Kärkölän Huovilan puistolle Päijät-Häme-mitali

Huovilan puiston puutarhuri Jukka Koponen esitteli viime kesänä Seutunelosille ruusuorapihlajan kukintoa. Torstaina hän oli vastaanottamassa Päijät-Häme-mitalia. Antti Hartikainen

Seutu4

Päijät-Häme-mitalit on perinteisesti luovutettu vuosittain Vellamon maakuntajuhlassa 3.12., joka valitettavasti peruuntui tältä vuodelta koronatilanteen vuoksi. Mitalit kuitenkin jaettiin nyt maakuntavaltuuston kokouksen yhteydessä eilen.

Tänä vuonna mitalien myöntämisessä nousi esiin teemat arjen sankaruus, maakunnan tunnettavuus sekä ympäristö. Päijät-Häme-mitali numero 54 myönnettiin toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikalle ja mitali numero 55 Huovilan puistolle.

Perusteluissa kerrottiin, että Kärkölän kirkonkylässä sijaitseva ainulaatuinen englantilaistyylinen maisemapuisto on Päijät-Hämeen maakunnan matkailun käyntikortti. Puiston historia on erittäin kiehtova. Puiston perustaja Carl Constantin Collin on jättänyt jälkensä Kärkölään ja laajemmin koko Päijät-Hämeeseen.

Puistoa kiitettiin myös siitä, että se on ansiokkaasti entisöity 1900-luvun alun asuun. Puistoon on istutettu monia harvinaisia kasveja ja se on täynnä erilaisia yksityiskohtia. Puistossa toimii myös Kärkölä-seuran ylläpitämä Kärkölän kotiseutumuseo.

Puiston puutarhuri Jukka Koponen esitteli viime kesänä Seutunelosille englantilaistyylistä puistoa.

– Siinä ei ole täysin säntillisiä muotoja, eli käytävät polveilevat ja istutukset ovat vapaamuotoisia. Välissä on niittyalueita, jotka niitetään koneilla. Isommissa englantilaisissa puistoissa saattaa olla lampaat syömässä, Koponen kertoi.

– Kivijalalta lähtee puiston pääkäytävä, joka on suoraviivainen ja sen päässä on lampi, jossa on suihkulähde. Muuten nämä polut mutkittelevat ja kiertävät lampia, ja niiden varsilla on istutuksia. Ei pysty välttämättä arvaamaan, mitä seuraavan mutkan takana on. Se on tyypillistä maisemapuistolle.

Puiston historiasta voi lukea esimerkiksi Huovilan puiston nettisivuilta.

Pekka Mäki-Reinikan mitalia perusteltiin sillä, että hänen ansionsa yhteiskunnallisessa toiminnassa, liikunnan ja urheilun saralla sekä päijäthämäläisen elinkeinoelämän kehittämisessä ovat merkittävät. Mäki-Reinikka tunnetaan urheilun Grand Old Manina. Hänen saavutuksensa paikallisten urheiluseurojen, erityisesti Lahden Ahkeran eteen ovat kunniakkaat. Hän on tuonut merkittävää panosta Päijät-Hämeen liikunnan ja urheilun (PHLU) eteen.

Mäki-Reinikan henkilökohtainen osuus Fazer Myllyn toiminnan laajentamisessa ja investointien sijoittumisessa Lahteen sekä panos viljaklusterin kehittämisessä ovat vaikuttaneet koko Päijät-Hämeen aluetalouteen.

Kommentoi