Paasikiveä kunnioitettiin Hämeenkoskella

Hämeenkoskella pidettyjen juhlallisuuksien ohjelmisto alkoi kunniakäynnillä Paasikiven syntymäpaikan muistomerkillä Huljalassa. Muistomerkissä lukee: “Tällä paikalla Kulma-Seppälässä syntyi 27.XI.1870 presidentti Juho Kusti Paasikivi.” Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

–  Juho Kusti Paasikivi syntyi poikkeuksellisissa oloissa. Suuret nälkävuodet olivat riivanneet maata ja aiheuttaneet väestökatoa myös täällä Hämeessä, Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola avasi Seuralassa lauantaina 28.11. pitämässään puheessa.

Vuodenaika ja siihen kuuluva huono sää pakottivat Tampereelta Hollolaan Lahden kylään matkalla olleet Juho August Hellsténin ja hänen raskaana olleen vaimonsa Karoliina Wilhelmina Hellsténin pysähtymään Kosken Huljalan kylään 27.11.1870.

– Juhliessamme tänään hänen syntymänsä 150-vuotistapahtumaa syntymäpaikkakunnalla, Hollolan kuntaan nykyisin kuuluvalla Hämeenkoskella, olemme myös poikkeuksellisessa tilanteessa. Juhlayleisöä muistomerkille järjestettyyn kunniakäynnille Huljalan kylään voitiin epidemiatilanteen vuoksi kutsua vain pieni joukko alun perin kaavailtuun verrattuna.

Seuralassa järjestetyssä juhlatilaisuudessa olivat paikalla vain puhujat sekä tallentamiseen ja esiintymistekniikkaan tarvittavat henkilöt.

Paasikiven muistomerkillä järjestetyllä kunniakäynnillä oli mukana parikymmentä osallistujaa.

–Seisomme paikalla, jossa 150 vuotta sitten syntyi Juho Kusti Paasikivi. Suomen itsenäisen tasavallan 7. presidentti, jonka profiili ja arvo Suomen kansan keskuudessa on hyvin korkea, Lahden Paasikivi-seuran puheenjohtaja Ville Marjomäki alleviivasi muistomerkillä pitämässään puheessa.

Muistomerkkiä on ylläpidetty vuosien varrella Koski-seuran, Huljalan kyläläisten, Hämeenkosken kunnan ja nyt Hollolan kunnan toimesta.

Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola

– Meillä todetaan kansanviisaudessa, että Suomella on ollut presidenttien suhteen hyvä herraonni. He ovat olleet kykeneviä, toimivia ja myös persoonallisia presidenttejä. Tällainen oli Juho Kusti Paasikivi.

Juhlavuoden kunniaksi muistomerkin yhteyteen rakennettiin parkkipaikka ja pystytettiin Paasikiven elämästä kertova opastaulu.

– Hämeenkoskelaisille muistomerkki on säilynyt tärkeänä. Vuosittain muistomerkille lasketaan edelleen itsenäisyyspäivänä hämeenkoskelaisten seppele. Muistomerkkiä on ylläpidetty vuosien varrella Koski-seuran, Huljalan kyläläisten, Hämeenkosken kunnan ja nyt Hollolan kunnan toimesta, Kaivola kertoi.

Hämeenkoskella järjestetyt juhlallisuudet saattoivat päätökseen Paasikiven juhlavuoden viralliset tilaisuudet.

– Tämä on hieno huipennus. Paasikiven tarina, ehkä hänen elämänsä merkittävimmät päivät, tapahtuivat täällä, Paasikiven juhlavuoden toimikunnan puheenjohtaja professori Martti Häikiö Paasikivi-seura ry:stä kiteytti Seuralassa.

Tapahtumassa kuultiin myös kattava katsaus Paasikiven lapsuuteen ja nuoruuteen historian ystävä Kyösti Toivoselta.

Juhlallisuuksien päätteeksi julkistettiin Hämeenkosken koulun muistomerkkikilpailun tulokset. 4.–6.-luokkalaisten tehtävänä oli luoda moderni muistomerkki Paasikivelle. Hannes Helanderin työ Sanova Paasikivi valittiin voittajaksi.

Kommentoi