Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kärkölän valtuuston paikkamäärä vähenee

Kärkölän kunnanhallitus esitti 7.9. pidetyssä kunnanvaltuuston kokouksessa, että valtuuston paikkamäärä olisi 1.6.2021 alkaen 23, kun nyt valtuutettuja on 27. Aihe nostatti maanantaisessa valtuustokokouksessa useita puheenvuoroja puolesta ja vastaan.

Nykyistä valtuutettujen määrää pidettiin tärkeänä demokratian edustavuuden turvaamiseksi, mutta hallituksen esityksen kannattajien mielestä määrä ei korvaa laatua, eikä kunnan laskenut väkiluku luo edellytyksiä valtuutettujen määrän pitämiseksi nykyisellään.

Sini Sivo (kesk.) teki esityksen paikkamäärän pitämisestä nykyisellään.

– En näe, miksi demokratiaa pitäisi heikentää. Lisäksi valtuusto on hyväksynyt asumisen strategian, jota toteuttamalla saamme kuntaamme lisää asukkaita. Kuntamme asukasluvun on tarkoitus nousta yli 5 000 asukkaan, joten 23 valtuutettua olisi lain mukaan liian vähän, Sivo perusteli.

– Olisi tärkeää saada sellaisia ihmisiä, jotka haluavat tosissaan toimia lautakunnissa. Tarkastuslautakunta on kiinnittänyt huomiota lukuisiin poissaoloihin eri lautakunnissa. Laatu on tärkeintä päätöstyössä, argumentoi puolestaan Seppo Eerola (kär.).

Sivon ehdotusta kannatettiin ja siitä äänestettiin. Kunnanhallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 19–8, jonka seurauksena valtuutettujen määrä tulee olemaan 1.6.2021 alkaen 23 henkilöä. Kärkölän asukasluku oli viime vuoden lopussa 4 369.

Olisi tärkeää saada sellaisia ihmisiä, jotka haluavat tosissaan toimia lautakunnissa.

Seppo Eerola (kär.)

Valtuustossa käsiteltiin pitkään puhuttanutta jätevesien käsittelyn uudistuksen aikataulua. Nykyinen vuonna 1971 rakennettu jätevedenpuhdistamo on tullut tiensä päähän. Vaihtoehdoiksi on tarjolla joko jätevesien siirtoviemäri tai uudistettu jätevedenpuhdistamo.

Kärkölän, Hollolan ja Orimattilan kunnat ovat tehneet jo aiemmin periaatepäätöksen johtaa Kärkölän, Herralan ja Hennan alueen jätevedet siirtoviemärillä Lahti Aqua oy:n jätevedenpuhdistamolle.

Asian käsittelyn hitaudesta esitettiin huolia.

– Rakentamispäätös tulisi mahdollisesti ensi vuonna syksyllä. On päätös nyt kumpi hyvänsä, kuinka kauan rakentaminen kestää? Tulemmeko toimeen sen ajan, Matti Torkkel (kesk.) kysyi.

– Rakentamiselle on pakko varata kahden vuoden aikajänne. Tulemmeko toimeen sen aikaa? En pysty millään lupaamaan sellaista. Koko ajan on olemassa riski, että nykyinen laitos menee sellaiseen toimintahäiriötilaan, että se ei tee enää jätevedelle mitään, vastasi tekninen johtaja Ville Partio.

Kuntamme asukasluvun on tarkoitus nousta yli 5 000 asukkaan, joten 23 valtuutettua olisi lain mukaan liian vähän.

Sini Sivo (kesk.)

Vaihtoehtojen rauhallista punnitsemista pidettiin myös tärkeänä kiireestä huolimatta.

– Kunnanhallituksen jäsenenä en mitenkään pystyisi päättämään näin suuresta asiasta ilman vertailukelpoista vaihtoehtoa. On tiedettävä tarkalleen mistä me päätämme, millä hinnalla me päätämme ja miten molemmat vaihtoehdot toteutuessaan vaikuttavat kuntaan, Riikka ­Karjalainen (kär.) painotti.

Valtuusto hyväksyi kunnanhallituksen esityksen. Kärkölän jätevesien siirtoviemärin suunnittelu aloitetaan Hollolan kanssa tehtävän sopimuksen pohjalta. Lisäksi kunnanvaltuusto päättää kunnan oman jätevedenpuhdistamon suunnitelmien täydentämisestä alustavasti syksyllä 2021 tapahtuvan lopullisen valinnan tueksi.

Suunnitelmien täydennyskustannus on yhteensä noin 100 000 euroa.

Talouden osavuosikatsauksessa Kärkölän tilikauden tulos oli elokuun lopussa noin 380 000 euroa plussalla, kun se oli vuosi sitten samaan aikaan noin 300 000 euroa alijäämäinen.

Koko vuoden 2020 tilinpäätösennuste on 2,15 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Vuoden 2021 talousarvioesityksessä vuosikate on puoli miljoonaa euroa. Poistot ovat 1,2 miljoonaa euroa, joten vuoden 2021 tuloksen arvioidaan olevan noin 700 000 euroa alijäämäinen.

– Vuosi 2020 on ollut maailmanlaajuisesti haasteellinen. Koronapandemia on vaikuttanut maailmantalouteen. Suomessa kansantuote supistuu arvioiden mukaan 5–10 prosenttia, kansliapäällikkö Jouni Nieminen taustoitti tilannetta.

– Kärkölässä on tapahtunut myös kustannusten nousua ja verotulojen laskua. Työllisyystilanne on heikentynyt vuodentakaisesta, Nieminen sanoi.