Vanha Vääksyn joulunavaus peruttiin mutta joulua ei

Vaikka Vanhan Vääksyn joulunavaus jouduttiin perumaan koronan takia viime lauantaina, kaupat olivat silti valmiita joulun viettoon ja asiakkaitakin oli liikkeellä. Kasvomaskit olivat käytössä kaikkialla ja muodikkaimpia ei riisuttu edes kuvausten ajaksi. Yrittäjät pohtivat koronarajoitusten merkitystä myyntityön ohessa.

Zoom Design -liikkeen yrittäjät Natalia Mesterton ja Tomi Kulmala olivat joulutunnelmissa kauniisti koristellun kuusen, joulupallojen ja sisustustarvikkeiden keskellä. Liikkessä myydään myös vaatteita ja se tarjoaa sisustussuunnittelua ja asennuspalvelua.

– Kyllähän korona varmasti vaikuttaa, mutta meillä ei ole nyt juuri näkynyt hiljentymistä. Asiakkaat käyttävät hienosti maskeja ja monilla on kuitenkin joulunaikaiset tarpeelliset ostokset hoidettavana. Ostokset voi hoitaa väljemmin, kun välttää ruuhkia. Moni haluaa kuitenkin piristää kotia ja muistaa lahjoilla läheisiään. Pandemia koskettaa varmasti kovemmin ravintoloita ja kahviloita, Mesterton tuumii ja kertoo liikkeen olevan auki keskiviikosta lauantaihin ja lähempänä joulua myös muina päivinä.

Lauran Kaupan Kirsi Andelin on pyhittänyt kokonaisen huoneen joulukoristeille ja -tarvikkeille. Nyt se on sesongin ytimessä ja tonttuja riittää jokaiselle hyllynreunalle.

– Vaikka kauppa hiljeni silloin, kun kovimmat rajoitukset tulivat, kokonaisuudessaan tämä on ollut parempi syksy kuin edellinen. Vuositasolla voi olla, että menee aika yksiin edellisen kanssa. Saa nähdä. Valittaminen on kuitenkin turhaa, sillä kaikilla on tämä sama tilanne, Andelin toteaa ja ehtii hetken pysähtyä jouluhuoneessa, kunnes on taas kiirehdittävä kassalle.

Ranskalaisen kyläkaupan tuoksuva myyntitiski on pyöräytetty uuteen asentoon, ja jatkuvasti elävä sisustus tuo aina uudenlaisen näkymän historialliseen rakennukseen.

– Yläkertaan on mahdollista laittaa lisää pöytiä, niin, että siellä voi ruokailla melko yksityisestikin, kertoo Riikka-Maria Lemminki, jonka puoliso Stéphane Maytraud pyörittää kauppaa tilanteen mukaan.

– Ihmiset kunnioittavat rajoituksia ja kaikilla on maski. Emme halunneet perua tiernapoikien esitystä, sillä sehän tapahtui ulkona, Lemminki toteaa.

Hän myös kertoo, että koronan aiheuttamaa lovea myynnissä on pyritty paikkaamaan tilausmyynnin ja ulosmyynnin lisäyksillä sekä verkkokaupalla. Virtuaalitonttuun saa myös tarvittaessa etäyhteyden, niin, että sopivat lahjat voidaan valita yhdessä ja ne paketoidaan ja lähetetään asiakkaalle.

– Ei auta muu kuin keksiä kaikkea. Yksin asuvat vanhukset säälittävät tässä tilanteessa, Lemminki sanoo ja asettuu valokuvaan maskin kera.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut