Eeva Peuran maalauksissa on leikkimielisyyttä ja synkeyttä

Vuonna 2011 kuvataiteen maisteriksi valmistuneen orimattilalaislähtöisen Eeva Peuran ensimmäinen yksityisnäyttely Orimattilan taidemuseossa aukeaa perjantaina. Edellisen kerran Peuran töitä on ollut esillä Orimattilassa Villa Roosan vuoden 2017 kesänäyttelyssä.

Viime vuonna Peuralla oli neljä näyttelyä: Porin taidemuseossa, Keravan taidemuseossa, Pirkanpohjan taidekeskuksessa Ähtärissä sekä Galleria AMAssa Helsingissä.

Yksityisnäyttelyn tekemiseen vierähtää helposti vuosikin, mutta tällä kertaa Peura on kuitenkin kerännyt töitä näyttelyyn pidemmältä ajalta.

– Tämä näyttely on siitä erilainen, että se koostuu osin töistä, joita olen tehnyt aiempiin yksityisnäyttelyihin. Vanhimmat esillä olevista ovat vuodelta 2016 ja uusimmat viime syyskuussa AMAssa esillä olleita, Peura kertoo.

– Oli kiva ajatus sekoittaa näyttelyyn töitä eri ajoilta. Toisaalta ajattelen myös niin, että Orimattilassa on uusi yleisö, joka ei ole välttämättä nähnyt paljon töitäni.

Osa näyttelyn maalauksista on ripustettu vuoropuheluun museon oman kokoelman kanssa.

Itseäni kiinnostaa hieman sellainen ihmisten pimeämpi puoli.

Taiteilija Eeva Peura

– Sillä halusin rinnastaa erilaisia aikakausia, tarinoita ja taiteilijoita toisiinsa.

Peuran pääosin öljyväreillä kankaalle maalatut työt ovat voimakkaita niin sisällöltään kuin väreiltäänkin. Osin synkätkin teokset sisältävät yllättäviä ja ilahduttavia yksityiskohtia.

– Itseäni kiinnostaa hieman sellainen ihmisten pimeämpi puoli. Ajattelen kuitenkin niin, että töissäni on myös paljon myötätuntoa ja lempeyttä elämän monimutkaisuudelle. Toivon, että katsoja näkisi avoimuutta asioissa, jotka saattavat olla vähän outoja. Sillä kyllä töissäni on läsnä outous, Peura myöntää.

– Minua kiinnostaa, miten näkyvä maailma ja maagiset asiat voi yhdistää maalauksen keinoin.

Peura ei haluaisi käyttää mahtipontiselta tuntuvaa sanaa inspiraatio, vaan kertoo innostuksen töihinsä syntyvän usein kirjallisuudesta sekä taidehistoriasta.

– Taidehistoria, kirjallisuus ja sanat ovat tärkeitä innoittajia minulle. Aloitan usein luonnostelun paperiteoksilla, teen kollaaseja muistikirjoihin ja kerään monenlaista kuvallista materiaalia.

Töissä on usein joku lähtökohta, mutta työvaiheessa työssä voi tapahtua paljonkin muutoksia.

– Työskentelen monen maalauksen kanssa samaan aikaan, ja ne voivat olla keskeneräisiä vuoden tai parikin. Aika on maalausprosessin tärkein elementti.

Eeva Peura odottaa näyttelyn aukeamista innolla.

– On aina kiinnostava kuulla, mitä ihmiset sanovat ja ajattelevat töistäni. Kaikenlaiset ajatukset ovat tervetulleita, sillä ei ole olemassa oikeaa tai väärää tulkintaa.

Eeva Peuran teoksia on muun muassa Suomen valtion, Saastamoisen säätiön, Helsingin taidemuseon, Suomen Taideyhdistyksen ja Pro Artibus -säätiön kokoelmissa sekä yksityiskokoelmissa.

Eeva Peuran näyttely Birds, Wolves, Violets, 29.1.–28.3. Orimattilan taidemuseossa, Lahdentie 65.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut