Liikuntalintu lehahti Hollolan kirkonrantaan

”Kyläläisiltä on kyselty toiveita, ja nyt niihin on vastattu. Tämä on vähän kuin taideteos”, hihkaisee Gritbirdin ylintä tankoa kokeileva Hollolan liikunta-asiainhoitaja Auli Kasakkamäki-Heikkinen. Aatu Raninen

Aatu Raninen

Hei, tässä on Gritbird. Ei mikä tahansa häkkyrä, vaan kauniin valkoinen uusi tulokas Hollolan kirkonkylän rannassa.

– Näin tällaisen ensimmäistä kertaa Lahdessa Myllysaaren rannassa, Hollolan liikunta-asiainhoitaja Auli Kasakkamäki-Heikkinen kertoo.

Paikallinen Lahdessa syntynyt muuttolintu kelpasi bongauksen jälkeen Hollolaankin, kun Liikettä kylille -hankkeen tiimoilta oli saatu asukkailta toiveita ulkokuntoilulatteista.

Gritbird tarjoaa kädensijat ja opastaulun ainakin kahdeksaan erilaisen kuntoiluliikkeeseen. Tankoja on eri suuntiin ja eri korkeuksilla.

– Ulkokuntoilulaitteet ovat vähitellen monipuolistuneet, ja tulleet kestävämmiksi. Ne ovat nykyään myös muotoilultaan miellyttävämpiä käyttää, Kasakkamäki-Heikkinen arvioi.

Rannassa Gritbirdin vieressä on myös täydentävä Gymparkin kuntoilulaite. Ne sijaitsevat leikkipaikan, uimarannan ja koripallokentän keskiössä.

– Tässä treenatessa pystyy vaikka pitämään samalla silmällä lapsia, Kasakkamäki-Heikkinen vinkkaa vanhemmille.

Samanlainen mutta mustanvärinen Gritbird-lintu on asennettu Vähä- ja Keski-Tiilijärven välimaastoon Salpakankaalle.

– Se osuu hyvin Järvien kierroksen varteen, ja on muutenkin risteyspaikassa, että se tavoittaa mahdollisimman paljon ohikulkevia ihmisiä.

Luontoreiteissä on myös uutuuksia. Kirkonkylän kiertävä 2,5 kilometriä pitkä Kapatuosian luontopolku valmistuu keväällä. Se merkitään maastoon tolpilla, ja karttakin tulee löytymään Kunnantuvan vierestä.

– Polku palvelee kuntoilua ja ulkoilua, mutta myös matkailijoita, Kasakkamäki-Heikkinen toteaa.

Kapatuosian mäelle nouseva reitti on paikoin vaativa.

– Hyödynnettiin valmiita pohjia, uusia teitä tai polkuja ei tätä varten olla tehty.

Valmiiden urien hyödyntäminen pätee myös Hämeenkoskelle toivottuihin reitteihin, jotka nekin toteutettiin Liikettä Hollolan kylille -hankkeen puitteissa.

Uutuus on Valkin kierros (4,5 km), joka kiertää Valkjärven. Lisäksi opasteet on uusittu viereiselle Kukkolanharjun päällä käväisevälle luontopolulle (6 km).

– Kukkolanharjun reitti on keskivaativa. Valkin lenkki helppo, se kulkee maantietä ja kävelytietä pitkin Valkjärven ympäri, Kasakkamäki-Heikkinen kuvailee.

Niin välineiden kuin reittien käyttöönotto on poikkeusoloissa viivästynyt.

– Nyt ihmiset pääsevät kuitenkin näissä omatoimisesti käymään, se aktivoiminen on tärkeintä. Ulkoliikunta ja metsässä liikkuminen lisääntynyt, Auli Kasakkamäki-Heikkinen sanoo.

Kommentoi