Asikkalan perhekeskus avautumassa helmikuussa

Taiteilija Agni Kuokkanen maalaa perhekeskuksen seinälle teosta, josta ei vielä paljasteta enempää. Seinään maalattaviksi valittiin kuntalaisille suunnatussa suunnittelukilpailussa yhteensä kaksi teosta. Marja Ripatti

Tuomas Räihä

Asikkalan terveysasemalle pitkään suunniteltu perhekeskus on avautumassa ensi kuussa. Tilat alkavat olla viimeistelyä vaille valmiit ja kalusteita odotellaan.

– En uskalla sanoa tarkkaa päivää, jolloin perhekeskus avautuu, koska koronatilannekin vaikuttaa. Suunnitelmissa on, että helmikuun alkupuolella ovet avautuvat. Varsinaiset avajaiset pidetään toukokuussa, jolloin kokoontumisrajoituksia ei enää toivon mukaan ole, perhekeskuksen suunnittelussa tiiviisti mukana ollut kunnan hyvinvointikoordinaattori Saila Juntunen kertoo.

Hänen mukaansa tiloista on tulossa mukavat ja sellaiset kuin niistä suunniteltiinkin. Tiloihin on tarkoitus tehdä vielä viimeisiä viilauksia, jotta niistä saadaan turvalliset niin työntekijöille kuin lapsillekin.

– Siellä on pitkät käytävät, joihin pitää saada vielä jarruja. Sen tietää, mitä kolmivuotias tekee, kun hän näkee pitkän käytävän, Juntunen toteaa.

Perhekeskukseen siirtyy seurakunnan lapsityötä, kunnan avoimen varhaiskasvatuksen toiminta, Asikkalan 4H:n toimisto sekä hyvinvointiyhtymän työntekijöitä lapsiperhepalveluista.

– Samassa siivessä on jo neuvola, eli he ovat jo valmiiksi hyvin lähellä, vaikka heidän tilansa eivät perhekeskukseen siirrykään, Juntunen sanoo.

Samaan paikkaan siirtymisen toivotaan tuovan etuja sekä perhekeskuksen asiakkaille että työntekijöille.

– Tavoite on, että toimijat olisivat toisilleen tuttuja ja osaisivat vielä paremmin hyödyntää toistenkin ammattitaitoa. Tavoitteena on myös se, että perheet löytävät samasta paikkaa eri toimijoita. Se varmasti hyödyttää molempia.

Osa lasten, nuorten ja perheiden palveluista jää vielä perhekeskuksen ulkopuolelle. Esimerkiksi opiskeluhuolto jatkaa totutusti kouluilla. Se ei kuitenkaan estä yhteistyötä.

– Se tila ei yksinään edes ole se juttu. Se tiivistää yhteistyötä entisestään, mutta tähänkin mennessä olemme tehneet perhekeskusverkostona työtä, vaikka ei ole yhteistä tilaa ollutkaan. Se on toimintamalli, eikä vain kiinteistö, joka ohjaa työtä, Juntunen valottaa.

Perhekeskusta on kehitetty vuodesta 2018 lähtien, ja kuntalaisia on osallistettu projektiin monin tavoin. Viimeisimpänä on kysytty ehdotuksia perhekeskuksen nimeksi ja ehdotuksia keskuksen seinämaalauksiksi. Alussa tehtiin kyselyitä, jossa kartoitettiin palveluita, joita perhekeskukseen haluttaisiin. Vastauksista nousi esiin, että kunnalta kaivattiin lapsiparkkityyppistä toimintaa.

– Sen perusteella avointa varhaiskasvatusta lähdettiin toteuttamaan ja tällä hetkellä se toteutuu yhteistyössä seurakunnan ja kunnan kanssa. Eli perhekeskus on jo poikinut sen yhteistyön, Juntunen kertoo.

Asikkalan perhekeskus on valittu hyvinvointiyhtymässä uudeksi pilotiksi, kun sote-keskuksia kehitetään muissakin kunnissa.

– Asikkalan perhekeskus on otettu pilotiksi mallintamaan sitä, mitä tarkoittaa perhekeskus osana sote-keskusta. Asikkalaan jää laaja sote-keskus, mikä on kuntalaisten kannalta hyvä juttu. Yritämme muillekin mallintaa, miten siinä yhteydessä perhekeskus toimii.

Kommentoi