Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolan Nasevan hiihtokoulussa opitaan ja iloitaan perinteisestä talviliikunnasta

Tänä vuonna talvi toi viimein eteläänkin reilun lumikerroksen. Lumi ja sen ansiosta lisääntynyt valon määrä piristävät kummasti kaamoksen keskellä. Perinteisiä talvilajeja voi nyt latujen, ulkojäiden ja laskettelurinteiden auettua harrastaa, kun välimatkatkin ulkotiloissa pysyvät riittävinä.

Nastolan Naseva järjestää talvella monien perheiden iloksi hiihtokoulun ja kaksi hiihtokilpailua. Hiihtokoulua järjestetään tiistai-iltaisin Nastolan urheilukeskuksessa aina maaliskuun loppuun asti.

– Syksyllä jo kyseltiin alkaako talvella hiihtokoulu. Kelien mukaan toki aina mennään ja sen, miten saadaan vetäjiä mukaan toimintaan, hiihtokoulun vetäjä Tapani Komonen taustoittaa.

Tänä talvena Komosen lisäksi hiihtokoulua vetävät kaksi reipasta nuorta naista, Venla Jormalainen ja Sara Siivola. Toissa viikolla startanneeseen hiihtokouluun ehtii vielä hyvin mukaan.

– Ei tarvitse olla ennakkoilmoittautunut. Paikan päällä, ennen kello 18 alkavia harjoituksia, voi oikein hyvin vielä ilmoittautua mukaan. Eikä haittaa, vaikka ensimmäiset harjoituskerrat olisivatkin jääneet väliin, Komonen rohkaisee hiihdosta kiinnostuneita lapsia ja nuoria.

– Hiihtokouluun voi osallistua viidestä ikävuodesta ylöspäin, toki pienemmätkin, mutta silloin tulee vanhempien olla mukana harjoituksissa, Komonen kertoo.

Hiihtokoulun ryhmät jaetaan tason mukaan.

– Aina kun tulee uusia, niin katsotaan mihin ryhmään parhaiten sopii, Komonen sanoo.

– Pienempien hiihtäjien lisäksi hiihtokoulun yhteydessä treenaa 11–14-vuotiaista koostuva nuorten ryhmä, joka on käytännössä osa Nastolan Nasevan nuorten ski teamia.

Hiihtokoulun jälkeen on aina kaikille osallistuneille tarjolla kuumaa mehua.

Vaikka viime viikon hiihtokoulukerralle osui melkoisen sankka lumipyry ja hyytäviä tuulenpuuskia, oli sukset kainalossa harjoituksiin lähtenyt ensimmäistä kertaa myös 5-vuotias Sisu Kananen.

Reipas nuorimies oli käynyt jo kaksi kertaa hiihtämässä urheilukeskukseen laduilla. Sisun oli hiihtokouluun tuonut hänen pappansa Pauli Kananen.

Sisu kertoi hiihdon lisäksi ehtineensä harrastaa jo muitakin talvisia lajeja.

– Oon käynyt pulkkamäessä ja luistellut päiväkodissa.

Leo Riikosen oli hiihtokouluun saattanut isä Jukka Riikonen. Leon innostus hiihtokouluun lähti sekä vanhemmilta että hiihtäjänalulta itseltään.

– Nähtiin ilmoitus ja kysyttiin Leolta, että lähdetkö hiihtokouluun, ja hän tokaisi heti, että totta kai, isä taustoitti.

Ennen hiihtokoulua Leo ei ollut juuri suksilla ollutkaan, kun viime talvena lumet jäivät niin vähiin.

– Leo on ihan innoissaan tästä hommasta. Ampumahiihtoa hän katsoo kovasti ja Kaisa Mäkäräinen on ollut suuri idoli, Jukka Riikonen hymyili.

Päivi Nyyssönen oli tuonut veljekset Henri ja Valtteri Nyyssösen hiihtokouluun ja kertoi olevansa innokas sunnuntaihiihtäjä itsekin.

– Ollaan menty poikienkin kanssa tuota Iitin reittiä, ei nyt Iittiin asti, mutta kuitenkin. Hiihtoladulla sain myös kuulla, että hiihtokoulu oli käynnistymässä, ja se oli sitten selvä juttu, että pojat lähtivät tänne opiskelemaan erityisesti luistelutekniikkaa. Kiva, että omalla kylällä järjestetään tällaista, Nyyssönen totesi.

– Ei meillä ole mitään kummempia tavoitteita, ihan poikien ehdoilla mennään. Ja nyt on ollut innostus päällä molemmilla. Siskon mies on kova hiihtäjä, ja sitä kautta on pojat saaneet opastusta suksienkin valintaan.

Päivi Nyyssönen kertoo perheen asuvan Kurenniitty-Tuomela-alueella, jossa oma-aloitteinen ja ystävällinen naapuri ajaa latuja viereiselle pellolle, joten sielläkin siis päästään hiihtämään.

– Se on kyllä hatunnoston arvoinen paikka! Ensimmäisenä iltana latujen ilmestyttyä pellolle sai vielä yhdeksän aikaan huudella pellolle poikien perään, että pitäisköhän tulla jo sisälle sieltä hiihtämästä, Nyyssönen kehui.

Lisätietoja hiihtokoulusta Nastolan Nasevan verkkosivuilta www.nastolannaseva.net/hiihto