Orimattilalaisen Järvikunnan koulun Minna Vuori valittiin Vuoden päijäthämäläiseksi luokanopettajaksi

On saattanut olla hyvinkin pienestä kiinni, että orimattilalainen Minna Vuori ei ottaisi vastaan onnittelupuheluita Vuoden luokanopettajan -tittelistä. Vuori muistaa hyvin kirjoittaneensa viidesluokkalaisena päiväkirjaansa aikovansa isona arkeologiksi ja muuttavansa Egyptiin tekemään tärkeää tutkimustyötä.

– Historianopinnot alkoivat viidennellä luokalla, ja rakastuin hissaan saman tien. Se on edelleen itselleni rakas aihepiiri. Erityisesti Egypti, pyramidit ja faaraot tekivät aikoinaan vaikutuksen, Vuori muistelee omia kouluaikojaan, jotka alkoivat Tönnön koulusta.

Vuoresta ei tullut arkeologia, ja hän muistaa myöhemmin sanoneensa opon kanssa uravalintaa miettiessä, ettei ainakaan opettajaa.

Ala-asteikäisenä aloitettu jalkapallo Orimattilan Petojen riveissä jatkui aikanaan futiskoulun ohjaajana ja myöhemmin futiskoulun rehtorina.

– Huomasin, että nuorempien ohjaaminen oli todella kivaa, ja mietinkin jossain vaiheessa liikuntaan tai liikunnanohjaamiseen liittyviä opintoja.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Vuori piti välivuoden, jonka aikana hän sai tutustua niin fysioterapeutin työhön kuin opettajan työhön tarkkisluokalla.

Ajatuksissa pyöri myös, kuinka moni muukin opettaja olisi tämän hienon valinnan ansainnut.

Vuoden päijäthämäläinen luokanopettaja Minna Vuori

– Tykkäsin valtavasti molemmista ja ajatus erityisesti erityisopetukseen perehtymisestä kiinnosti.

Vuori lähti kuitenkin lukemaan fysioterapeutiksi, joka vei aluksi mukanaan.

– Ensimmäisen vuoden aikana huomasin, että kaikista eniten nautin kuitenkin liikunnan ohjaamista eri opetusryhmille. Niinpä ajattelin kokeilla, pääsisinkö luokanopettajakoulutukseen.

Savonlinnan opettajakoulutuslaitoksesta kasvatustieteiden maisteriksi valmistumisen jälkeen Vuori palasi takaisin kotiseudulleen Orimattilaan.

Minna Vuori myöntää, että kuultuaan valinnastaan Vuoden päijäthämäläiseksi luokanopettajaksi, hänet valtasi suuri yllätys sekä hämmennys.

– Ajatuksissa pyöri myös, kuinka moni muukin opettaja olisi tämän hienon valinnan ansainnut. Olen siis todella otettu ja kiitollinen saamastani tunnustuksesta, Vuori toteaa.

Järvikunnan koulun työtovereiden, kyläyhdistyksen sekä vanhempien hakemuksessa Vuoren valintaa perusteltiin muun muassa sillä, että hän suosii opetustyössään positiivista pedagogiikkaa ja haluaa huomioida jokaisen oppilaan omana yksilönään.

Työtoverit kuvaavat Vuorta myös valovoimaiseksi ja tunnolliseksi joukkuepelaajaksi sekä energiseksi luonnonlahjakkuudeksi, jonka kaikessa toiminnassa korostuu kunnioitus lähimmäistä kohtaan.

Kiitollisuus on Vuorelle sana, jota hän käyttää paljon ja mielellään. Se onkin hänen mielestään paras ja kaunein sana kuvaamaan reilun 20 vuoden matkaa opettajana.

– Olen kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä töitä niin luokanopettajana, erityisluokanopettajana kuin erityisopettajanakin. Olen myös saanut opettaa kaikenikäisiä oppilaita ykkösluokkalaisista aina ysiluokkalaisiin asti.

– Lisäksi olen kiitollinen siitä, että olen päässyt kokemaan myös sen, millaista on työskennellä rehtorina ja vararehtorina, sekä siitä, että elokuusta 2020 asti olen saanut toimia Orimattilan kaupungin kerhokoordinaattorina.

Vuorelle on työssään tärkeää kohdata ja huomioida jokainen oppilas sellaisena kuin tämä on.

– Pyyteetön ja aito vuorovaikutus sekä läsnäolo antaa heille turvallisuudentunteen, jonka jälkeen syntyy luottamus. Ilman tätä luottamusta on vaikeaa opettaa koulutyöhön liittyviä opetuksellisia asioita, puhumattakaan sosiaalisten taitojen opettamisesta ja niiden kehittymisestä, nykyisin 3.–4.-luokkalaisten yhdysluokkaa opettava Vuori korostaa.

Loppuun Minna haluaa vielä todeta, että opettajan tärkein työväline on oma persoonallisuutensa.

– Tulen menemään jatkossakin juuri sellaisena persoonana kuin olen. Haluan olla opettaja, jolla on rakkautta ja rajoja. Tehdään hommat kunnolla ja hyvässä hengessä, muistetaan säännöt, annetaan kiitosta ja kannustusta, tuetaan ja autetaan tilanteissa, joissa sitä tarvitaan ja muistetaan pitää yllä myös hauskuus ja hyvähenkinen huumori, Minna Vuori toteaa.

Tiedä, minkälaisen huomionosoituksen Vuori olisi saanut Egyptissä arkeologina, jos olisi kuunnellut pikku-Minnan uratoivetta. Se jää nyt vain arvailujen varaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut