Asikkalan koulut säilytettiin toisessakin käsittelyssä

Asikkalan kunnanvaltuusto kokoontui torstaina jo toista kertaa kuukauden sisään päättämään kunnan kouluverkosta. Syynä uusintakäsittelyyn oli se, että joulukuun kunnanvaltuuston kokouksessa valtuusto ylitti kunnanhallituksen näkemyksen mukaan toimivaltansa, kun se lisäksi päätökseensä lauseen "Asikkalan koulupiirejä ja oppilaaksiottamisalueita koskevien päätösten tai muiden niitä vastaavien päätösten tulee tukea valtuuston hyväksymää kouluverkon säilymistä."

Kunnanhallituksen mukaan koulupiirejä ja oppilaaksiottamisalueita koskevat päätökset kuuluvat kasvatus- ja opetuslautakunnalle, joten valtuusto ei voi niistä päättää.

Valtuusto sai torstaina taas eteensä kunnanhallituksen esityksen, jossa esitettiin, että Kalkkisten koulu olisi lakkautettu ensi syksynä ja sekä Länsi-Asikkalan koulusta että Vesivehmaalta olisi siirretty 5.–.6-luokkalaiset Vääksyyn lähivuosina. Anianpellon koululaisten siirtyminen Aurinkovuoren kouluun olisi ollut mahdollista aikaisintaan vuonna 2024.

Kuten joulukuun kokouksessa myös nyt Pirjo Ala-Hemmilä (kesk.) ja Tuomo Riihilahti (kok.) tekivät kunnanhallituksen esityksestä poikkeavat esitykset. Ala-Hemmilän esityksessä kouluverkko säilyy ennallaan ja Anianpellon koulun siirtoa Aurinkovuoreen katsotaan tulevan peruskorjauksen yhteydessä. Esitys sisälsi myös Vesivehmaan koulun laajentamisen.

Riihilahden esityksessä Kalkkisten koulu olisi lakkautettu, 5.–6.-luokkalaiset olisi siirretty Länsi-Asikkalasta Vääksyyn, Vesivehmaalla olisi jatkettu ennallaan, paitsi koulua olisi laajennettu siirtotiloilla. Anianpellon koulun kohtaloa olisi tarkasteltu uudestaan vuoteen 2024 mennessä.

Ala-Hemmilän esityksestä tuli joulukuun tapaan lopulta valtuuston päätös. Se voitti ensin äänestyksessä Riihilahden esityksen äänin 16–15 ja sen jälkeen kunnanhallituksen pohjaesityksen äänin 17–13, yksi tyhjä. Näin ollen Asikkalassa koulut jatkavat kuten tähänkin asti ja Vesivehmaalle on luvassa lisätiloja.

Kouluverkon lisäksi valtuustossa ei tehty muita varsinaisia päätöksiä. Yksi valtuustoaloite kokouksessa sen sijaan kuultiin. Hannu Mäkinen (sd.) esitti, että kunnassa käynnistettäisiin Vääksyn yhteiskoulun rakentamisen vaihtoehtoinen suunnittelu, koska nykyisen suunnitelman mukaista rakentamista ei ole vielä päästy aloittamaan, eikä Mäkisen mukaan päästäkään pitkään aikaan.

– Rakentaminen ei ole saanut lainvoimaista poikkeamislupaa asemakaavamääräyksistä eikä rakentamislupaa. Näyttää ilmeiseltä, ettei hanke tule saamaan lupia vuosiin, Mäkinen perusteli.

Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistys on tehnyt valituksen hallinto-oikeuteen, koska koulun mäen asemamakaavaa ei ole ajantasaistettu uutta rakennusta suunniteltaessa. Jos valitus hyväksytään, on Mäkisen mukaan edessä vuosien asemakaavatyö. Jos se taas hylätään, uumoilee Mäkinen edessä olevan valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, ja hanke myöhästyisi vuosia siinäkin tapauksessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut