Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ei kansainvälisesti mutta unkarilaisittain – Hollo & Martta -festivaali käynnistyy perjantaina

Hädässä ystävä tunnetaan, sanotaan. Perjantaina käynnistyvällä Hollo & Martta -festivaalilla se tiivistyy Suomen ja Unkarin sukulaisuuteen.

Jo alkukesästä alkoi olla selvää, ettei kansainväliseen kansantanssitapahtumaan voida tällä 17. kerralla saada ulkomaalaisia esiintyjiä ja vieraita, koska monet heistä tulevat Suomea vaikeamman koronatilanteen maista.

Tuulahduksen etelästä Kukonkoivuun tuo kuitenkin festivaalin avaava unkarilainen ilta.

– Se pystyttiin toteuttamaan Suomessa asuvien unkarilaisten yhteisön kautta. Luvassa on tanssia, musiikkia, pukuja ja ruokakulttuuria, suosittelee festivaalipäällikkö Aimo Hentinen.

Perjantain konsertissa esiintyvät hollolalainen tanssinopettaja Béla Gazdag, erikoisiakin soittimia esittelevä eteläpohjalainen musiikinlehtori Oláh Lajos sekä Tampereen unkarilaisten kansantanssijoiden ryhmä.

– Ryhmällä on hyvä idea, että ennen tanssia harrastaneet kokoontuvat ylläpitämään taitojaan. Kaksi vuotta on harjoiteltu ja valmisteltu tanssinumeroita, Gazdag kertoo.

Halutaan tarjota festivaaliyleisölle jotain, ettei vain lyödä lappua luukulle.

Muusikko Hannu Kella

– Oláh soittaa, tanssimme improvisoimalla, ja lopuksi opetetaan yleisöäkin tanssimaan.

Festivaali on nyt pääasiassa keskitetty Nuorisoseurantalo Kukkoon.

– Yleisö istuu pöytäpaikoilla, minkä avulla väki saadaan rajattua kauemmaksi toisistaan, Hentinen sanoo.

Ensi viikolla järjestetään kaksi konserttia Hollolan kirjaston tapahtumatorilla sekä kansantanssin ja -musiikin ilta Hämeenkosken Seuralassa.

Hentinen muistuttaa, että kaikki pääsyliput on varattava etukäteen, ja ovimyyntiin jää vain rajoitettu määrä lippuja.

Kukon normaali kapasiteetti on 160 henkilöä. Siitä käytetään nyt vain puolet, josta yleisölle jää 50 paikkaa.

Ero esimerkiksi Lahden kaupunginteatterin suurella näyttämöllä yli 600 katsojalle esitettyihin päätöskonsertteihin on suuri, muistuttaa useampanakin iltana esiintyvä muusikko Hannu Kella.

– Se on taloudellisesti äärimmäisen haastavaa festivaalille ja nuorisoseuralle, mutta halutaan tarjota festivaaliyleisölle jotain, ettei vain lyödä lappua luukulle ja sanota, että palataan vuoden tai kahden päästä asiaan, Kella muistuttaa.

– Siitä onkin kiitosta saatu lippuja varanneilta, että hyvä kun jotain järjestetään, se on monille tärkeää tällä hetkellä, Aimo Hentinen lisää.

Merkittävänä avauksena Hentinen pitää Tsuumi Sound Systemin konserttia. Kella on yksi jäsenistä nykykansanmusiikkia edustavassa yhtyeessä, joka harjoitteli ja äänitti musiikkiaan keväällä Kukonkoivussa

– Tämän vuoden festivaalin suuri satsaus on se, että esittäjät ovat normaalisti olleet pitkälti harrastajapohjaista, mutta nyt pohjautuvat ammattilaisiin tai ammattimaisesti tekeviin esiintyjiin, Hentinen mainitsee.

Muina teemoina festivaalin tapahtumissa ovat muun muassa sadonkorjuuajan kekriperinne ja edesmenneen säveltäjä-soittaja Ossi Niinimäen muistokonsertti.

Hollo & Martta, XVII Hollolan kansainvälinen kansantanssi- ja musiikkifestivaali 23.10.–1.11. Ohjelma ja aikataulut: www.hollojamartta.fi