Poikkeusvuosi tiputti lainausmäärät Orimattilan kirjastossa

Poikkeuksellinen viime vuosi rokotti Orimattilan kirjaston kävijä- ja lainausmääriä. Vaikka määrät tippuivat edellisvuodesta, kirjastolla ollaan olosuhteisiin nähden tyytyväisiä.

– Käytännössä jouduimme pitämään kirjaston suljettuna lähes kaksi kuukautta. Kirjastoautokin oli pois kierrosta normaalin kahden kuukauden sijaan neljä kuukautta. Lisäksi henkilökunnan lomautukset vaikuttivat viime vuoden tilanteeseen. Nämä huomioon ottaen olemme tyytyväisiä viime vuoden tilanteeseen, kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Minna Sirnö kertoo.

Viime vuoden aikana käyttäjiä kävi alustavien tietojen mukaan 51 000–55 000, kun edellisenä vuonna kävijöitä oli miltei 80 000.

Normaalioloissa kirjaston palveluajat ovat olleet avoinna vuodessa 5 000 tuntia. Viime vuonna aukioloaikoja oli reilu neljännes vähemmän eli 3 700 tuntia.

Alustavien tietojen mukaan lainauskertoja kertyi viime vuonna 176 000, kun luku oli edellisenä vuonna 235 500.

– Onhan siinä selkeää pudotusta, mutta täytyy muistaa, että mahdollisuudet lainauksille olivat huomattavasti heikommat.

Poikkeustilanne vaikutti myös muuhun kirjaston toimintaan. Suositut satutuokiot jouduttiin lopettamaan heti maaliskuun alun jälkeen.

– Lokakuussa aloittelimme satutuokiot uudelleen, mutta ne jouduttiin lopettamaan jälleen joulukuussa. Satutuokiot ovat kuitenkin lunastaneet paikkansa edelleen ja niitä ollaan jatkamassa, kun tilanne sen sallii.

Puhutaan suomea -keskusteluryhmää ehdittiin pitää muutaman kerran ennen kuin se jouduttiin lopettamaan. Sitäkin on kuitenkin tarkoitus jatkaa myöhemmin.

Digivoima-hankkeeseen liittyvä digineuvonta loppui, sillä hanke päättyi viime vuonna. Vastaavanlaista toimintaa on luvassa jatkossakin kirjaston omasta toimesta niin yksilö- kuin ryhmäneuvontana.

– Aivan häkellyttävän ihania Tarinoita ja käden taito -iltoja pidettiin syksyn aikana. Aikuisten satutuokioon verrattavissa illoissa kirjastonhoitajamme lukivat aikuisten tarinoita, kun kuulijat saivat halutessaan tehdä käsitöitä. Niitä alamme virittelemään taas uudelleen kevään aikana, Sirnö lupaa.

Päijät-Hämeen Muistiyhdistyksen pitämä muistikahvila ja muistiklinikka ovat olleet myös rajoitusten vuoksi tauolla. Niitä on kuitenkin tarkoitus jatkaa helmikuussa.

Keväälle on tulossa Orimattilan Kulttuuripäivä, joka järjestetään valtakunnallisena Lasten Kulttuuripäivänä 15.5.

– Päivän aikana kulttuuritalolla on toimintaa lapsiperheille sekä nuorille. Sen toteuttamiseen osallistuvat myös eri yhdistykset sekä kaupunki, Minna Sirnö kertoo.

Kirjasto

Vuoden 2020 lainatuimmat TOP 20

Pukija, Enni Mustonen

Pyrstötähdestä ei päivääkään, Kari Levola

Sotaleski, Enni Mustonen

Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-Hirviö ja muita outoja juttuja, Aino Havukainen

Nimeni on Skelling, David Almond

Koskenniskan naapurissa, Essi Paju

Risto Räppääjä ja pullistelija, Sinikka Nopola

Tatun ja Patun päivitetty Suomi, Aino Havukainen

Tatu ja Patu, elämä ja teot, Aino Havukainen

Tatu ja Patu etsivinä: tapaus Puolittaja, Aino Havukainen

Tasaista tahtia, Katajamäki, Anneli Kivelä

Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja, Aino Havukainen

Aarnilinnun tytär, Marja Luukkonen

Tatu ja Patu: kovaa menoa kiskoilla, Aino Havukainen

Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö, Sinikka Nopola

Leevi ja Leonora, Kari Levola

Risto Räppääjä ja väärä Vincent, Sinikka Nopola

Taiteilijan vaimo, Enni Mustonen

Tatun ja Patun oudot kojeet, Aino Havukainen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut