Rakokiven kulttuuripuistosuunnitelmista virisi vilkas keskustelu

Kulttuuripuiston luonnoksista vaihtoehto 1 sai eniten myönteistä palautetta maanantain yleisötilaisuudessa. Lahden kaupunki
Ville Hakala

Ville Hakala

Rakokiveen suunniteltavan kulttuuripuiston kolmea vaihtoehtoista suunnitelmaa esiteltiin maanantaina järjestetyssä etätilaisuudessa. Noin 3 400 neliön kokoinen puisto sijoittuu K-Super­marketin ja uuden monitoimitalon kupeeseen.

Puistoidea tuli paikallisilta asukkailta, kun Rakokiven liikekeskukseen ideoitiin muutoksia vuosina 2016–2017. Tavoitteena on tehdä kulttuuripuistosta yleinen oleskelu- ja kohtaamispaikka.

Kulttuuripuistoa viedään eteenpäin kolmen vaihtoehtoisen suunnitelmaluonnoksen pohjalta, joissa kaikissa on osin samoja elementtejä, esimerkiksi monitoimitalon puolella oleva männikkö on tarkoitus säilyttää kaikissa kolmessa suunnitelmassa.

Muita puistoon suunniteltavia elementtejä ovat muun muassa noin 50-100 hengen katsomon sisältävä amfiteatteri tai vaihtoehtoisesti myös katsomona toimivat portaat ja esiintymisalue sekä lasten leikkialue, johon on suunniteltu yksi isompi leikkilaite. Suunnitelmissa on myös esimerkiksi boulderointiseiniä, jotka voisivat toimia myös tilataiteena, laatikkoistutuksia ja Rakokivi-taideteos, joka voisi koostua halkaistusta kivestä ja valaistuksesta. Kiven läpi pääsisi mahdollisesti myös kulkemaan.

Maanantain yleisötilaisuus keräsi viitisenkymmentä osallistujaa, ja suunnittelijat saivat paljon kommentteja ja puiston suunnitteluun. Suuri huolenaihe asukkailla oli se, tuleeko pienelle alueelle liikaakin elementtejä, jolloin puistosta tulisi ahdas sumppu.

Moni epäili esimerkiksi sitä, pystyykö esiintymisalueella järjestämään isompia yleisötapahtumia.

Suunnitelmia esitellyt hortonomi Kati Konivuori totesi olleensa hieman yllättänyt näistä ajatuksista, sillä suunnittelijoiden ajatuksena oli, että suuremmat yleisötapahtuma voisi järjestää edelleen nykyisellä torilla, ja kulttuuripuisto voisi toimia näiden jatkeena sekä omana pienempien tapahtumien järjestämispaikkana.

Uusi Rakokivi -kehittämisprojektissakin mukana ollut Erkko Aarti toivoi kulttuuripuiston sitovan selkeämmin yhteen nykyisen torin ja monitoimitalon niin, että kulttuuripuisto toimisi esimerkiksi tapahtumissa monitoimitalon edustan jatkeena. Nyt säilytettäväksi suunniteltu männikkö katkaisee tätä yhteyttä.

– Puusto ja vihreys on toivottavaa, mutta tilasta ei saisi muodostua liian rajattu ja vaikeasti valvottava. Maisemaportaat voisivat hyvin jatkua olevan männikön alta monitoimisalin pääsisäänkäynnin suuntaan. Puut voisivat olla luonteeltaan ennemminkin istutusaltaiden ja penkkien rajaamia katupuita, Aarti visioi.

Monessa puheenvuorossa puistoon toivottiin myös kuntolaitteita. Kati Konivuoren mukaan kuntolaitteet eivät kuitenkaan sovi kovin hyvin leikkialueiden yhteyteen muun muassa turvallisuusseikkojen takia.

Omat rajoituksensa puiston kehittämiselle asettavat puiston ympäristön maanomistussuhteet ja K-supermarketin lastausalue, jonne on oltava pääsy raskaalle liikenteelle.

Yksi Nastolan toriltakin tuttu huolenaihe oli se, miten estää vehreästä ja istumapaikkoja sisältävästä puistosta niin sanottujen laitapuolen kulkijoiden kokoontumispaikka.

– Me toivomme, että tästä tulee kiva puisto, jossa on paljon kävijöitä. Se pitäisi heidät poissa, Kati Konivuori vastasi.

Puiston luonnoksiin voi tutustua ja niitä voi kommentoida kaupungin kotisivuilta löytyvässä karttakyselyssä. Kysely on avoinna sunnuntaihin 7.2. saakka.

Näkemykset ovat suunnittelijoiden apuna, kun puiston suunnittelu jatkuu maalis–huhtikuussa. Tuloksista raportoidaan Lahden kaupungin verkkosivuilla. Puiston rakentaminen voisi ajoittua syksyyn 2021 ja jatkua vuonna 2022.

Kommentoi