Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi tuo positiivisia vaikutuksia kehyskunnillekin
3
Orimattilan kaupunki käyttää vihreää energia. Kaupunginjohtaja Osmo Pieskin mukaan Orimattilassakin huomioidaan ympäristöteemoja naapurikaupungin ympäristöpaääkaupunkitittelin innoittamana. Juha Peurala
Katso isompi kuvaHollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen näkee, että Lahden ympäristöpääkaupunkivuodella voi olla pitkäaikaisia ja positiivisia vaikutuksia koko alueelle. Vili Uuskallio
Katso isompi kuvaKunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka kertoo, että Asikkalassa on vuoden jokaiselle kuukaudelle oma ympäristöaiheinen teemansa. Tuomas Räihä
Lahti on vuoden 2021 ympäristöpääkaupunki, mutta vuoteen osallistutaan myös muualla maakunnassa.
Orimattila, Hollola ja Asikkala ovat mukana ympäristöpääkaupunkivuotta toteuttavassa Kestävä Lahti -säätiössä ja koko Päijät-Hämeen maakunta on mukana hiilineutraaliuteen pyrkivässä Hinku-verkostossa.
– Näen, että tällä saavutetaan positiivista näkyvyyttä myös Euroopan mittakaavassa, ehkä jopa laajemmin. Kaikella tällä näkyvyydellä on yleensä pitkäaikaiset vaikutukset elinkeinopolitiikasta lähtien, arvioi Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen.
– Olemme kuntasektorilla usein huonoja siinä, miten kerromme teoista julkisuuteen. Nyt meillä on hyvät mahdollisuudet tehdä työtä näkyväksi. Tässä tulee niin valtakunnallista kuin kansainvälistäkin huomiota Lahdelle ja Lahden seudulle, iloitsee Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka.
– Lahden edelläkävijyys ympäristöteemoissa tuo koko seudulle näkyvyyttä. Tämä on heidän osaltaan vuosikymmenien työn huipentuma, joka alkoi Vesijärven kunnostamisella, Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski kehuu.
Hollolassa on vuoden jokaiselle kuukaudelle oma ympäristöaiheinen teema, kuten luonto ja luontosuhde tammikuussa sekä kiertotalous ja arjen teot helmikuussa.
– Me olemme vahvasti ympäristöpääkaupunkivuoden hengessä mukana, ja teemme osaltamme ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä toimenpiteitä. Meillä on oma ilmasto-ohjelma, jossa ympäristövuoden tematiikka tulee näkymään eri tavoin, Rahkonen kertoo.
Hollola liittyi Hinku-verkostoon vuonna 2019. Hinku-kuntien tavoitteena on vähentää ilmastopäästöjä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
– Yksi sysäys Hinku-kuntaverkostoon lähtemiseen on ollut Lahden ympäristöpääkaupunkistatus. Olemme kokeneet Hollolassa, että Lahden asema ympäristöpääkaupunkina parantaa myös meidän muiden kuntien statusta.
Asikkalassa ympäristöpääkaupunkivuosi on antanut Ikola-Norrbackan mukaan potkua ympäristötekojen tarkastelemiseen.
– Asikkalassa on jokaiselle kuukaudelle oma teema, esimerkiksi vesi ja kierrätys. Näiden teemojen alle kerätään yrityksiltä ja yhdistyksiltä ideoita, joihin haluamme kuntalaisten osallistuvan.
– Saamme vietyä yhdessä näitä teemoja eteenpäin. Toivomme, että elinkeinoelämän puolella osataan myös hyödyntää tätä, koska ympäristöasioissa on valtava potentiaali elinkeinoelämälle.
Asikkala on ollut vuodesta 2013 lähtien Hinku-kunta.
– Tämä on meidän näkökulmastamme hienoa jatkumoa. Toivon, että vihreä ajattelu tulisi osaksi arkipäiväämme.
Orimattilassa huomioidaan ympäristöteemoja erityisesti ensi syksynä.
– Joitakin tapahtumia on tulossa tämän tiimoilta syksyllä. Suunnitteilla on esimerkiksi valotaidetapahtuma. Myös koulu pyrkii omassa toiminnassaan huomioimaan ympäristöasioita, Pieski avaa.
– Ympäristöpääkaupunkivuosi haastaa pohtimaan ympäristö- ja ilmastokysymyksiä sellaisina yksittäisinä tekoina, joita yksittäiset kunnat ja ihmiset voivat tehdä. Esimerkiksi valitsimme vihreän energian Orimattilan kaupungin sähköksi Pieski sanoo.