Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hutkossa voi laamailla – Pukkilan Vuoden Yrittäjä tarjoaa eläinavusteista toimintaa sekä maatilaelämyksiä

Miltä kuulostaisi vaikka syntymäpäiväjuhlat aasin kanssa? Tai rauhallinen rapsutteluhetki laaman seurassa? Ne voi toteuttaa halutessaan Pukkilan Savijoen kylässä Hutkon Laama- ja eläintilalla.

Pukkilan Vuoden Yrittäjä Anu Koivisto kuuntelee mielellään ja tarkalla korvalla asiakkaidensa toivomuksia.

Yrittäjäjärjestö kehuikin Koiviston kekseliäisyyttä luoda maaseudulle uudenlaisia palveluja.

– Onhan tämä hieno kunnianosoitus tällaiselle pienelle yritykselle. On palkitsevaa, että muutkin arvostavat omaa uurastusta, Koivisto iloitsee huomion- osoituksesta.

Samaan hengenvetoon Koivisto nauraa, että kyllä hän on aikanaan saanut kantaa kylähullunkin mainetta.

– Nykyisin kyläläiset ovat onneksi jo tottuneet, että tiellä saattaa kulkea jos jonkinlaisia eläimiä.

Anu Koivisto on jo neljäs polvi 1800-luvulle ulottuvan sukutilansa historiassa. Edelliset sukupolvet ovat toimineet alkutuotannon parissa, mutta Koivisto on laajentanut toimintaa matkailualalle.

Peltoviljelyn ja metsätalouden lisäksi Hutkon tilalla voi nauttia monipuolisesta eläinavusteisesta toiminnasta.

– Käytämme eläimiä monipuolisesti esimerkiksi vaelluksilla. Tärkeä tuotteemme on Ruoki & rapsuta & laamaile -hetket, joissa asiakkaamme pääsevät ruokkimaan laamoja sekä muita eläimiä ja viettämään niiden kanssa aikaansa. Näin korona-aikana olemme tarjonneet palvelua erityisesti perhekohtaisesti oman perheen kesken.

Tärkeä osa toimintaa ovat eläinvierailut, joita tehdään toistaiseksi pääasiassa päiväkodeille ja erilaisiin tapahtumiin.

– Asiakkaamme tulevat pääosin pääkaupunkiseudulta sekä lähikaupungeista. Järjestämme päiväkoteihin erilaisia tapahtumia laamojen, lampaiden, kanojen, kanien vuohen ja aasien kanssa. Ennen maaliskuuta teimme vierailuja myös palvelutaloihin, mutta niitä pääsemme jatkamaan vasta, kun pääsemme tästä pandemiasta joskus.

Lisäksi Hutkossa on pienimuotoista majoitustoimintaa sekä maisemamiljöön vuokrausta kuvausryhmille.

Pehmeiden arvojen nousu on näkynyt myös Koiviston yritystoiminnassa.

– On ihanaa huomata, kun kaupunkilaiset tulevat ensimmäistä kertaa maatilalle ja nauttivat saadessaan olla oikealla landella. Pukkilan kauniita maisemia on ylpeys esitellä vieraille.

Ihan yksin Koiviston ei tarvitse yritystoimintaa pyörittää. Apuna on lähes aina yhdestä kahteen harjoittelijaa oppilaitoksista; Keudalta, Salpauksesta tai Hyriasta. Isommilla työkeikoilla Koivisto hyödyntää tuntityöläisiä ja peltotöissä auttavat puolestaan urakoitsijat.

Hutkon pelloilla kasvaa heinää sekä kauraa, joista osa menee omaan käyttöön. Ruissadosta tulee isona Fazerin Ruispuikuloita. Tänä vuonna kasvamassa on myös kuminaa.

– Välillä yrittäjyys on ollut donquijotemaista taistelua tuulimyllyjä vastaan, sillä tuotantoeläinten käyttäminen johonkin muuhun kuin tuotantoeläintarkoituksiin on varsinainen byrokratiasuo. Savijoki on onneksi hyvä ympäristö toimia ja yhteistyö naapuruston kanssa sujuu hyvin, Pukkilan Vuoden Yrittäjä kiittelee.