Hollolan taloudessa mennään reilusta plussasta pieneen miinukseen

Rusinana pullassa Hollolan ensi vuoden näkymissä on uuden uimahallin suunnittelun aloittaminen.

– Lähtökohtaisesti tähän nykyiselle paikalle lähdemme uutta tai laajaa peruskorjausta suunnittelemaan, ilmoitti kunnanjohtaja Päivi Rahkonen ensi vuoden talousarviota julkistettaessa.

Nyt tehdään kuitenkin vasta hankesuunnitelma. Uimahallin rakentaminen alkaisi aikaisintaan 2022. Hinnaksi on arvioitu elinvoimajohtaja Heli Randellin mukaan 10–14 miljoonaa euroa.

– Se riippuu siitä mitä sinne sisälle halutaan laittaa, Randell sanoo.

Kuntakeskuksen kehittyminen painottuu lähitulevaisuudessa muutenkin vahvasti Terveystielle, johon valmistuu sote-keskus, viereen suunnitellaan Attendon seniorikorttelia, ja Heinsuon koulun itäpuolelle nousee YIT:n kerrostaloalue.

Uuden suunnitteleminen aloitetaan myös keskustan tyhjenevässä virastokorttelissa, josta virasto siirtyy Viirikukon tiloihin.

Olemme tekemässä poikkeuksellisen hyvän tilinpäätöksen.

Kunnanjohtaja Päivi Rahkonen

Kuntalaisia miellyttävä uutinen on sekin, että kunnallisveroprosenttina on pysymässä 21, eikä kiinteistöverojakaan olla korottamassa, mikäli valtuusto hyväksyy kunnanhallituksen esityksen.

Korotuspaineet helpottivat, kun kunnan talous onkin tänä koronavuonna päätymässä 5,3 miljoonaa euroa plussalle.

– Olemme tekemässä poikkeuksellisen hyvän tilinpäätöksen, Rahkonen summasi.

Rahkosen mukaan on ollut erittäin hankalaa arvioida kunnan tulonlähteitä, eli verotuloja, valtionosuuksia ja toimintatuottoja. Vielä hiljattain ylijäämäksi odotettiin vain kahta miljoonaa, ja vähän aiemmin miljoonien tappiota.

– Valtionosuuksienkin määrä on ollut poikkeuksellinen. Kunnille on aidosti myönnetty lisärahoitusta koronatukien myötä.

Hollolan saamat kertaluonteiset valtionosuudet ovatkin tilinpäätöksessä nousemassa miljoonilla viime vuodesta, kun taas ensi vuodelle odotteena on 2,3 miljoonan pudotus takaisin.

– Hollolan tuloissa verotulojen merkitys on yli puolet, ja valtionosuuksien noin neljännes, kun hyvin monissa kunnissa suhde on lähes toisin päin, muistuttaa hallinto- ja talousjohtaja Turkka Rantanen kokonaiskuvasta.

Kuluvan vuoden hyvää toteutumaa selittävät useilla miljoonilla myös odotettua suuremmat verotulot, sekä säästöt sote-menoista aiemmin budjetoituun nähden.

– Verotuloihin arvioitiin dramaattista laskua, siltä osin ollaan paremmalla uralla, Päivi Rahkonen sanoo.

Ensi vuoden talousarvio on tehty odottaen siedettävää 0,6 miljoonan alijäämää ottaen huomioon, että Hollola investoi yhä reippaalla tahdilla, yhteensä 17 miljoonalla.

– Se on siinä mielessä hyvä saavutus, että jossain raamin laadintavaiheessa näytti, että miinusta joudutaan kuromaan umpeen seitsemän miljoonaa, Rahkonen katsoo.

– Kuvaa hyvin tämän vuoden draaman kaarta, tässä on menty ylös ja alas.

Vuoden 2021 investoinneista yli kolmanneksen lohkaisee rakentaminen, josta 4,8 miljoonaa kohdistuu valmistuvaan sote-keskukseen.

Lainaa investointeja kattamaan otetaan ensi vuonna kahdeksan miljoonaa euroa.

– Rahoituksellisesti kunnan rahavirta ilman investointeja on positiivinen. Lainojen kasvu on suhteessa investointeihin, joista odotetaan jatkossa tuottoja. Emme rahoita käyttötaloutta lainoilla, Turkka Rantanen taustoittaa.

Rantasen mukaan suurin investointien suma on nyt taittumassa, ja niihin käytettävät rahat on määrä kääntää laskuun lähivuosiksi.

Yrityskentällä näyttää hyvältä. Hollolaan on vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana perustettu 82 uutta yritystä, ja kaikkiaan erotus tulisi näillä näkymin olemaan vuoden lopussa noin 50 yritystä voiton puolella.

Kehitys on viime aikoihin nähden varsin positiivinen signaali.

– Parhaimmillaankin on ylletty nettona 45 yritykseen, eli siinä mielessä pöhinä näyttää poikkeuksellisen hyvältä. Kovasti on nyt kiinnostusta johtuen kehätiestäkin, kunnanjohtaja Rahkonen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut