Nastolan seurakunnan nimikkolähetit saivat Israelissa ystäviä niin Fatahista kuin Israelin poliisistakin

Piittalan pariskunnalla ”telttanarut ovat aina vähän löysällä”, ja he uskovat, että kutsut kohtaavat ja lähetystyö vie heitä maailmalle jatkossakin. Piittaloiden kotialbumi

Tanja Rautavirta

Kirsi ja Marko Piittala viettivät 2,5 vuotta Israelissa Nastolan seurakunnan nimikkolähetteinä lapsi- ja nuorisotyön asiantuntijoina. Heidän tulojuhlaansa vietettiin marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina Nastolan kirkossa ja seurakuntatalolla.

Piittalat ovat työskennelleet lähetystyössä aiemmin Itä-Götanmaalla Ruotsissa ja Turkin Istanbulissa. Ensimmäisellä kerralla Ruotsissa mukana olivat myös perheen neljä lasta. Toisella kerralla Istanbulissa enää perheen kuopus oli mukana käyden vaihto-oppilaana lukiota Turkista käsin.

Nyt kolmannella kerralla jo aikuisikään ehtineet lapset jäivät Suomeen, mutta vierailivat Jerusalemissa vanhempiensa työjakson aikana.

Porilaiset Piittalat työskentelevät opettajina. Virkavapaat ovat mahdollistaneet lähetystyöjaksot. Opetustyötä he ovat pystyneet hyödyntämään kumpaankin suuntaan, sekä lähetystyössä että tuomalla lisäarvoa koulutyöhönsä Suomessa.

– Suomi tunnetaan edelleen maailmalla hyvästä koulutuksesta, ja kun ilmoitat olevasi opettaja, sinut otetaan heti vakavasti, Marko Piittala kertoo

– Lähetystyössä evankeliumin sanoman lisäksi viedään ja edistetään ihmisoikeuksia, kuten tuetaan tyttöjen koulunkäyntiä tai kehitysvammaisten oikeuksia, hän jatkaa.

Piittaloiden toimenkuvaan Israelissa kuului kehittää koulutyötä yhdessä paikallisten kanssa.

– Meidän työmme kannalta merkittävin telakoituminen Israelissa tapahtui 15 vuotta maassa toimineen suomalaisen diakonin avulla, joka tuntee paikallisen kontekstin ja omaa laajat verkostot eri ihmisryhmissä. Varsinkin palestiinalaisryhmissä on oleellista, että mukana on joku, johon jo luotetaan. Kirsi Piittala kertoo.

Kirsi Piittala kertoo, kuinka Israelissa Lähi-Idän kulttuurille tyypillisesti istuttiin paljon ja juotiin teetä ja kahvia ennen kuin alettiin luomaan jotakin yhdessä.

– Sitten sieltä nousi joku ajatus tai tarve, ja alettiin miettimään, oliko meillä jotain annettavaa. Siitä sitten lähdettiin yhdessä kehittämään esiin nousseita asioita, Kirsi Piittala kertoo.

Ihmisten linkittäminen keskenään oli tärkeä osa Piittaloiden työtä Israelissa. Palestiinalaisia ja juutalaisia saatiin kohtaamaan, kun Piittalat pääsivät jakamaan hyviä esimerkkejä tai toimintatapoja heidän välillään puolueettomina ja luotettaviksi todettuina toimijoina.

– Työtä Israelissa tehtiin koulujen johtajien ja sosiaalityöntekijöiden, mutta myös ruohonjuuritason toimijoiden kanssa. Ryhmien ohjaajien kanssa pohdittiin ja suunniteltiin työpajoja liittyen muun muassa sukupuolten väliseen tasapuolisuuteen ja tietoisuuteen ekologisista asioista. Teimme selvityksiä myös Palestiinan opetushallitukselle, Marko Piittala selvittää.

Suomeen Piittalat toimittivat kuukausittain kuulumisiaan Israelista uutiskirjeen muodossa. Nykytekniikka mahdollistamana kuulumisia voitiin välittää myös reaaliajassa muun muassa Skypen välityksellä. Lisäksi nimikkolähetit vierailevat lähettävissä seurakunnissa niin ennen lähtöä kuin jakson päätteeksikin.

– Israel on upea alue ja maa, täynnä kristittyjen historiaa, ja siellä sä kävelit niillä paikoilla. Vaikka vihanpito on siellä arkipäivää, meidän elämämme oli kuitenkin turvallista. Vaikka tilanne palestiinalaisten ja juutalaisten välillä onkin edelleen haasteellinen, vihanpito ei kohdistu ulkomaalaisiin tai turisteihin. Tavalliset paikalliset ihmiset haluaisivat tulla keskenään toimeen ja liikkua vapaammin, mutta tilanne ei mahdollista sitä, Kirsi Piittala sanoo.

– Juutalais- että arabikulttuurit ovat molemmat todella yhteisöllisiä. Ja kun sut otetaan niihin mukaan, niin sä todellakin kuulut siihen porukkaan.

Marko Piittala puolestaan toteaa lähetystyöjakson parhainta antia olleen sen, että heillä on nyt eri taustaisia ystäviä monista eri ihmisryhmistä; niin Fatahista, palestiinan sotilaallisesta siivestä kuin juutalaisesta poliisistakin.

Mikä sitten saa lähtemään tällaiseen työhön?

– Se, että työllä on merkitys. Rahan takia ei näihin töihin lähdetä. Ja seikkailunhalu, Kirsi Piittala vastaa Markon täydentäessä vaimoaan.

– Uuden kokemisen halu, kutsumus ja usko siihen kutsujaan eli Jumalaan. Se on uskon hyppy; jäädä tähän tai lähteä sinne jonnekin, Marko Piittala sanoo.

Kommentoi