”Vanhan liiton” lääkäri eläköityi – Petri Villa hoiti asikkalalaisia lähes 30 vuoden ajan

Petri Villa sai eläköityessään työkavereiltaan paidan, jossa lukee vapaasti suomennettuna ”Eläköitynyt lääkäri, ei enää minun ongelmani”. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Asikkalan terveysasemalta on hävinnyt monille tuttu hahmo, kun lähes 30 vuotta Asikkalassa työskennellyt lääkäri Petri Villa jäi eläkkeelle virallisesti marraskuun alussa. Töistä terveysasemalla hän on ollut poissa jo keväästä lähtien lukuun ottamatta keikkatöitä, joita hän tekee terveysasemalla muutamana päivänä viikossa.

Pitkän uran muun muassa Asikkalan ja Padasjoen vastaanottopalveluiden ylilääkärinä tehnyt Villa oli potilaiden keskuudessa pidetty ja kiitetty lääkäri. Hän ei itse lähde arvailemaan sitä, miksi näin on, mutta kertoo kuitenkin joitakin syitä jotka voisivat vaikuttaa asiaan.

– Potilas on ollut minulle se ykkönen. Jos potilas tarvitsee esimerkiksi nopeaa vastaanottoa, niin se järjestetään. Varmaan siinä taustalla on tietynlainen sitoutuminen. Olen niin sanottu ”vanhan liiton” terveyskeskuslääkäri.

– Potilaita vartenhan me töissä olemme.

Villa on aina pitänyt myös tärkeänä sitä, että henkilökunta viihtyy ja työilmapiiri on hyvä.

– Kaikille pitää antaa mahdollisuuksia kertoa ideoistaan ja toiveistaan, eikä niitä heti tyrmätä.

Tärkeää on ollut myös se, että kun asiat on sovittu hoidettavaksi jotenkin, niin ne on myös sillä tavalla hoidettu. Villa jakaakin kiitosta työkavereilleen vuosien varrella.

– Yhteistyö kaikkien eri ammattiryhmien välillä on ollut saumatonta ja hyvää. Myös kunnan suuntaan. Kunta on hoitanut puitteet ja mahdollisuudet toteuttaa hyvää ja aktiivista elämää esimerkillisesti. Siitä suuri kiitos kuntalaisenakin.

– Työkaverit ovat olleet tosi hienoja ihmisiä ja ihailtavan sitoutuneita työhönsä. Yhteistyö ja tiimityö on toiminut moitteetta. Myös keskussairaalan suuntaan on yhteistyö toiminut hyvin, kiitos siitä yhteistyöhaluisille ja -kykyisille kollegoille. Aina on apuja saanut kun on konsultoitu. Se on ollut onni, että on ollut matkan varrella hyviä työkavereita.

Vaikka Villa onkin päivittäisestä työstä eläköitynyt, jatkuu työnteko terveyskeskuksen keikkahommien lisäksi myös Lahden Pelicansissa, jonka liigajoukkueen lääkärinä hän toimii jo 23. kautta.

– Se on sellainen puoliharrastus. Jäähallilla on ihan toisenlainen yhteisö. Ja tietysti tapaukset, jotka minun työtäni koskevat, ovat ihan erilaisia kuin terveyskeskuksen vastaanotolla.

Jääkiekkojoukkueen lääkärinä toimiminen tarkoittaa sitä, että kotoa tulee jonkin verran poissaoloja. Yli 20 vuoden aikana Villa on ollut poissa vain muutamista Pelicansin kotipeleistä. Lisäksi esimerkiksi mahdollisten pudotuspelien aikaan hän on mukana myös vieraspeleissä. Tämän lisäksi lääkärin puhelin on aina päällä, jos pelaajilla tulee asiaa.

– Iso asia on se, että perhe on tämän hyväksynyt. Hekin tykkäävät katsella lätkää ja käydä peleissä. Ilman sellaista suostumista, tuota ei oikein voisi tehdäkään.

Perheeseen liittyy myös se, että Villalla ei ole tullut tylsistymistä eläköitymisen jälkeen, vaan uusi, ylimääräinen aika on tuntunut mukavalta.

– Esimerkiksi lastenlasten kanssa on saanut nyt olla enemmän.  

Monet ovat eläkkeelle jäädessään aloittaneet uuden harrastuksen, mutta Villalle sellaiseen ei ole ollut tarvetta, sillä harrastuksia on riittänyt ennestäänkin.

– Tykkään nikkaroida ja mökillä aina puusavotat odottavat. Musiikkia soitan bändissä Julkinen Zektori, sitten on moottoripyöräily ja sulkapallo, jossa aikaa kuluu. Ja nyt on tietysti luonnossa liikuttu paljon, Villa luettelee harrastuksiaan.

Petri Villa ehti uransa aikana nähdä monet eri muodot, jolla terveydenhoitoa Asikkalassa on järjestetty. Ensin terveydenhoito hoidettiin osittain yhteistyössä Padasjoen kanssa, 2007 tuli Oiva ja 2017 muodostettiin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä.

– Oiva oli hyvää aikaa kehittää ja viedä asioita eteenpäin. Toki sitä ennenkin oli hyvää ja antoisaa aikaa. Asikkala on toiminut sen suhteen hyvin. Täällä ei ole ollut lääkäripulaa eikä muitakaan isompia ongelmia.

Hyvinvointiyhtymä on saattanut Villan mukaan tuoda tullessaan jotakin hyvääkin, kuten laajemmat yhteistyömahdollisuudet, mutta ongelmiakin on.

– Nyt kaikkia palveluita tasapäistetään. Lahtihan tässä on se, jonka esimerkin mukaan on menty.

Myös oma vapaus kuntatasolla esimerkiksi toiminnan kehittämiseen ja itsenäiseen päätöksentekoon hävisivät suurilta osin hyvinvointiyhtymän tuoman organisaatio- ja toimintamallin myötä.

– Mitä isompi organisaatio, niin sitä jäykempää kaikki päätöksenteko on.

Kommentoi