Hollolan kirkon 700-vuotias Madonna-veistos on löytynyt

Hollolan kirkon 700-vuotias Madonna-veistos on löytynyt.

Hollolan kirkon Maria ja Jeesus-lapsi -patsaan tehnyt on gotlantilaisen koulutuksen saanut veistäjä. Kansallismuseon kokoelmat

Jarkko Juselius

Hollolan vanhin puuveistos, 1300-luvulta peräisin oleva Maria ja Jeesus-lapsi, on vihdoinkin löytynyt. Veistos katosi Hollolan keskiaikaisesta kirkosta vuosikymmeniä sitten. Melkoisen salapoliisityön jälkeen se on paikallistettu Kansallis­museon varastoon.

Veistos on vanhempi kuin nykyinen kivikirkko, joten se on luultavasti hankittu jo Hollolan edelliseen kirkkoon. Puuveistos on 82 senttimetriä korkea, ja sillä on siis ikää noin 700 vuotta. Sen tekijä on tutkijoiden mukaan niin sanottu Liedon mestari eli gotlantilaisen koulutuksen saanut suomalainen tai gotlantilainen tekijä. Hänen tuotannostaan on Suomessa säilynyt ainakin neljä Maria ja Jeesus-lapsi -veistosta.

Puuveistos mainitaan Hollolan kirkon 500-vuotisjuhlakirjassa vuodelta 1985. Kirjan mukaan: ”Veistoksesta on vuonna 1892 tehty lyijykynäpiirustus, vaikka itse veistos hävisi kohta sen jälkeen teille tietymättömille.”

Veistoksen yksityiskohtaiset seikkailut ovat vielä selvittämättä, mutta kadonneen patsaan metsästäjät voivat nyt iloita. Veistoksen sijainti alkoi selvitä viime kesänä, osin sattumalta, osin hyvän jäljitystyön seurauksena.

Opettaja Juha Mattila ja kirkon opas Kyösti Toivonen saivat luvan tutkia Hollolan kirkon varastoa.

Mattila on historiaakin opiskellut mäntsäläläinen opettaja, jonka isänpuoleinen suku tulee Hollolasta. Toivonen puolestaan toimi Mattilan mentorina, kun Mattila pyrki selvittämään erään aatelisvaakunan historiaa.

Selvityksen yhteydessä Mattilan silmiin osui netissä valokuva vuodelta 1931. Kuvassa näkyi aatelisvaakunan ohella puinen Maria ja Jeesus -veistos. Toivosen innoittamana Mattila otti yhteyttä Museovirastoon ja tiedusteli patsaan alkuperää. Hän ei saanut vastausta.

Mattilan kyselyjen seurauksena Museovirastosta saapui kuitenkin alkusyksystä kaksi tutkijaa Hollolan kirkkoon. He vahvistivat suntio Anneli Jokiselle, että valokuvan patsas oli peräisin Hollolasta ja sitä säilytettiin Kansallismuseon varastossa.

Jokinen oli ollut 2000-luvun alussa kirkon inventaarion avustajana ja pyrkinyt itsekin selvittämään veistoksen kohtaloa. Hän riemastui tutkijoiden viestistä ja välitti tiedon sekä seurakunnalle että Toivoselle ja tämä puolestaan Juha Mattilalle. Selvitystyö oli kantanut hedelmää.

Hollolan Madonna-veistos on eittämättä aarre. Seurakunta joutunee pohtimaan suhdettaan patsaaseen, ja ainakin kirkon opas Toivonen haluaisi veistoksen näytille Hollolan kirkkoon. Kirkossa on enemmän keskiaikaisia puuveistoksia kuin missään muussa Suomen kirkossa.

Kommentoi