenkin arvostetaan kirjallisuutta ja kirjakauppoja on edelleen runsaasti. Suomalaisena ihmetystä on herättänyt paikallinen liikenneraivo: saksalainen katsoo, että hänellä on oikeus kertoa suoraan, jos joku tekee jotain väärin, besserwissereitä riittää, Viherjuuri naurahtaa.

– Kölnissä on paljon asukkaita ja kaupungissa on aika ahdasta. Asumme lähellä Reiniä, joten voin kävellä välillä sillalle, jossa on avaraa. Kaupungissa on monia puistoja ja noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Eifelin luonnonpuisto, jossa pääsee metsään. Toisaalta kaupungissa asumisen hyviä puolia ovat lyhyet matkat töihin ja perhepäivähoitajalle.

Hilja ja täydellinen talvipäivä on nostalginen lapsuustrippi, jossa on täydellinen talvi.

Kirjailija Heidi Viherjuuri

Viherjuurella on Saksassa kaksi kustantajaa ja saksalainen agentuuri, joka on maassa välttämättömyys, sillä siellä ei lähetetä käsikirjoituksia suoraan kustantajalle, kuten Suomessa. Hilja-kirjoja voi pian lukea myös Virossa.

– Saksalaiset lastenkirjat ovat melko konservatiivisia. Sarjat ovat hyvin perinteisiä eikä siellä ole lähdetty kovin rohkeasti rikkomaan kaavaa, Viherjuuri toteaa.

–  Hilja ja täydellinen talvipäivä on nostalginen lapsuustrippi, jossa on täydellinen talvi. Niinpä hiihtoretket, pilkkikilpailu ja lumisota ovat kaikki mahdollisia. Kirjassa käsitellään myös sisaruutta ja isovanhemmuutta. Siinä myös pohditaan, millaisia mummot ovat ja millaisia vauvat ovat, Viherjuuri kertoo ja kehuu kuvittaja Nadja Sarellin elävää otetta ja onnistunutta kuvitusta.

Kommentoi